sobota 13. dubna 2019

RC recenze: Nebezpečné známosti


Výsledek obrázku pro Les Liaisons dangereuses (1782Nebezpečné známostiAutor: Choderlos de Laclos
Počet stran: 456
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Leda

Rok vydání ČR: 2019
Kdo by se nezachvěl při pomyšlení, jaké neštěstí může způsobit jediná nebezpečná známost! A kolik bolesti by si člověk ušetřil, kdyby předem víc uvažoval! Která žena by neprchla před prvním oslovením svůdce? Která matka by mohla bez rozechvění připustit, aby s její dcerou hovořil někdo jiný než ona? Podobné úvahy však vždycky přicházejí, až když je pozdě, a jedna z nejvýznamnějších pravd, a zároveň snad jedna z nejobecněji uznávaných, zůstává ututlána a není nikterak k užitku ve víru našich lehkovážných mravů.


Dva znudění šlechtici, kteří si hrají a manipulují s životy ostatních. Jenže tentokrát rozehrají nebezpečnou hru, která je může stát všechno.

Vikomt de Valmont a Markýza de Merteuil si velmi rádi zahrávají s city ostatních. Svádění je pro ně pouhou hrou a zavrhnutí jejich obětí je pro ně zábavou. Jenže tentokrát si za cíle vyberou takové postavy, které je mohou na společenské dno stáhnout spolu s nimi. Podaří se nevinným obětem odolat šarmu těchto dvou šlechticů? A podaří se šlechticům ustát to, co napáchají?

Výsledek obrázku pro nebezpečné známosti
zdroj

O téhle knize jsem toho slyšela hodně, proto jsem na ní byla dost zvědavá. A musím říct, že jsem byla velmi překvapená, že mě tolik chytla a bavila.

Související obrázek
zdroj
Na první pohled vás upoutá velmi povedená obálka knihy. Při druhém pohledu zjistíte, že jsou Nebezpečné známosti čtenářům vyprávěny formou korespondence mezi jednotlivými postavami. A při třetím pohledu zjistíte, že už jste v polovině knihy a nebudete vědět, kdy jste se do příběhu tak začetli. Ale vezmeme to hezky po pořádku.
Jak už jsem řekla, příběh je vyprávěný formou dopisů, které si mezi sebou hlavní hrdinové posílají. Postav je tam vcelku dost, proto je ze začátku těžší zorientovat se v tom kdo je kdo.
Když už mluvím o postavách, nelze se nezmínit, že většina je sympatická a pravděpodobně si je oblíbíte, ať už pro jejich intrikánský um či dobrotu srdce.
K postavám si nemůžu odpustit další poznámku a to tu, že jsou opravdu propracované a zdařile napsané. Líbilo se mi hlavně přátelství mezi hlavními dvěma intrikány.
Související obrázek
zdroj
Co se týče samotného obsahu, tak se jedná o text z 18. století, takže si asi budete chvilku zvykat na jazyk, kterým je příběh napsaný. Také je kniha na svoji dobu docela odvážná, ale detailní popisy erotických scén nečekejte.
Jak už jsem naznačila, první polovina knihy utíká jako po másle, i když některé dopisy mohou působit trošku rozvlekle, stejně jsem si čtení užívala. Zlom pro mě nastal až v druhé polovině knihy, kdy děj dost zpomalí a pro mě se stal nudnějším. Nebylo to nijak hrozné, ale oproti začátku knihy tam byl znát rozdíl.
Co se týče závěru knihy, ten mi připadal zase uspěchaný, a to v tom smyslu, že se čtenář nestihl zorientovat v událostech, které se staly a už byl konec knihy.

Ve výsledku je to ale velmi podařená kniha, kterou doporučuji k přečtení. A pokud se stále nebudete moci nabažit, existuje ještě několik filmových zpracování, která můžete shlédnout.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Leda, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze. :) Tuto knihu mám v seznamu. Nalákalo mě na ni hlavně film, takže jsem fakt na to zvědavá. Ale snažím se udělat pořádnou prodlevu mezi filmem a knihou, abych na to tak trošku pozapomněla a tím pádem si to ještě více užila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, rozhodně se k ní dostaň, je fakt bezva :) Od filmu se prý celkem liší, hlavně koncem, takže přečtení doporučuji :)

      Vymazat
  2. Knihu jsem četla. Určitě se jedná o hodně zajímavý kousek, na který se těžko zvyká, ale ve výsledku se dobře čte

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, děkuji za typ. :) Až pokořím svou kupičku nepřečtených knih, tak o ní budu vážně přemýšlet! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D S kupičkou knih mám stejný problém, ale tuhle na ní určitě přidej :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)