pátek 19. října 2018

RC recenze: Dračí město

Výsledek obrázku pro dračí mÄ›stoVýsledek obrázku pro dračí mÄ›stoAutor: Petra Machová
Počet stran: 480
Série: Dračí město
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2018
Zády mi vystřelila prudká bolest. Byla tak šokující, že jsem se svalila na zem a narazila si koleno. Vykřikla jsem. Jasně jsem cítila napínající se kůži na zádech. Přestala jsem vnímat okolí. Existovala pro mě jen bolest, pronikající do každého nervu mého těla, až se mi chtělo křičet. Ať to přestane. Prosím! Jako by mi v hlavě bušila kladiva. 
"proboha, Jani, co je ti?" 


Potomci draků - krvelačné bestie, které obývají lidský svět. Dokáží se maskovat a mají mocné schopnosti. Jak dlouho vydrží žít s lidmi v harmonii? 

Vše začíná u úplně obyčejné dívky Jany, která se bohužel pro ni, nachází v nevhodnou dobu na špatném místě. Jediné kousnutí u ní vyvolá běh událostí a hlavní hrdinka je tak nucená vydat se nejenom do nového dobrodružství, ale hlavně si také musí zvyknout na novou kůži - a to ještěří. Podaří se ji přijmout a naplnit svůj osud v novém životě?

Výsledek obrázku pro dračí město
zdroj

Dračí město je pro mě velmi výjimečnou knihou, ale bohužel ne v kladném slova smyslu. Jak jste si již mohli všimnout, má naprosto dokonalou obálku a navíc autorka měla být na Humbooku, no kdo by se na takovou knihu netěšil?

Související obrázek
zdroj
Hned na začátku musím varovat, že tohle nebude zrovna nejpochvalnější recenze, jakou jsem kdy napsala, tak doufám, že vás tím od knihy neodradím, protože přeci jenom, každému čtenáři sedne něco jiného. Takže to, že já jsem nebyla úplně nejspokojenější neznamená, že naopak někomu jinému tento příběh nevykouzlí úsměv na rtech a spokojený pocit.
Ale teď už k recenzi.
Související obrázek
zdroj
Abych pravdu řekla, nadšení z této knihy mi vydrželo do té doby, než jsem se pustila do čtení, pak začalo celkem rychle opadat. První, co mě lehce zklamalo, ale kdyby to byla jediná negativní věc na knize, kterou bych objevila, dokázala bych to překousnout, byl fakt, že jsem se těšila na příběh o dracích, ale místo toho jsem dostala upíry převlečené za jakési dračí ještěry, jež nebyli vůbec originální.
Kromě sání lidské či zvířecí krve, byli přitažliví, silní a měli různé schopnosti jako například čtení myšlenek. Že by Stmívání číslo dvě?
V tomto případě by příběhu spíše prospělo, kdyby autorka ukázala trochu originality. Ale jak už jsem řekla, rozhodně to není jediný kámen úrazu.
Vezmeme to hezky od začátku. Po otevření knihy na čtenáře čeká jednoduchý, takřka nemastný, neslaný a hlavně spíše popisný začátek, kde se nic moc neděje. Brzy zjistíme, že hlavní hrdinka není o nic složitější. Ale pokračujme dál.
Související obrázek
zdroj
Netrvá to dlouho a Jana potká chlapce a světe div se, jako lusknutím prstů vznikne láska jako trám, která překoná snad úplně všechno. Co na tom, že mezi hrdiny není žádná chemie a jejich vztah působí spíše nuceně, ale jedná se o YA knihu, tak tam prostě nějaká ta láska být musí.
Následuje ale další nedostatek, a to, že si autorka nevyhrála s detaily, což vyplývá ze samotného ještěřího města, rasy i jejich zvyklostí. Petra Machová předhazuje svým čtenářům fakt, že ještěři zrovna dvakrát nemusí přeměněnce, tak jak je možné, že v tomto ohledu hlavní hrdinové nemají v cestě žádné překážky?
Výsledek obrázku pro láska
zdroj
Když už jsem se dostala k ještěřímu městu, nedá mi to a musím zmínit česká jména hlavních hrdinů, která mezi ostatními působila nepatřičně. Abych pravdu řekla, mně osobně do fantasy knih česká jména nesedí, ale tady to působilo přímo jako pěst na oko. Ale jak říkám, je možné, že se jedná jen o můj subjektivní názor a někdo jiný to uvidí úplně jinak.
Abych nebyla pořád tak negativní, narazila jsem i na pár věcí, které mě potěšily. Tou první je mytologie ještěrů, která byla vcelku dobře zpracovaná a určitě nejednoho čtenáře potěší. S touto částí si autorka pěkně vyhrála - svému světu vymyslela božstvo a různé legendy - a vdechla tak do příběhu život. 
A také druhá polovina knihy utíká a čte se o něco lépe, než polovina první. Sice je příběh stále předvídatelný, ale už se alespoň něco děje. 

V závěru se konečně dostávám k tomu, proč je pro mě tato kniha výjimečná. A to tím, že ji vydalo nakladatelství Host a u jejich knih jsem zvyklá na fakt, že se mi většinou líbí a nezklamou mě. Ale bohužel tady uznávám, že tohle čtení opravdu nebyl můj šálek kávy. Knihou jsem se spíše prokousávala, než aby se mi podařilo nějak více se začíst - prostě jsem čekala něco víc.
Ale věřím tomu, že si příběh své čtenáře určitě najde. Takže pokud hledáte jednoduchý příběh a očekáváte odpočinkové čtení, vyzkoušejte český příběh o dračích ještěrech, třeba právě vás uchvátí.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 


HODNOCENÍ

Kniha: 2/5

Obálka: 5/5

2 komentáře:

  1. Myslím, že bych stejně jako ty očekávala pořádné draky. A řekla bych, že bych měla stejný názor jako ty. :D
    Knize se tak či tak budu vyhýbat, protože mě celkově nezaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že tahle kniha mi tak úplně nesedla, ale na druhou stranu, měla jsem od ní vysoká očekávání, takže to šlo asi ruku v ruce...
      Ale ta obálka. Člověk se na ní nemůže vynadívat :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)