neděle 28. února 2016

Recenze: Grim Přízrak

Autor: Asa Larsson, Ingela Korsell, Henrik Jonsson
Počet stran: 181
Série: Pax
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Host


Rok vydání ČR: 2015
Damír vzal Estrid a Magnara do knihovny. 
"Ozývá se tep času a vchází temnota," říká. "A vy je necháte slavit narozeniny." 
"Přece když má člověk dvanáctiny, tak by se mělo..." začne Magnar. 
"Ochrana knihovny je oslabená," přeruší ho Damír. "Říkali jste, že k prvnímu útoku u zříceniny došlo ve čtvrtek večer? Čtvrtek je den čarodějné moci. Jestli máte smůlu, máte na krku temnou magii. Někoho, kdo se chce zmocnit knihovny. Přiveďte sem ty kluky! Musejí se učit! A počkejte, ještě jedna věc..." 
"Ano?" 
"Jsou ve smrtelném nebezpečí. Musejí se to dozvědět." 


Pokračování hororové série pro děti, tentokrát s názvem Grim přízrak. Opět se setkáváme s bratry, kteří pomáhají strážcům knihovny proti zlu, které se snáší nad městečkem Mariefred. Zvládnou to i tentokrát? 

Tentokrát v městečku Mariefred řádí noční tvor, který se nápadně podobá psovi. Nebojí se napadnout obyvatele města ani okolní zvěř. Proto se do toho vkládají mladí bratři, kteří ho musejí zastavit. Mají podezření na několik nadpřirozených bytostí a nové tváře ve městě jim jejich pátrání zrovna neulehčují. Podaří se bratrům zastavit běsnění příšery dříve, než přijde k úhoně někdo další? 
První díl série Pax skončil otevřeným koncem, proto není divu, že jsem moc dlouho neodolala a hned druhý den se pustila do dalšího dílu. A jaký na něj mám názor?

Hned po otevření knihy mě překvapil fakt, že příběh nemá první kapitolu, nýbrž začíná dvacátou. Tímto oznámením vám chci připomenout moje varování z recenze na předchozí díl, že byste si k prvnímu dílu měli automaticky brát i ten druhý.
zdroj
Ale teď už k samotné recenzi. Řekla bych, že právě tím otevřeným koncem knihy Hůl prokletí si autoři docela dost naběhli, jelikož nemohli vyřešit záhadu hned od začátku, tudíž museli dost zpomalit tempo. Což může čtenáře dost otrávit. Já jsem celou dobu chtěla vědět, jak to dopadne s novou příšerou a zda se ji povede odhalit a ne řešit záhadu zmizelého kola.
Neříkám, že tento díl nebyl zajímavý, ale právě díky onomu zpomalení děje mi přišel o něco horší a dobírání ke konci na mě působilo trošku zdlouhavě.
Ale za co autory obdivuji je jejich vykreslení postav. Buď si je zamilujete nebo je budete celým srdcem nenávidět. Dalším kladem příběhu jsou nové informace, které trochu zašmodrchávají zápletku, takže v dalších dílech se určitě budeme mít na co těšit. Tomu ostatně napovídá i otevřený konec, který v této sérii nesmí chybět, tudíž svoji radu ze začátku měním. Sežeňte si rovnou celou sérii nebo budete napnutí jak kšandy.

Zpomalený děj knihy trošku pokulhává a hrozí riziko, že se čtenář bude nudit, ale přesto si myslím, že i tento díl stojí za vyzkoušení, i když se v něm vyskytují věci, nad kterými bude kroutit hlavou i dospělý. 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5

4 komentáře:

  1. Já jsem se docela chtěla podívat po prvním dílu, i když je pro menší, jestli budu shánět i druhý, to ještě nevím :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně po nich mrkni, není to tak špatné :) A druhý doporučuji vzít rovnou taky, protože ty konce to má fakt otevřené :D

      Vymazat
  2. Pekne napísaná recenzia, túto sériu som ešte nezačala čítať, kto vie či sa k nej vôbec niekedy dostanem :-) Každopádne vyzerá to zaujímavo :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)