čtvrtek 8. října 2015

RC recenze: Ty

TY (You, #1)You (You, #1)Autor: Caroline Kepnes
Počet stran: 448
Série: Ty
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Domino

Rok vydání ČR: 2015
Už jsem ti říkal, že máš štěstí, že mě máš? Fakt. Jsem kluk z Brooklynu, střízlivý, vyrovnaný a moc dobře si uvědomuju, kde teď oba jsme. Jsem tvůj ochránce. 
A nejhorší na tom je, že kdyby nás tři teď někdo viděl, asi by si řekl, že za úchyla jsem tady já, protože jsem za tebou šel až sem. A v tom je celý problém s lidmi a se ženskými.  


Zajímavá kniha, která vám umožní nahlédnout do hlavy stalkera a vy si díky tomu uvědomíte, že stalkeři nemají tak jednoduchý život, jak se na první pohled může zdát. Zavděčit se oběti, je někdy i přes veškerou snahu, téměř nemožné a občas jde i o zdraví... 

Joe, na první pohled normální, milý kluk, který pracuje v knihkupectví. Jenže to se změní v den, kdy do jeho obchodu vkročí Guinevere Becková, která je živým zosobněním všeho, co Joe chce.
Náš hlavní hrdina se rozhodne, že získá svoji dívku snů a začne tím, že se o ní dozví všechno, což vyžaduje nabourání se do jejího emailu a sociálních sítí.
Kolem Beck se začnou dít podivné náhody a Joe je jediný, kdo jí nabídne útěchu a získává si tak její lásku a důvěru. Ale jak to všechno dopadne? Může takový vztah obstát?

zdroj

V poslední době jsem si oblíbila stalkery jako záporné postavy, proto, když jsem se dozvěděla o téhle knize, nemohla jsem se dočkat, až se mi dostane do rukou. A když se tak konečně stalo, rozhodně mě nezklamala a troufám si tvrdit, že ani vás nezklame, pokud máte tohle téma rádi.

Hned jak knihu otevřete, překvapí vás netradiční forma, kterou je tato kniha psaná. Přeci jenom, s du-formou se jen tak v knize nesetkáte. Alespoň já to vidím teprve po druhé.
zdroj
Sice se vám ze začátku může zdát "vyprávění" hlavního hrdiny poněkud kostrbaté, ale když si po pár stránkách zvyknete, uvědomíte si, že je to vlastně skvělé zpestření, jelikož Joe, skrze Beck, promlouvá přímo k samotnému čtenáři a zapojuje ho tak víc do příběhu.
To ale není jediná přednost knihy Ty. Hlavním lákadlem je zde možnost nahlédnout do hlavy stalkera. Bylo zajímavé sledovat Joeovy myšlenkové pochody, jak si všechny své činy zdůvodňuje, aby dávaly smysl. Podle mého názoru to autorka zvládla napsat naprosto skvěle, protože všechno působilo realisticky.
Dalším důkazem, že autorka opravdu umí psát, je čtivost příběhu. I když se v různých pasážích neděje zrovna nic dvakrát napínavého, stejně jste nuceni číst dál a je téměř nemožné se od knihy odtrhnout. A když už toho začíná být moc, přijde Caroline s nějakým vtipem, který odlehčí atmosféru.
Také vaše pocity vůči hlavním hrdinům se budou rychle střídat. Jednou budete fandit Joeovi a nenávidět Beck za její chování, pak hned zase otočíte, nenávist k Beck se změní v lítost a vaše náklonnost k hlavnímu hrdinovi se hned vypaří a takhle se to táhne celou knihu a vy prostě nebudete vědět, pro koho se rozhodnout. A i když prakticky od začátku příběhu víte, jak kniha dopadne, stejně budete hltat stránku za stránkou, dokud se nepřesvědčíte, že jste opravdu měli pravdu.
zdroj
Jedna věc se mi ale moc nelíbila. Kniha byla na můj vkus zbytečně moc vulgární. Většinou mi to nevadí, když je toho s mírou, přeci jenom, všeho moc škodí. A právě tato kniha je případem, kdy by neškodilo trochu ubrat.
Jinak nemám co vytknout a už odškrtávám dny v kalendáři do vydání druhého dílu.


Celkově mě kniha mile překvapila. Příběh mě strhl od začátku až do konce a kromě té vulgarity jsem nadmíru spokojená. Takže rozhodně doporučuji, protože je to zajímavé čtení.

Recenze je psaná pro internetové knihkupectví Megaknihy.cz, kterým tímto moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde



Caroline KepnesCaroline Kepnes je autorkou celé řady povídek, ale na kariéru spisovatelky nikdy nepomýšlela. Jako novinářka se zaměřením na popkulturu pracovala pro celou řadu médií: počínaje časopisem Entertainment Weekly a konče Yahoo! TV. Psala také scénáře úspěšných televizních show.
Obojí zkušenost bohatě zúročila při psaní svého prvního románu, nazvaného pragmaticky TY. Recenzent prestižního časopisu Kirkus Review označil její debut za "až perverzně chytrý klaustrofobický román, při jehož četbě se čtenář díky bravurně užité du-formě stává částečně proti své vůli součástí děje". Autorka důmyslně užívá četné popkulturní odkazy jako dějotvorný prvek, což je neobyčejně sugestivní pro každého, kdo se alespoň trochu orientuje v současné literatuře, hudbě a filmu. TY je zkrátka thriller, který zcela naplňuje původní definici tohoto žánru: je to kniha, která vás pronásleduje, i když ji právě nečtete.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/caroline-kepnes-75664)



HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

6 komentářů:

  1. Páni, vyzerá to dobre. Prekvapil má námet knihy, je to niečo iné, nie veľmi bežné a netradičné, čo ma rozhodne potešilo. Vyzerá to, že kniha je skutočne vydarená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to nejenom vypadá, ono to dobré je :D Právě, to mě na knize také zaujalo :D Jo, jo, je vydařená :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    O knize jsem už slyšela,ale nějak to šlo mimo mě,ale teď si mě na ni nalákala a mám takový blbý pocit,že mi za chvilku skončí v nákupním košíku :-D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D To vůbec nemusíš mít blbý pocit, mně se ta kniha opravdu líbila :D A jestli se ti dostane do rukou, tak přeji, aby se ti líbila také :D

      Vymazat
  3. Teda, trošku mi to nahání husí kůži :). Stačí, když se občas dívám na seriál Stalker :). Ale krásná recenze! :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mně to zase tak strašidelný nepřišlo, ale já se bojím u málo čeho :D Na Stalkera koukám taky! :D Děkuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)