neděle 15. července 2018

RC recenze: Dvůr křídel a zmaru

Výsledek obrázku pro court wings ruinVýsledek obrázku pro Dvůr křídel a zmarAutor: Sarah J. Maas
Počet stran: 720
Série: Dvůr trnů a růží
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2017
S pomrkáváním a sykáním jsem procházela šerými rudými chodbami Domu větru, abych vyhledala svou sestru a Amren a zjistila, která z nich se po jejich první hodině ještě drží na nohou. Mimo jiné. 
Našla jsem je v tiché zapomenuté pracovně, kde si jedna druhou chladně měřila. 
Na stole mezi nimi ležely knihy a jediným zvukem v místnosti byl tikot hodin u zaprášených skříní. 
"Omlouvám se, že vás ruším při soutěži, kdo dřív uhne pohledem," spustila jsem, když jsem se zastavila ve dveřích, a promnula jsem si namožené místo na kříži. "Chtěla jsem se podívat, jak vám jde první hodina." 

Vílí svět opět klepe na dveře tomu lidskému. Chystá se válka a na skupinu neohrožených víl se snese nejedno nebezpečí. Dokáže si Feyre poradit s tím, co jí osud nachystal? 

Feyre se vydává vstříc dalšímu dobrodružství. Tentokrát je jeho počátkem její osobní pomsta, která ji zavede zpět na Jarní dvůr, kde zjišťuje informace o armádě Hybernu, která se chystá podrobit si jak vílí svět, tak i ten lidský. Na Feyřina bedra tak dopadá spousta nelehkých úkolů, jejichž úspěšnost ovlivní to, jaká bude budoucnost jejího světa. Podaří se jí to ustát?

Související obrázek
zdroj

Sarah J. Maas s každou svojí knihou dokazuje, že prostě psát umí a nikdo jí to nemůže upřít. Ale je takové i její pokračování Dvora trnů a růží?

Výsledek obrázku pro Dvůr křídel a zmar
zdroj
Po konci Dvora mlhy a hněvu jsem se nemohla dočkat dalšího dílu, a proto, když se mi dostal do rukou, neváhala jsem a pustila se do čtení. A jak je určitě jasné - vzhledem k tomu, kdo knihu napsal - příběh nezklamal. Ba naopak. Dalo mi hodně práce, aby tato recenze nebyla jedna velká pochvalná píseň... No, bude sice i tak, ale ne tak moc.
Ale teď už k samotnému příběhu. Ačkoli je kniha pěkně tlusťoučká, jakmile Dvůr křídel a zmaru jednou otevřete, jen tak už ji neodložíte, protože vás strhne poutavý děj, který obsahuje všechno, co čtenář od knihy potřebuje a očekává. Je libo dějová linka o opravdovém přátelství, kde není problém obětovat pro druhého třeba i život? Nebo dáváte přednost romantice, lásce a oddanosti? A nebo raději zvolíte akci, intriky a válku? Toho všeho právě v této knize najdete dostatek, že se ani jednu jedinou stránku nebudete nudit, ale ani nebudete přehlceni informacemi, protože je autorka umí perfektně dávkovat.
Výsledek obrázku pro court wings ruin art
zdroj
Když už jsem u výčtu toho, co se autorce povedlo, nesmím opomenout ani malý bonus, kterým nás Sarah Maas poctila - a to několika kapitolami z pohledu samotného vladaře Rhysanda. Je jich sice opravdu málo, ale nad jeho pohledem se budete rozplývat.
Ale tím krasojízda povedených věcí nekončí. Rozhodně musím pochválit zpracování postav, které je naprosto famózní. Zde před autorčiným umem musím smeknout svůj imaginární klobouk, protože na velký počet hlavních postav, jež si Sarah do příběhu zvolila, je každá úplně jiná a skvěle zpracovaná. A dokonce, což se u mnoha knih neděje, existuje téměř 100% šance, že si je všechny oblíbíte, o to těžší jsou pak jejich možné ztráty...
Související obrázek
zdroj
A když už zmiňuji postavy, nedá mi to a musím pár slov utrousit i k samotné Feyre. Moc se mi líbilo, že už to není ta "něžná květinka", jak občas působila v prvních dílech, ale tentokrát o dost přitvrdila.
Ale zpět k celkovému příběhu. Rozhodně ho doporučuji úplně všem, protože to bylo opravdu něco. Od první stránky, až po nezvykle poklidný a uzavřený konec. A co víc dodat? Snad jen to, že to zase bude nesnesitelné čekání na další díl.

Jak už jsem řekla, Dvůr křídel a zmaru obsahuje vše, co má správná kniha mít, od poklidných romantických částí až po napětí vyvolané válkou. Prostě je to bezvadná série, kterou byste ze svého čtecího seznamu neměli vypustit.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 


HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 5/5

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) tahle série se mi moc líbí, a to že jsem se ještě nedostala k tomuhle dílu... snad to brzo napravím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Poslední díl v originále už se mi válí na polici pěkně dlouho, snad se k němu teď o prázdninách konečně prokousám - očividně to stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přemýšlím o pokračování v aj :D Nevím jestli vydržím čekat až to bude přeložené :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)