sobota 23. června 2018

RC recenze: Timeless - Zachránaci nového času

Výsledek obrázku pro timeless bookTimeless: Zachránci nového časuAutor: Armand Baltazar
Počet stran: 624
Série: Timeless
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2018
Zvuk leteckého motoru zesílil, a když se Diego ohlédl, zjistil, že bombardér letí přímo na něj, těsně nad hladinou. Zarachotily palubní zbraně, střely se zakously do vln a blížily se k lodi. Diego se vrhl za Gastona do bezpečí ochranného pancíře kanónu právě ve chvíli, kdy bombardér vystřelil další dávku do parního stroje. 

Svět už není takový, jak ho známe. Různá časová období se spojila do jednoho světa a vytvořila zcela nový život. Ale někteří se s tím nehodlají jen tak smířit. Povede se jim zvrátit běh událostí? 

Po Srážce časů nastala nová éra Země. Téměř nic nezůstalo stejné. Minulost, přítomnost i budoucnost se spojilo v jedno a vznikl nový svět. A právě do tohoto světa se narodil Diego Ribera, který má právě slavit své třinácté narozeniny, ale bohužel, vše se pokazí. V den svých narozenin se stane svědkem únosu svého otce a tím mu tak začíná nová cesta plná nástrah, nebezpečí a hlavně dobrodružství...

Výsledek obrázku pro timeless zachránci nového času
zdroj

Do tohoto příběhu jsem se pouštěla, aniž bych věděla, co mě čeká. Prostě jsem viděla obálku a řekla si, že tuhle knihu musím mít. A co na ní nakonec říkám?

Související obrázek
zdroj
Timeless - těžká kniha s nádhernou obálkou. Příběh určený dětem starším deseti let. A přesně s tímto vědomím musíte knihu otevírat, jinak byste se nad velkou částí událostí museli chytat za hlavu.
Hned na začátek říkám, že příběh je lidově řečeno "slátanina", která vám možná v hlavě nadělá trošku guláš. Při prvních přečtených stránkách zjistíte, že došlo ke Srážce časů a spolu s futuristickými roboty se po světě prohánějí i dinosauři, ale už se nedozvídáme, co Srážku časů vlastně způsobilo.
Co se mi ale líbilo, bylo, že se s tím lidé v příběhu jen tak nesrovnali a někteří si ponechali smýšlení ze svého času, viz. Lucyiny rodiče.
Výsledek obrázku pro timeless zachránci nového času
zdroj
Když už je řeč o Lucy, stejně jako v ostatních knihách, i zde počítejte s mladými, třináctiletými hrdiny, kteří se neohroženě vrhají vstříc nebezpečí a dokáží takřka nemožné. Starší čtenáři se jistě nejednou pozastaví nejen nad událostmi, které skupinka dětí prožívá, ale i nad samotným chováním dospělých, jež si vůbec nevšímají nízkého věku hrdinů a vesele jim rozdávají úkoly.
Co se týče samotného příběhu, je velmi nelogický, ale s přivřenýma očima si ho dokážete užít, jen musíte hodně zapojit svoji fantasii a přijmout fakt, že se v dětských knihách vše nemožné stává možným.
Související obrázek
zdroj
Začátek příběhu pěkně plyne a čtenář bude s chutí objevovat nový svět, pak se však kolem poloviny knihy děj začne docela natahovat a stránky ubíhají pomaleji. A samotný závěr? Skoro nestačíte mrknout a je po všem. Neškodilo by, kdyby na konci příběhu autor zpomalil a plně využil potenciál událostí, které vymyslel, protože se zdá, že celé rozuzlení příběhu jen tak přešel bez jediné emoce.
Každopádně nesmím zapomenout zmínit spoustu ilustrací, kterými je kniha prošpikovaná. Ty vám zaručeně vezmou dech. A pravděpodobně vás i mnohdy naštvou, protože některé obrázky jsou zároveň i spoilery, jelikož je uvidíte dříve, než se prokoušete textem k situaci, kterou zobrazují.
Ale ačkoliv má Timeless spoustu drobných chybek, kvůli kterým na ní mohou někteří čtenáři zanevřít, já ji přesto doporučím. Je to zase trošku něco nového, příběhu nechybí akce ani vtip a ty ilustrace prostě musíte vidět.

Pokud vám nevadí mladí hrdinové, co dokážou vše, co si umanou a nebráníte se ani trošku chaosu, rozhodně tuhle knihu vyzkoušejte. Když už nic jiného, ilustrace, které příběh doprovázejí, vám určitě učarují.

Recenze je psaná pro Zeedee.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 5/5

4 komentáře:

  1. Povedená recenze :) Na knihu se chystám,a le spíše ze zvědavosti. Moc toho od ní nečekám , když je pro o dost mladší čtenáře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Byla celkem fajn, hlavně ty ilustrace! :D Ale opravdu do toho musíš jít s tím, že je to kniha pro děti :D

      Vymazat
  2. O knihe som už počula a vyzerá dobre, tie ilustrácie musia byť super, celkovo mám vždy rada vydarené ilustrácie v príbehoch :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)