pátek 9. října 2015

RC recenze: Zkouška věrnosti

Společenstvo draků – Zkouška věrnosti (Talon, #1)Talon (Talon, #1)Autor: Julie Kagawa
Počet stran: 338
Série: Talon
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2015
Povzdechla jsem si. Riley, Dante, Garret. Tři nemožní kluci, kteří mi hodně ztěžují život, každý jinak. Dante proto, že je občas takový paranoidní trouba. Prý mu můžu věřit, a pak kývne na všechno, co řekne Talon. Vzorový student, nepřekračuje pravidla a to samé čeká ode mě. 
A Riley, drak samotář, mě zas ponouká, abych dělala přesný opak. Kašle na zákony Talonu a svádí mě tajemstvími, která zná, a svobodou, kterou představuje. Láká draka ve mně a nedá se ignorovat. 
A Garret. Člověk. To mluví za všechno. 


Talon, dračí společenství dělící se do několika skupin, kde má každý drak přesně nalinkováno, čím se stane a nepřipouští se žádné námitky, ani odlišnosti. Oproti nim stojí armáda Svatého Jiří, která je pevně přesvědčena, že draci jsou zlo a nezaslouží si nic jiného, než vyhubení. Že vám to něco připomíná? Ano, máme tu Drakie v novém kabátě.  

Zrzavá dívka Ember není nijak obyčejná. Je to dračí agent, který je poslán, spolu se svým bratrem dvojčetem, na léto do lidské společnosti, aby se naučili jak zapadnout mezi lidi. Jejich úkolem je naučit se lidské zvyky a chování a přizpůsobit se životu ve společnosti. O jejich přítomnosti ve městě se ale dozví i příslušníci organizace Svatého Jiří, která za dračími dvojčaty vyšle své vlastní agenty. Do toho všeho se ještě připlete dračí uprchlík, jenž chce od Talonu odvést co nejvíce mláďat a mela začíná...

zdroj

Od této knihy jsem moc velké zázraky nečekala, jelikož s touto autorkou nemám moc dobré zkušenosti. Její Železný král mě vůbec nezaujal a málem jsem knihu ani nedočetla. Ale tentokrát Julie Kagawa přišla s draky, tomu se přeci nedá odolat, no ne?

Jak už jsem psala výše, Talon je hodně podobný Drakie, takže pokud se vám líbila série od Sophie Jordan, neměli byste si tuhle nechat ujít. Sice je Talon o maličko horší, ale přesto nabízí zajímavý příběh.
zdroj
Začátek této knihy je poněkud pomalý a chvíli trvá, než se něco začne dít. Bohužel i v průběhu příběhu narazíte na několik hluchým míst, při kterých se nejspíš budete nudit, jelikož je to jenom popis "prázdnin u moře" a se zápletkou samotnou to nemá téměř nic společného. Nedozvíte se nic nového, ale přesto si těmito částmi musíte projít, abyste se dostali k tomu lepšímu.
Stejně jako tomu bylo i v Drakie, tak i tady vás čeká milostný trojúhelník, ve kterém jsem měla hned jasno, ke kterému z uchazečů o hlavní hrdinku, se připojím. Oba mládenci jsou napsáni velmi dobře a hlavně odlišně, což je jenom dobře, protože autorka nám umožnila podívat se do jejich hlavy a ulehčit nám tak výběr toho, kdo se stane naším favoritem.
zdroj
Ano, příběh je vyprávěn z pohledu tří postav, což zvyšuje čtivost, jelikož je většina kapitol ukončena v napínavém místě a vy se musíte prokousat začátkem další kapitoly z jiného pohledu, abyste se konečně dozvěděli, jak daná napínavá situace dopadne.
Kromě napětí a vztahů, v celé knize nechybí ani humor, který velmi zpříjemňuje čtení. Nejvíc mě ale pobavil odkaz na Shreka, kdy se v knize objevila věta: "Draci jsou jako cibule, mají vrstvy."
Také se můžete těšit na skvělé propojení moderního světa s tím nadpřirozeným, kdy se i samotní draci dali na éru technologie a kromě svých drápů a ostrých zubů, se nebojí sáhnout po zbrani.
To nejlepší vás ale čeká v závěru knihy, kdy příběh přímo graduje a přilepí vás ke stránkám, dokud Talon nedočtete. Vlastně ani po dočtení nebudete mít klid, jelikož si Julie připravila otevřený konec a vám tak nezbude nic jiného, než se těšit na další díl.

Celkově kniha nebyla špatná. Poněkud pomalejší začátek a několik nudných částí v příběhu, vám vynahradí strhující konec. Jen nesmíte čekat originalitu, protože s Drakie to má hodně společných prvků. Ale na druhou stranu, každá z autorek má svůj styl psaní, takže úplně stejná ta kniha není a možná vás i něco překvapí.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.



Julie KagawaJulia Kagawa je americká autorka, známá především díky své vílí sérii, která nese název Iron Fey (Železná víla). Julie se narodila v Sacramentu v Kalifornii, kde se ovšem obvykle nedělo nic zajímavé. A tak se v jejích devíti letech celá rodina přestěhovala na Hawai, kde bylo o zábavu postaráno - ať již za to mohl masožravý hmyz, kolonie gekonů kolem jejich domu a nebo časté hurikány. Mnoho času trávila v oceánu, ze kterého ji mohli vyhnat snad jedině mořské příšery.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/julie-kagawa-38572)



HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

6 komentářů:

  1. Páči sa mi obálka a ani námet nie je zlý, avšak mrzí ma, že je to až také podobné s Drakie. Drakie sa mi síce viac menej páčilo, ale zasa neviem či by som si chcela prečítať niečo podobné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, obálka je krásná :D Ono je to hlavně podobné v těch základních prvcích, ale já s tím zase tolik problém neměla, protože mně se Drakie líbila. Já myslím, že za přečtení nic nedáš :D

      Vymazat
  2. Já už na knihu netrpělivě čekám. Tak jsem zvědavá. Drakie se mi líbila - před lety :D Od Julie Kagawa je podle mě nejlepší The Immortal Rules. Četla jsem jen amatérský překlad a podle mě je to vyšší level YA než Železá série. Mnohem. A jak tak koukám, Talon to asi nepřekoná.(a tím pádem The Immortal Rules asi nevyjde česky)

    I tak se těším ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se Drakie taky líbila, proto mi ani tolik nevadilo, že je ta kniha podobná.
      Tak já od J.K. nic jiného, než první díl Železné série a teď Talonu, nečetla.

      Tak přeji pěkné čtení, až se ti dostane do rukou :)

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Talon se chystám číst taky :) Draci, to je moje, a asi mě nikdy neomrzí, takže se na něj opravdu těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Tak přeji pěkné čtení a ať se ti líbí :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)