čtvrtek 3. listopadu 2016

RC recenze: Vážka v jantaru

Výsledek obrázku pro Dragonfly in AmberVýsledek obrázku pro vážka v jantaruAutor: Diana Gabaldon
Počet stran: 960
Série: Cizinka
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Omega

Rok vydání ČR: 2016
"A nemyslíš..." Při té myšlence se mi udělalo mdlo a musela jsem nejdřív dvakrát polknout. "Nemyslíš, že se tím může... mstít? Za to, že mu shořela Patagonie?" 
Jamie bezradně zavrtěl hlavou. 
"I to je možné, ale v tom případě by si dával načas. A proč by vraždil zrovna mě?" dodal. "To ty jsi ho rozčílila, Saxonko. Proč by raději nezabil tebe, kdyby se chtěl pomstít?" 
Udělalo se mi ještě slaběji. 
"Musíš vždycky mluvit tak nesnesitelně rozumně?" povzdechla jsem si. 


Strhující příběh cestovatelky časem Claire a tvrdohlavého Skota Jamieho pokračuje. Tentokrát mají před sebou nelehký úkol, a to zabránit povstání, které by přivedlo Stuartovce zpět na skotský trůn. 

Jamie s Claire tentokrát začínají ve Francii, kde se vmísí mezi šlechtu, aby zabránili povstání, které by stálo mnoho Skotů jejich životy. Není to snadný úkol a neulehčuje jim to ani fakt, že si hned z kraje nadělají nové nepřátele a aby toho nebylo málo, dostihne je i jejich minulost. Podaří se jim splnit svůj cíl nebo tentokrát odejdou s nepořízenou a novými šrámy na duši?

Výsledek obrázku pro vážka v jantaru
zdroj

Cizinku jsem si oblíbila už od první minuty seriálu (a pak první stránky knihy), proto jsem se nemohla dočkat vydání pokračování. A jak se mi Vážka v jantaru líbila?

Výsledek obrázku pro outlander season 2
zdroj
Jelikož jsem nečetla anotaci, ani žádné recenze, byla jsem ze začátku příběhu dost zmatená. Těšila jsem se na nové příhody Claire a Jamieho a místo toho jsme se ocitli v "současnosti" na Vysočině, kde Claire pátrá po osudech vojáků, kteří možná zemřeli v bitvě u Cullodenu a spolu s sebou přivezla i dceru. Nebudu lhát a na rovinu řeknu, že jsem byla trošku zklamaná, ale to mi vydrželo jenom prvních pár stránek, protože umění Diany Gabaldon se projevilo téměř okamžitě a kniha mě tak strhla svojí čtivostí.
Bylo zajímavé sledovat, jak si Roger Wakefield spojuje veškeré události až do chvíle, kdy Claire vyjde s pravdou ven a konečně začne vyprávět její další dobrodružství z minulosti.
Pokud jste Cizinku četli před dlouhou dobou a už si moc nepamatujete důležité události, které jste se tam dočetli, nemusíte mít strach, že byste se ztráceli. Autorka totiž prozíravě, pomocí různých odkazů a vyprávěných událostí, zrekapituluje a připomene o co šlo, takže se můžete nerušeně ponořit do příběhu.
A že se máte na co těšit. Díky skvělému stylu psaní, kterým je Diana Gabaldon známá, se vám budou všechny scény odehrávat přímo před očima. Výborně vykreslená atmosféra na vás ze stránek přímo dýchá a napínavý a čtivý příběh vás bude udržovat neustále ve střehu.
Výsledek obrázku pro outlander season 2
zdroj
Je sice pravda, že některé popisy jsou trošku delší, než by se hodilo, proto můžou působit trošku zdlouhavěji, takže ve výsledku by knize neškodilo, kdyby byla o pár stránek kratší, ale to může být pouze můj názor.
Také část příběhu odehrávající se v prostředí Francie mě tolik neokouzlila. Ne, že by byla špatná nebo nudná, to vůbec ne. Dočkáme se zde spousty intrik, nepříjemných překvapení nebo i těžkých chvilek pro náš oblíbený pár, ale prostě kulisám rozlehlé Vysočiny se nic nevyrovná.
Celkově je ale Vážka v jantaru velmi povedenou knihou, které nechybí akce, milostná zápletka, ani sebeobětování. Prostě má vše, co má správná kniha obsahovat. Navíc je doplněná i o vyvážený mix žánrů a to nejlepší na konec - celý příběh je promyšlen i do těch nejmenších detailů a vy tak můžete sledovat, jak to všechno do sebe perfektně zapadá.

I přes velkou tloušťku knihy Vážka v jantaru, se jedná o čtení, které zabaví a stránky vám budou pod rukama ubíhat jedna radost. Pokud tedy máte chuť na příběh odehrávající se v historických kulisách, s velkou dávkou akce a romantiky, je právě série Cizinka tou správnou volbou.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Omega.
Knihu můžete zakoupit třeba ZDE.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze :), že bych dala na tvoje doporučení a přečetla si ji taky? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha je teraz celkom v kurze, videla som ju na viacerých blogoch a má dobré hodnotenia. Teší ma, že sa páčila aj tebe :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Seriál mám ráda, ale knihy mě moc neuchvátily. Přečetla jsem první díl a nemám potřebu pokračovat. Ale jsem ráda, že tobě se série líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zbožňuji oboje :D Jinak vždyť seriál se dost drží předlohy, tak jak je to možné? :D

      Vymazat
  4. Cizinku bych si ráda přečetla, ale trochu mě odrazuje její délka :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Délky se vůbec neboj, má sice trošku pomalejší začátek, ale jinak to je naprosto skvělé čtení :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)