neděle 21. května 2023

RC recenze: Kořist

BráðinKořistAutor: Yrsa Sigurðardóttir
Počet stran: 344
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2023
"To je jen vítr," pípla Agnes. Hlas se jí chvěl, oči měla vypoulené a žlutý odstín v obličeji se zdál intenzivnější než předtím. 
Sama svým slovům nevěřila o nic víc než Dröfn.
Strnule seděly a naslouchaly tichému, nesrozumitelnému mumlání zvenku. 

Ledová pustina, všudypřítomný mráz a smrt. A přesně v těchto podmínkách zmizela skupina turistů. Podaří se je zachránit? A opravdu za vším stojí pouze mráz? 

Na islandské ledové pustině se ztratí čtyřčlenná skupina turistů. Záchranářka Johanna a její kolegové se je vydávají hledat a snaží se přijít na důvod jejich cesty. Všem je ale jasné, že čím víc času od jejich zmizení uplynulo, tím menší je jejich šance na přežití. 
Mezitím na radarové stanici dochází k nevysvětlitelným událostem, které zaznamenává pouze jeden pracovník. Co to všechno znamená? A podaří se najít ztracené turisty živé? 


Na tuto autorku jsem se chystala už hodně dlouho a teď se mi konečně naskytla příležitost a musím říct, že jsem nadšená! A Kořist rozhodně není poslední knihou autorky, kterou si přečtu.

Pokud hledáte mrazivý thriller s mysteriózními prvky, jste tady na správné adrese. Yrsa vás totiž vezme na zasněžený Island, ze kterého vám přeběhne mráz po zádech i doma pod peřinou. A když si k tomu přidáte i skvělou thrillerovou atmosféru, dostanete příběh, od kterého se jen tak neodtrhnete.
Kniha je vyprávěná z pohledu tří postav.
Prvním je strážce Hjörvar, který pátrá po osudu své sestry, na kterou si z dětství vůbec nevzpomíná a o jejíž existenci se dozvěděl teprve nedávno. Abych pravdu řekla, tahle dějová linka mě bavila asi nejméně, čímž ale nechci říct, že byla špatná, užila jsem si ji i tak. 
Pak je tu Johanna, záchranářka, která je členkou pátrací skupiny, jež se snaží najít pohřešovanou čtyřčlennou skupinu.
Poslední vypravěčkou je Dröfn, členka pohřešované skupiny. Tahle dějová linka mě bavila asi nejvíce, protože jsem byla zvědavá, co se jim vlastně stalo a jak se všechno vysvětlí.
Ačkoliv je na začátku knihy přehled jmen a jejich výslovnosti, musím říct, že jsem v nich měla hodně dlouho pořádný guláš a nemohla si zapamatovat, kdo je kdo. Ale kupodivu to příběhu vůbec neubíralo na čtivosti, protože lehká detektivní zápletka se skvěle doplňuje o nadpřirozeno a autorka vás dokonale zmate, že nebudete tušit, zda postavy netrpí psychickými problémy nebo zda tam opravdu straší.
Dalším velkým kladem je samotná atmosféra příběhu, která na vás dýchá pomalu z každé stránky, a kterou autorka skvěle buduje v každé kapitole tím, že je ukončuje s lehkým, strašidelným náznakem, co se bude dít dál. Ve výsledku pak máte chuť přeskočit následující kapitoly, abyste se dostali k pokračování oné dějové linky. 
Plný počet nedávám kvůli samotnému závěru, který byl sice zajímavý, ale vůbec se mi do příběhu nehodil. 

Výborný, čtivý a hlavně mrazivý příběh, který nebudete chtít odložit. Bát se asi u jeho čtení nebudete, ale mráz po zádech vám z něj přeběhne. Takže pokud máte chuť na zasněžený Island, tak doporučuji sáhnout právě po Kořisti. Vlastně, doporučuji to i pokud zrovna tu chuť nemáte, protože tohle bylo skvělé čtení. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)