čtvrtek 17. září 2015

Recenze: Druhá stříbrná kniha snů

Druhá stříbrná kniha snů (Silber, #2)Silber: Das zweite Buch der Träume (Silber, #2)Autor: Kerstin Gier
Počet stran: 360
Série: Silber
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2015
Teprve teď mi pořádně došlo, jak odvážné od Ernesta bylo sezvat všechny tyhle lidi, které nazýval rodinou, k jednomu stolu. Jako by naaranžoval sudy střelného prachu k zápalné šňůře. Okrb opovrhovala mámou, Miou, Lottie a mnou. Mia a já jsme nemohly vystát Okrb. Stejně jako Emily, které jsme připadaly ještě strašnější než ona nám. Očividně měla problém s Graysonem. Ten se zase pohádal s Florence. Florence by mě a Miu očividně nejradši nechala veřejně zbičovat. Máma se bála Okrb víc než zemětřesení a daňového přiznání. Charles nenáviděl svou matku za to, jak mu rozkazuje. A tak dál. A uprostřed toho všeho seděl Ernest a měl nás všechny rád. 


Představte si chodbu plnou dveří, které se neustále mění a objevují se na jiných místech. Byly by to cesty do snů jiných lidí, kde byste z nich mohli vymámit jejich nejniternější myšlenky. Dokázali byste tomuto lákadlu odolat? 

Opět se setkáváme s Liv Silberovou, která odhaluje taje snového světa. Tentokrát se ale na ní valí problémy ze všech stran. Tajemná Secrecy zveřejnila na svém blogu Livina největší tajemství, do toho se jí její přítel Henry nesvěřuje a Mia začne být náměsíčná. Mají v tom prsty noční můry a tajemná setkání na snových chodbách? To se dozvíte v Druhé stříbrné knize snů.

Druhá stříbrná kniha snů navazuje na první díl a pokračuje ve stejném stylu. A jestli si už nepamatujete, o čem přesně První stříbrná kniha snů byla, nezoufejte, autorka vám to na několika místech velmi ráda osvětlí. 

Sice můžu upřímně říct, že první díl měl o něco lepší dějovou linku, protože v tomto příběhu se toho zase tolik neděje, a abych pravdu řekla, tak ze začátku se neděje vůbec nic, co by mělo nějaký vliv na příběh, ale to vůbec nevadí, protože nám autorka připravila spoustu poznámek pod čarou, kde Liv vtipně vysvětluje své myšlenkové pochody, či to, jak se její slovník obohatil, co poznala novou babičku z Ernestovy strany. 
Když už jsem u té Liv, tak její humor je velmi návykový. Nejenom že hláškuje v podstatě na každé stránce, ale i velmi trefně používá moudra od pana Wu, aby setřela svoje nepřátele. 
zdroj
Kromě Liv se ale také můžete těšit na starou, dobrou, tajemnou Secrecy, která si opět s ničím nebere servítky a seznámí vás s nejnovějšími drby na škole. Jenže tentokrát si vezme na mušku Liv a vyžvaní její tajemství, která se nikdo neměl dozvědět. 
No, prostě Kerstin Gier opět dokázala, že psát umí, a že dokáže jak pobavit, tak i vytvořit napětí, kdy nebudete vědět, kdo za tím vším stojí. 
Vymyslela si originální zápletku v dosud málo probádaném světě snů a využívá velkého potenciálu, který kontrola snů umožňuje. 
Druhá stříbrná kniha snů nabízí spoustu záhad, na kterých si můžete ověřit své detektivní dovednosti a pokusit se vypátrat pachatele dřív, než ho odhalí hlavní hrdinka.
Nově se kniha více zaměřuje i na osobní život hlavních hrdinů a odkývá nesnáze dospívajících nebo se šťourá v sourozeneckých a milostných vztazích. Nezapomíná však ani na snový svět, který v příběhu hraje velkou roli. Tentokrát je to rozděleno půl na půl a čtenář si tak může užít oba aspekty příběhu.
Bohužel se v knize vyskytuje docela velké množství překlepů, které ubírá na kvalitě příběhu. Je to obrovská škoda, protože jinak je Druhá stříbrná kniha snů dokonalá.

zdroj
Liviin příběh je oddechové čtení, které pobaví jak děti, tak dospělé. Na první pohled upoutá svojí hezky zpracovanou obálkou a hned po otevření knihy čtenář zjistí, že je napsána příjemným stylem, který se čte opravdu rychle. Kerstin Gier opět předvedla svůj talent a touto knihou rozhodně nezklamala. Takže pokud jste četli její druhou sérii Drahokamy a ta se vám líbila, určitě si nenechte ujít ani tuhle, protože je neméně kvalitní.
Samozřejmě v závěru této knihy si autorka připravila půdu pro závěrečný díl, který bude, pokud mohu hádat, opravdu něco... Já to říkám pořád, že knihy Kerstin Gier jsou návykové.

A malá úvaha na závěr: Po celou dobu čtení mi přišlo, že nám autorka dává náznaky toho, že by Liv mohla skončit s Graysonem. Pokud jste knihu četli, připadalo vám to taky tak? No, každopádně, jestli to tak dopadne, to se dozvíme až v dalším díle.



Kerstin GierKerstin Gierová (1966) začala s psaním románů pro ženy v době, kdy zůstala jako diplomovaná pedagožka víceméně bez práce. A měla úspěch: hned její prvotina Männer und andere Katastrophen byla zfilmována a rovněž její další romány se těší velké oblibě a získaly řadu cen.
Kerstin Gierová žije jako autorka na volné noze s manželem, synem, dvěma kočkami a třemi slepicemi na vesnici nedaleko Kolína nad Rýnem.

Studovala germanistiku, hudební vědu a anglistiku, nakonec však má diplom z psychologie komunikace. V roce 1995 začala psát romány pro ženy, které jsou v Německu velmi úspěšné. Do světa však prorazila teprve svou trilogií Drahokamy o lásce a cestování časem. Knihy již byly přeloženy do celé řady jazyků a chystá se i film na jejich motivy. Bydlí se svým mužem a synem v malé vesničce poblíž Bergisch Gladbachu.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/kerstin-gier-2980)



HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

4 komentáře:

  1. Taky se mi zdá, že Grayson se k Liz až nápadně hodí, ale myslím, že jsme jenom paranoidní :D Každopádně jsem moc ráda, že se ti kniha líbila tak jako mně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale náznaků tam pár je, to musíš uznat :D A docela by se k sobě i hodili... třeba se dočkáme :D Ještě jsem nezažila, aby se mi kniha téhle autorky nelíbila a už se nemůžu dočkat dalšího dílu.

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Teď se vážně těším, až se do téhle série pustím :) Jsem na ni zvědavá, protože od Kerstin Gier už jsem četla Drahokamy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Rozhodně ji moc dlouho neodkládej, protože je skvělá! :D A Drahokamy jsou také skvělá série.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)