čtvrtek 5. září 2019

RC recenze: Strážce ztracených měst

Výsledek obrázku pro Keeper of the Lost CitiesStrážce ztracených městAutor: Shannon Messenger
Počet stran: 400
Série: Strážce ztracených měst
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2019
"Takže co?" vypravila ze sebe Sophie, když se vzpamatovala. "Chceš říct, že jsem vetřelec?" 
Zadržela dech. Fitz propukl v smích. Začervenala se, ale současně se jí ulevilo. Nechtěla být vetřelec.
"Ne," odpověděl, když se dost nasmál. "Chci říct, že jsi elf." 
Elf. To slovo zůstalo viset ve vzduchu mezi nimi - jako cizí předmět, který tam nepatřil. 
"Elf," zopakovala. Hlavou se jí mihl obraz pohádkových bytůstek se špičatýma ušima, oblečených do kabátků a legín. Proti své vůli se zahyhňala. 


Nová země, nové druhy zvířat a mocní elfové. To je svět, k jehož prozkoumání nás autorka Shannon Messenger zve a věřte, když říkám, že je opravdu na co se těšit. 

Dvanáctiletá Sophie má fotografickou paměť, díky níž se řadí mezi nejchytřejší studeny na škole. Spolužáci ji ale většinou považují za podivínku a spíše se jí straní. Její situaci ani neulehčuje fakt, že dokáže číst ostatním myšlenky.
Zásadní zvrat v jejím životě však způsobí záhadný kluk, který ji vezme do tajemné země plné elfů, kde ji čeká zcela nový život, kde se ukáže, že ne vše je tak růžové, jak se na první pohled mohlo zdát. Popere se Sophie s novou situací a zvládne se udržet na elitní škole Foxfire?

Výsledek obrázku pro keeper of the lost cities
zdroj

Na knihu Strážce ztracených měst se poslední dobou objevovaly samé kladné recenze a já byla zvědavá, jestli mě příběh dokáže uchvátit stejně tak, jako ostatní. Povedlo se mu to?

Výsledek obrázku pro keeper of the lost cities
zdroj
Shanon Messenger nás prostřednictvím dvanáctileté Sophie zavede do zcela nového, originálního světa plného elfů, pro nás neznámých zvířat a dávno ztracených měst, jako je například Atlantida. 
Spolu se Sophie postupně prozkoumáváme zákoutí a nejrůznější tajemství, která nám nová země nabízí. 
Hned ze začátku zjistíme, že elfové jsou v podstatě neporazitelná stvoření, která vládnou nejrůznějšími schopnostmi. Dle mého názoru je trošku škoda, že je autorka udělala až moc silné, protože to nenechává moc prostoru pro nějaké větší řešení problémů, když jim stačí "mávnout rukou" a pomocí jejich schopností všechno vyřešit. Nebo naopak na druhou stranu si čtenář řekne, proč nepoužili nějakou svoji schopnost, aby to jednoduše vyřešili? Ale to už se v tom asi moc šťourám. Jenom jsem tím chtěla říct, že příliš silná stvoření, se mnohdy nezavděčí. 
Výsledek obrázku pro elf fantasy
zdroj
Ale teď už k samotnému příběhu. 
Autorka píše jednoduchým stylem, který vás upoutá a vy budete knížku jen těžko odkládat i v případech, kdy se zrovna nic moc zvláštního neděje. 
Co se týče uspořádání příběhu, autorka nijak neskáče, nejprve vás seznámí se samotnou Sophie a její rodinou, následně s elfí zemí a tím, jak to chodí na prestižní škole Foxfire a teprve v závěru nám naservíruje nějakou větší akci. Což ale knize nijak nevadí, jak už jsem řekla, nudit se nebudete. 
Na druhou stranu ale musím i uznat, že občas byla kniha až příliš naivní, ale to se dá odpustit, vzhledem k tomu, že se jedná o čtivo pro mladší čtenáře. Každopádně v tomhle případě si myslím, že si i dospělí přijdou na své a nějaké ty drobnosti na příběhu přehlédnou.
Také nelze nezmínit, že autorka nechala hodně nezodpovězených otázek, ve výsledku jsme se nic moc nedozvěděli, takže do příštího dílu se máme určitě na co těšit. 

Strážce ztracených měst vůbec není špatnou knihou. Sice je určená spíše pro mladší čtenáře, ale i starší si zde přijdou na své. Autorka píše čtivě a ačkoli se nejedná o hubenou knížku, budete ji mít přelouskanou raz dva.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

2 komentáře:

  1. To zní dobře. Po knize jsem též pokukovala, ale zatím se mi nechce rozjíždět další série. Takže si počkám, až to bude kompletní. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si vždycky říkám taky, ale nikdy to nevydržím :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)