čtvrtek 23. února 2017

RC recenze: Mrazivý oheň

Související obrázekVýsledek obrázku pro mrazivý oheňAutor: Amanda Hocking
Počet stran: 272
Série: Kroniky Kaninu
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2016
Naklonil se dozadu a natáhl se po mně. Ruce měl nezvykle mohutné, jako medvědí tlapy, ale byl pomalý. Snadno jsem mu proklouzla. 
Popadla jsem ho za tmavé vlnité vlasy a škubla mu hlavou ke straně, až udeřila do okýnka vedle mě. Pustila jsem ho, rychle se zaklonila a kopla ho do hlavy, která znovu narazila na okno. Sklo bylo neprůstřelné, ale proměnilo se v pavučinu prasklin zbarvených krví, která proudila z Bentovy rozbité hlavy. 

Amanda Hockingová se opět pouští do trollýho světa. Po úspěšné sérii Svět Tryllů, která sledovala životní cestu podvržené Wendy, se tentokrát přesuneme k drsné stopařce, jenž si jde tvrdě za svým cílem. 

Bryn Avenová sní o tom, že se stane členkou elitní královské gardy, proto pilně pracuje na své kariéře stopařky. Její cesta ale není jednoduchá, díky blonďatým vlasům a smíšené krvi, ji nikdo nebere moc vážně. Svým odhodláním a pílí však okouzluje okolí, a ani její šéf Ridley, ke kterému chová city, není výjimkou.
A když už je všechno na dobré cestě, objeví se další překážka v podobě nečekaných útoků na Kaninské podvržence a aby toho nebylo málo, na scénu se přidá i dávný nepřítel...

Výsledek obrázku pro mrazivý oheň
zdroj

Na Mrazivý oheň jsem byla hodně zvědavá už od doby jeho vydání. Učaroval mi svou obálkou a obsahem se mi zdála zajímavá. Navíc jsem rozečetla i autorčinu předchozí sérii, takže mě opravdu zajímalo, jak dopadne tohle.

Související obrázek
zdroj
Hned na úvod je vhodné říci, že se Mrazivý oheň dá číst i bez znalosti předchozí série. Sice ti, co četli i Svět Tryllů, se budou trochu lépe orientovat v celém trollým světě, ale pro neználky se Amanda Hocking snažila přiblížit svůj svět co nejlépe. Skrze nově přivezeného podvržence a hlavní hrdinku nám autorka vypráví historii trollých kmenů a odhalí i jejich zvyky a tradice. Ač je to pěkným zpestřením děje, někomu tyto části mohou připadat spíše zdlouhavé, jelikož pro čtenáře nemají žádný význam, protože pro samotný děj tyto informace nejsou zatím nijak důležité.
A ačkoliv se příběh Bryn Avenové rozbíhá už od samého začátku a je prošpikován dávkami akce i lehkou romantickou linkou, čtenář si může všimnout spousty nedostatků ve vytvořeném světě, které se týkají hlavně podvrženeckých záležitostí. Například to, že z bohatých rodin mizí děti a "nikdo" se o to nezajímá.
Výsledek obrázku pro frostfire
zdroj
Bohužel nedomyšlenost není jediným záporem této knihy. Při čtení můžete narazit i na hromady hluchých míst, které prozatím nemají nic společného se samotným dějem a působí tak pouze vycpávkově, aby kniha měla požadovaný počet stran. Ale to se může s dalšími díly změnit.
Zajímavé ale je, že i když kniha na první pohled trpí mnoha nedostatky, stejně ji ve výsledku slupnete jako malinu, jelikož je neuvěřitelně čtivá a dočkáte se i nějakého toho vtipu. Amanda Hocking má totiž velmi sympatický styl psaní.
Takže pokud nebudete mít příliš velká očekávání a nevadí vám hlavní hrdinka, která nepůsobí zrovna dvakrát sympaticky, ale spíše namyšleně, je velmi pravděpodobné, že se vám kniha bude líbit.
Prostě jen tento první díl musíte brát jako jakýsi úvod do série a doufat, že v dalších dílech se autorka vynasnaží víc, i když absence napínavého konce moc čtenářů nedonutí k tomu, aby netrpělivě vyhlíželi pokračování.

Pokud hledáte odpočinkové čtení či dárek pro cca čtrnáctiletou dívku, jste tu na správné adrese. Druhé ponoření do trollýho světa přináší trochu tajemství i soubojů, ale hlavně spoustu nedomyšlených a hluchých míst. Ale přese všechny zápory se čte velmi dobře a ve výsledku se jedná o lehce nadprůměrný příběh.

6 komentářů:

  1. Knihu jsem četla, nebyla špatná, ale žádné veledílo. Přesně jak říkáš, takový lepší průměr, možná něco málo nad. Pořád váhám, jestli si mám přečíst pokračování nebo ne. Uvidíme! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to si o knize myslím taky, akorát do pokračování se asi pustím :D

      Vymazat
  2. Kniha vyzerá fajn, ale až tak ma neláka. Od autorky som čítala prvé dve knihy zo série a síce boli fajn, ale tiež skôr taká oddychovka a niektoré nedomyslené veci a hluché miesta. Každopádne kniha má peknú obálku a ako oddychovka môže byť fajn :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě nalákala právě kvůli obálce, takže jsem byla dost zvědavá :D a souhlasím, jako oddechovka je vážně fajn :D

      Vymazat
  3. Výborná a trefná recenze :) Podobné pocity jsem z knihy měla i já :) Prostě jsem od ní čekala něco víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje řeč, ale my se shodneme téměř vždy :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)