pondělí 24. července 2023

RC recenze: Štěstí si tě najde

The Happiest Little TownŠtěstí si tě najdeAutor: Barbara Hannay
Počet stran: 264
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2023
Kate netrápilo, jestli někdo považuje její rozhodnutí za sobecké. Prodala dům, doplatila hypotéku a za rozumnou cenu pořídila ojetou dodávku. Do svého plánu se doslova zamilovala. Poprvé po velmi dlouhé době udělá, co sama chce. Cítila se šťastná. 

Tři osudy lidí, kterým se lusknutím prstu obrátí život vzhůru nohama. Vypadá to, že už není žádná naděje... může se ještě karta obrátit a štěstí si je zase najít? 

Kate se těší, že se konečně zbaví minulosti a vyrazí na cesty. Plány jí však zkříží její bývalý manžel. Lépe řečeno, jeho dcera Tilly, jejíž matka nedávno zemřela, takže opatrovníkem se má stát právě Kate. 
Tilly ze své nové situace také není zrovna nadšená. Musí opustit vše, co znala a navíc má pocit, že Kate o její přítomnost tak úplně nestojí. 
Ani stárnoucí celebrita Olivia na tom není o moc lépe. Měla hlavní roli v divadle, ale protože si zranila kotník, musela být nahrazena. Nic jiného než hraní už jí ale v životě nezbývá. 
Osud tyto ženy svede dohromady. Dokáží k sobě najít cestu i přes věkové rozdíly? A podaří se jim se současnou situací vypořádat? 


Od této knihy jsem čekala oddechové a hlavně pohodové čtení. Splnilo se moje očekávání? 

Štěstí si tě najde je příjemným, odpočinkovým čtením na letní dny. Poměrně čtivý příběh se zaměřuje hlavně na osudy postav, u kterých platí "člověk míní, život mění".
Pomocí střídavých pohledů vyprávění sledujeme převážně Kate, která se chystá začít nový život v obytném autě. Tato postava mi byla docela sympatická, i když mi přišlo, že na padesátiletou ženu, její chování občas připomínalo puberťačku.
Druhou postavou je třináctiletá Tilly, která přišla o všechno a je nucená opustit vše, co znala.
Poslední hlavní postavou je herečka v důchodovém věku Olivie, které zbylo už jen herectví, u kterého také hrozí, že o něj přijde. 
Štěstí si tě najde je kniha s idylickou dějovou linkou, která se dobře čte, ačkoliv autorka sype jednotlivé události z rukávu, aby měla nějakou zápletku, aniž by jim něco předcházelo, což mě trochu rušilo. Protože v jednu chvíli se nás autorka snaží o něčem přesvědčit a pak je během lusknutí prstů všechno jinak.
Co mě naopak velmi potěšilo, byl postupný vývoj postav, které od začátku příběhu urazí kus cesty.
Ve výsledku jde o velmi milé čtení, které přečtete na posezení, ale pravděpodobně ve vás nezanechá žádné větší emoce. 

Milá oddechovka, která vzbuzuje příjemný pocit, dobře se čte, ale zase tak moc se toho v knize neděje. Štěstí si tě najde je taková odpočinková jednohubka, kterou přečtete takřka na jeden zátah.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4/5

1 komentář:

  1. Kniha mě příliš nezapomněla. Co ale ano, jsou rozdílné obálky - vypadá to na dvě úplně jiné knihy. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)