úterý 7. září 2021

Recenze: Medvěd a Slavík

Autor: Katherine Arden
Počet stran: 344
Série: Trilogie zimní noci
Díl v sérii: první
Nakladatelství: King Cool

Rok vydání ČR: 2018
Ale Vasja měla strach. 
Ne z kněze, ani z démonů nebo ohnivých jam. Ona jejich démony znala. Viděla je každý den. Někteří byli zlí, jiní laskaví a další zas jen naschválníčci. Všichni byli svým způsobem stejně lidští jako lidé, které chránili. 
Ne, Vasja se bála svého vlastního lidu. 

Nejrůznější domácí démoni, kouzla a čáry. To vše je k nalezení v jedné vesnici v Rusku. A právě v té vesnici žije výjimečná dívka, která má dost odvahy, aby vzdorovala i samotnému Mrazíkovi. 

Vasja nikdy nebyla jako ostatní dívky. Nikdy netoužila po manželovi, dětech a vlastní domácnosti. Ba naopak, její srdce ji táhlo do lesů a za koňmi, kde se cítila svobodná. A když se k tomu všemu začali projevovat její magické schopnosti, rozhodne se, že se postaví proti zlu.  

zdroj

Na knihu Medvěd a Slavík jsem se chystala už od doby jejího vydání, aniž bych věděla, o čem kniha je. Teď, díky recenzi na blogu Srdce knih jsem si na to vzpomněla a šla si ji konečně půjčit do knihovny. A co na knihu říkám? 

zdroj
Kniha Medvěd a Slavík je hodně čtivá a hlavně plná důkazů autorčiny představivosti. Jedná se vlastně o takový příběh plný příběhů, který je zasazený do historického Ruska. A už tohle mi stačí, aby na mě příběh působil jako neodolatelný. A když k tomu ještě přidám fakt, že se jedná o takovou temnou pohádku, vznikne něco, co si rozhodně nesmíte nechat ujít. 
Autorka skvěle kombinuje příběhy o starém božstvu a mýtických postavách a jejich následné převedení do reality, což dokonale dokresluje převážně ponurou atmosféru příběhu.  
Magické dovednosti hlavní hrdinky jsou v příběhu postupně odkrývány a čtenář může sledovat, jak to vypadá, když se někdo těmto schopnostem otevře nebo naopak, když je někdo považuje za projev šílenství. S tím také souvisí autorčino ztvárnění společnosti, která hned to, co nezná odsuzuje jako čarodějnictví. A také autorčin pohled na to, co může způsobit až fanatická víra v náboženství. 
zdroj

Celkově jde o velmi zdařilou knížku, jejíž stránky vám budou rychle utíkat pod rukama. Ale bohužel jí musím přeci jen něco vytknout a to skoky v čase, které jsou hlavně ze začátku příběhu. 
Autorka přeskakuje i celé roky a já se občas neorientovala, kolik vlastně teď hlavní postavě je. Ale ve výsledku to je pouze drobná vada na kráse jinak parádního příběhu. 
Co se týče postav, s jejich zpracováním jsem také velmi spokojená. Vasilisa je velmi sympatická a odvážná a vy ji budete fandit od začátku do konce. 

Prostě se jedná o velmi vydařený příběh ve stylu temnější pohádky, který byste si neměli nechat ujít. Obzvlášť, pokud máte rádi ruskou atmosféru a mytologii. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,3/5

Obálka: 4/5


8 komentářů:

  1. Ách, túto knihu si chcem tááák veľmi prečítať!❤ Ďakujem za recenziu, teraz už nemôžem dlhšie váhať :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji mohu jedině doporučit, už jsem přelouskala celou sérii :).

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Kniha se mi líbila ale zároveň jsem od ní čekala něco malinko jiného. Tak zatím jsem se k dalším dílům nedostala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já vůbec netušila o čem je, když jsem si ji vyhlídla, takže jsem byla fakt spokojená :). A další díly určitě přečti, já už je mám za sebou.

      Vymazat
  3. Tuto knihu bych si tak strašně ráda chtěla přečíst. Tak snad brzy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce, ať se k ní dostaneš, stojí za přečtení :)

      Vymazat
  4. Já byla z téhle knihy nadšená. Strašně se mi líbí propojení s ruským prostředím a mytologií. :) K ostatním dílům jsem se ještě nedostala, ale mám je v plánu.

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)