neděle 12. listopadu 2017

Hurá do hajan, nebo radši ne?

Související obrázek
zdroj
Podzim se nám rozjel v plném proudu, tma přebírá vládu nad světlem a sychravé počasí přímo vybízí k tomu, zachumlat se do peřin a celé tohle období prospat. Ale je spánek nakonec tou pravou volbou?
Podívejte se na tři knihy, kde spánek a sny hrají hlavní roli.



Začneme něčím méně strašidelným, co se bude líbit hlavně dívkám, kterým je kolem patnácti let. Kerstin Gier, německá autorka, která se proslavila zejména sérií Drahokamy, na svět vyrukovala s druhou sérií a to Stříbrná kniha snů.
A o čem že je první díl této série?

První stříbrná kniha snů
Hlavní hrdinka Liv Silberová se musí neustále stěhovat, protože její matka moc dlouho nikde nevydrží. Tentokrát ji čeká bydlení v Londýně, kde se zdá, že by mohla zůstat delší dobu, protože její matka si našla přítele, se kterým se hodlá sestěhovat. Tudíž by k její mladší sestře Mie přibyli dva noví sourozenci, dvojčata Florence a Grayson.
Liv se musí vypořádat s mnoha věcmi, jako například nastoupení na novou školu, hledat si kamarády a seznamovat se s cizím prostředím. Vše vypadá naprosto normálně, až do chvíle, než usne.
Zdá se jí podivný sen, kdy pronásleduje Graysona po hřbitově, který spolu se svými třemi kamarády provádí jakýsi magický rituál, a když Liv zjistí, že s dotyčnými hochy chodí na stejnou školu, rozhodne se přijít této záhadě na kloub. Proč vykonávají divné rituály? A hlavně, jak to, že se všem zdá stejný sen?

Výsledek obrázku pro svět za světemDruhou knížkou, která vás prostřednictvím snu hlavní hrdinky převede do nadpřirozeného světa, je příběh české autorky píšící pod pseudonymem Mary Poisson King. 
Svět za světem - Jeden nadpřirozený, druhý obyčejný. Jeden snový druhý skutečný. Ale oba mají svá pravidla. A v obou existuje někdo, kdo ty pravidla porušuje...

Claire Adamsová je obyčejná žena žijící v Londýně s manželem a dvěma dětmi. Tedy obyčejná jen do té doby, než potká tajemného muže, který ji požádá o svolení k návštěvě v jejím snu. Claire ho považuje za blázna, proto, aby se ho zbavila, na jeho požadavek kývne. Když se ale pak tajemný muž v jejím snu přeci jenom objeví a zavede Claire do druhého, paralelního světa, začíná hlavní hrdinka věřit i nemožnému...

A poslední knihou, kterou vám v tomto článku představím, je Nespavost, která vám dokonale zamotá hlavu. Hrdinové této knihy jsou velmi dobře propracovaní a díky tomu budete toužit po tom, abyste se dozvěděli, jak to všechno dopadne. 
Výsledek obrázku pro nespavost kniha

Sedmnáctiletý Parker už se pěkných pár let nevyspal. Proč? Jednoduchá odpověď, trpí totiž jakýmsi prokletím, které ho přenáší do snů posledního člověka, který s ním naváže oční kontakt.
Tvrdíte, že je to zajímavá schopnost? To sice ano, ale Parkerův mozek je bez odpočinku a už to nedokáže moc dlouho snášet a pomalu umírá na vyčerpání.
Ale ve chvíli, kdy už se smíří s tím, že se nejspíš nedožije maturity, potká tajemnou Miu, v jejímž snu dokáže usnout a dopřát tak svému mozku tolik potřebný odpočinek. Parker začne být na Mie doslova závislý, objevuje se na místech, kde by ho nečekala a sleduje téměř každý její krok. Takové chování samozřejmě nahání dívce strach samo o sobě, ale při spojení s anonymními emaily, které jí chodí, nastane nebezpečná situace, kdy se při pouhém pohledu na hlavní postavu Mia celá rozklepe strachy.
Parker si uvědomí, že to takhle dál nejde, a že s tím musí něco udělat...

6 komentářů:

  1. Striebornú knihu som čítala, hoci zatiaľ iba prvý diel a kniha má super nápad, hoci som čakala trochu viac fantasy prvkov, ale inak sa čítala dobre. Zvyšné dve knihy nepoznám, takže ďakujem za tip, najmä tá posledná ma zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že Drahokamy byly lepší, ale Stříbrná má taky něco do sebe :) Není zač :)

      Vymazat
  2. Sérii Stříbrná kniha snů mám na seznamu a pokud bude stejně tak dobrá jako autočiny Drahokamy, mám se na co těšit... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že je o něco horší, ale stále stojí za přečtení :)

      Vymazat
  3. Skvělý článek! :) Z Výše zmíněných jsem četla jen první díl "Stříbrné knihy snů", ale asi ve třetině jsem knihu odložila.. Bohužel mě nezaujala.. :( I když autorčiny "Drahokamy" miluji! :)

    http://boook-planet.webnode.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Drahokamy byly mnohem lepší, ale jsem toho názoru, že i Stříbrná se čte celkem dobře, já se chystám na dočtení posledního dílu, až se mi dostane do rukou, ale chápu, že nezaujme každého :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)