pátek 13. ledna 2017

RC recenze: Winter

Výsledek obrázku pro winter marissa meyer czVýsledek obrázku pro winter marissa meyer czAutor: Marissa Meyer
Počet stran: 768
Série: Měsíční kroniky
Díl v sérii: čtvrtý
Nakladatelství: Egmont

Rok vydání ČR: 2016
"Zdravím, hezounké dámy," řekl jeden z vojáků a promnul si zarostlou čelist. "Ztratily jste se?" 
Winter se schoulila blíž ke Scarlet, ale Scarlet ji odstrčila a postoupila vpřed, aby se s vojáky setkala. Scarlet byla ta odvážná, ta houževnatá, a teď to dokazovala, když zdvihla bradu v hrané vzpurnosti. 
"Který z vás tu velí?" řekla a zapřela si pěsti o boky. "Chci mluvit s vaším alfou." 


Dlouho očekávané finále Měsíčních kronik je konečně v českém jazyce. Jak dopadne bitva mezi Měsícem a Zemí? 

Boj mezi Cinder a Levanou vrcholí. Scarlet uvízla jako zajatec na Měsíci a Vlk nedokáže myslet na nic jiného, než na její záchranu. Cinder vymýšlí komplikované plány na to, jak sesadit Levanu z trůnu a zbytek jejích přátel jí v tom pomáhá. Dokáže ale malá skupina sesadit jednu z nejsilnějších měsíčních královen a navrátit trůn právoplatné dědičce?

Výsledek obrázku pro winter marissa meyer
zdroj

Na překlad Winter jsem se těšila hroznou dobu a proklínala každý odklad jejího vydání. Ale co na tuhle knihu říkám, když se mi konečně dostala do rukou?

Výsledek obrázku pro winter marissa meyer
zdroj
Po přepsané Popelce, Karkulce a Locice přichází na řadu neméně slavná pohádková postava, a to Sněhurka.
Příběh Winter navazuje v místech, kde Cress končila, a jelikož se autorka příliš nezdržuje osvěžováním detailů z předchozích dílů, čtenáři, kteří měli mezi čtením série delší pauzy, si budou pravděpodobně muset chvíli lámat hlavu nad tím, co se jak stalo.
To ale nemění nic na tom, že se Marissa Meyer s celou sérií Měsíční kroniky rozhodně předvedla.
Děj všech knížek měla propracovaný do nejmenších detailů, každý díl na sebe příjemně navazoval a ani Winter není nijak pozadu.
Související obrázek
zdroj
Marissa Meyer svým čtenářům nabízí propracovaný re-telling odehrávající se především na Měsíci. Představuje jak život vyšší šlechty, tak i obyčejných lidí, a aby toho nebylo málo, podíváme se i do laboratoří, kde probíhají genetické úpravy Levaniných speciálních vojáků, takže určitě máte, na co se těšit.
A ptáte se, jak to všechno autorka zvládla nacpat do jedné knihy? Jednoduše, děj je totiž vyprávěn z pohledu všech hlavních postav, kterých je velké množství. A právě díky tomu má kniha velký počet stránek a zároveň vám i dovoluje sledovat veškeré dění, čímž zajistí, že vám neunikne žádná část příběhu.
Ale to nejsou veškeré výhody střídavého pohledu. Jelikož s každou postavou strávíte hodně času a budete na příběh koukat jejich očima, můžete si všimnout proměň, kterými postupně procházejí. Například původně zakřiknutá Cinder se stane úplně jiným kyborgem.
Výsledek obrázku pro winter marissa meyer
zdroj
Na druhou stranu ale může být velký počet stran trošku na škodu, protože si po chvíli všimnete, že autorka se točí v kruhu a postavy se tak dostávají do podobných situací, čímž může děj působit trochu natahovaně. Ale to je jen drobný detail, jelikož po většinu doby budete zaujati strhujícím dějem a autorčiným skvělým vypravovacím talentem, pomocí kterého vás provede skrze velkolepé finále, jenž si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Winter je skvěle propracovaným re-tellingem pohádkové Sněhurky. Autorce se skvěle podařilo skloubit tradiční pohádku s moderními prvky, takže pokud máte alespoň trochu rádi re-tellingy, rozhodně si nesmíte nechat ujít tuto sérii.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

5 komentářů:

  1. Já už se do té série fakt budu muset pustit! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já už jsem Winter četla a v zásadě souhlasím se vším, co v této recenzi padlo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já se na Měsíční kroniky chystám už hrozně dlouho a snad se mi to konečně podaří - protože to vypadá, že by je knihovna konečně mohla mít k dispozici :)

    OdpovědětVymazat
  4. Obálka je krásna a naozaj si zaslúži plný počet bodov :-) Recenziu som si neprečítala, ešte mi chýba prečítať trojku zo série, tak nech sa vyhnem spoilerom :D Každopádne už sa veľmi teším aj na tento diel :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Winter je rozhodne ukončenie série ako sa patrí :) Malo to všetko čo dobré finále má mať takže ja som iba spokojná. A rozhodne nesmie ani na tvojom to-read liste chýbať Wires&Nerve ktoré je flastne komiks o Iko :) Podľa mňa to tiež bude skvelé (ako vlastne všetko od Marrissy Meyer ) :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)