úterý 15. září 2015

RC recenze: Skleněný trůn

Throne of Glass (Throne of Glass, #1)Skleněný trůn (Throne of Glass, #1)Autor: Sarah J. Maas
Počet stran: 392
Série: Skleněný trůn
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2015
Kapitán se na Celaenu zamračil a pak vysvětlil: "Z Endovieru se nedá uniknout. Tvůj otec zajistil, aby ednovierské hlídky dokázaly zastřelit veverku z dvou set kroků. Pokus o útěk se rovná sebevraždě." 
"Ale ty žiješ," řekl princ Celaeně. 
Celaenin úsměv se vytratil, když jí ta vzpomínka vyvstala před očima. "Ano." 
"Co se stalo?" zajímal se Dorian. 
Celaeniny oči byly náhle ledově chladné. "Neudržela jsem se."
"To má vysvětlovat všechno, co jsi udělala?" obořil se na ni Westfall. "Než ji dopadli, zabila dozorce a dvacet tři strážců. Zeď měla doslova na dosah, než ji strážní omráčili." 


Srdce z ledu. Vůle z oceli. Nelítostný boj začíná. 
To jsou první slova na obálce jedné z nejvíce očekávaných knih tohoto měsíce. Je však pravda co slibují nebo je realita úplně jiná? Každopádně, příběh jedné nájemné vražedkyně začíná...   

Celaena je od dětství trénovaná v různých bojových uměních, a to za jediným cílem. Stát se nejlepším nájemným vrahem v celé zemi. To se jí také podařilo, alespoň do chvíle, než se nechala chytit.
Teď, v osmnácti letech, tráví svůj život jako otrok v Endovieru, v jednom z nejkrutějších vězení, kde se lidé dožívají pouhý měsíc. Calaena tam však přežívá už celý rok, když se objeví samotný princ a nabídne jí šanci na svobodu, která spočívá v turnaji, kdy se utká se 23 bojovníky, jenž musí porazit a stát se tak královým bojovníkem. Podaří se jí zbavit okovů a vydobýt si zpět svoji volnost?

zdroj

Pokud si přečtete anotaci této knihy, budete nalákáni velmi zajímavě znějícím příběhem. Čekáte spoustu akce v podobě turnaje, tajemnou a děsivou příšeru, která likviduje bojovníky a žádná hluchá místa při kterých se nebudete nudit. Bohužel vás zklamu, protože takový Skleněný trůn není.
Samotný děj je poněkud rozvleklý a po několika kapitolách přijdete na to, že se tam v podstatě nic neděje, akorát se seznamujete s postavami, jejich intrikami a vztahy, takže víte kdo má na koho zálusk.
zdroj
Přestože jde o příběh nájemné vražedkyně, která by měla být nejlepší na světě, moc akce neočekávejte. Dokonce i samotný turnaj je občas přeskočen pouhými několika větami a opět se vrací k Celaeně a jejím úvahám či rozhovorům. Je to škoda, jelikož turnaj mohl mít skvělou příběhovou linii, ale autorka dala přednost těm ostatním. Ale v závěru nám to trochu vynahradí závěrečným soubojem, který trvá přes několik stránek.
I pokud vezmu v úvahu tyhle vady na kráse, Skleněný trůn není špatná kniha, jen nesmíte mít přehnaně vysoká očekávání, jako jsem měla já.
Prvním dílem si autorka připravila půdu na pokračování příběhu, který snad bude o něco lepší, protože má spoustu možností pro Celaenina dobrodružství.
zdroj
Sama Celaena, respektive její humor, je velkým tahačem příběhu. Její sarkastické poznámky i v nejtěžších chvílích odlehčují atmosféru a pobaví čtenáře, to samé platí i o jejích slovních přestřelkách s princem či kapitánem stráží.
Také postupné odkrývání Celaniny minulosti nutí čtenáře otáčet stránku za stránkou, aby se konečně dozvěděl, co se vlastně stalo. Tahle stránka příběhu perfektně podtrhuje tajemno, které doprovází záhadu toho, kdo zabíjí bojovníky.
A právě v tuhle chvíli přichází náznaky nadpřirozena, které vás budou doprovázet po celou dobu příběhu. Někdy dokonce hrají tak silnou roli, až se vám z toho zamotá hlava. Celý nápad s nadpřirozenem byl, dle mého názoru, originální a skvěle zapracovaný do příběhu. Sice je v knize hodně vodítek, podle kterých můžete záhadu rozlousknout opravdu brzy, ale místo toho se můžete soustředit na jinou dějovou linii, kterých je v knize poměrně dost. Včetně začínajícího milostného trojúhelníku, který se poslední dobou stává nedílnou součástí většiny YA knih.

Pokud do knihy nepůjdete s velmi vysokým očekáváním nebo nehledáte propracované světy, kde bude popsaný každý detail, vyzkoušejte Skleněný trůn. Sice se víc orientuje na romantickou část příběhu, než na tu akční, ale přesto je poměrně čtivý a nabízí zábavu na několik dní. Jenom škoda těch překlepů, které při čtení ruší.   

Recenze je psaná pro internetové knihkupectví Kvalitniknihy.cz, kterým tímto moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde



Sarah J. MaasSarah J. Maas pochází z New Yorku. Její knihy jsou na nejvyšších pozicích žebříčku. A to i podle New York Times. Napsala sérii knih, která vyjde i v České republice. Dnes žije v Kalifornii. Když není zrovna zaneprázdněná psaním, prozkoumává spolu se svým manželem kalifornská pobřeží.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/sarah-j-maas-75813)



HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

6 komentářů:

  1. Moc hezká recenze. :) Tuhle knížku bych si chtěla přečíst stejně jako asi milion dalších, takže se k ní pravděpodobně nikdy nedostanu. Ale tvá recenze mě opravdu navnadila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Třeba se k ní dostaneš, i když knih, které bych si chtěla přečíst je také obrovské množství, takže jsem se již smířila s tím, že se na všechny nedostane.

      Vymazat
  2. Ach jo, chuděro. Ty jsi poslední dobou zklamaná z každé knížky, ne? :( :D
    Já mám zatím jen 150 stránek, ale zatím jsem spokojená. Líbí se mi to fakt hodně. Pravdě, ten svět je nepropracovaný a akce chybí, ale beru v úvahu, že je to jenom úvod do hexalogie, takže tak trochu doufám, že akce přijde v dalších dílech, kdy už budou postavy dávno představené a autorka se bude moct věnovat jiným záležitostem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si říkám :D Hold, mám moc vysoká očekávání, ale teď čtu Druhou stříbrnou knihu snů a zklamaná nejsem :D takže šňůra zklamání přetržena, hurá! :D
      Já doufám, že bude druhý díl lepší, ale radši se na něj nebudu tolik těšit.

      Vymazat
  3. Mne sa kniha veľmi páčila, jasné, toho turnaja tam mohlo byť viac, ale na druhej strane, ani tie intrigy a záhada okolo vraždenia súťažiacich nebola na zahodenie :-) A vďaka Celaene (bože to meno sa mi vždy strašne píše :D ) ma rozhodne bavila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych uvítala víc z turnaje, ale jinak to docela šlo, humor Celaeny to zachraňoval :D A o tom jméně mi ani nemluv, za celou dobu jsem se ho ještě nenaučila, a když jsem psala recenzi, musela jsem pořád koukat do knihy, abych to napsala správně :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)