sobota 25. února 2017

Pohádky tak trochu jinak

V současnosti se v knižní sféře rozléhá fenomen re-tellingů různých příběhů. V dnešním článku se podíváme na ty, co mají základ ve známých pohádkách a do kterých autoři přimíchali nějaké ty fantasy prvky. A věřte, že zrovna tyhle byste si neměli nechat ujít.


Dvůr trnů a růží

Známá autorka Sarah Janet Maas, kterou v Česku proslavila zejména její série Skleněný trůn o nájemné vražedkyni, se nezalekla ani romanticky laděného příběhu a pustila se do přepisování Krásky a zvířete.
Hlavní hrdinkou je zde devatenáctiletá lovkyně Feyre, která v lese zabije podivného vlka a následkem toho je odvlečena do jiného světa. Do světa, kterému vládnou nesmrtelné a zákeřné bytosti - víly.
Feyre se postupně se svým osudem smiřuje a brzy zjišťuje, že víly nejsou to jediné, čeho by se měla bát...

Měsíční kroniky

Marissa Meyer svými Měsíčními kronikami nasadila re-tellingovou laťku hodně vysoko. Nejenom, že vytvořila propracovaný svět, ale podařilo se jí spojit několik klasických pohádek do jedné hodně povedené série. V Měsíčních kronikách se tak můžete těšit nejenom na přepsanou Popelku, ale i na Červenou Karkulku, Lociku a Sněhurku.
Ale to už předbíhám. Vše totiž začíná ve zdevastované Asii, kde se to jen hemží lidmi a androidy. Lidstvo bojuje se smrtící nákazou, na kterou prozatím neexistuje lék. Z Měsíce to vše pozoruje měsíční lid a čeká na vhodný okamžik pro uzavření spojenectví či vyhlášení války.
A uprostřed toho všeho žije šestnáctiletá Cinder, kterou všichni považují za podivnou hříčku přírody, díky jejím kyborgským částím. Macecha ji nesnáší, a tak je Cinder nucena vypořádat se se svým životem sama a vydělávat si spravováním techniky. Vše se ale změní v okamžiku, kdy se díky svým mechanickým schopnostem setká se samotným princem Kaiem, čímž se ale i spustí řetězec nevyhnutelných událostí...

Pomsta a rozbřesk

Další z re-tellingů se opět týká romantiky. Reneé Ahdieh se totiž pustila do přepisování známé pohádky Tisíc a jedna noc.
Násilnický kalif Chálid si každou noc bere novou dívku a za každého rozbřesku ji nechá oběsit. Šeherezáda se ale rozhodne, že to změní. Dobrovolně se stane Chálidovou ženou a čeká na okamžik, kdy bude moci pomstít svoji nejlepší přítelkyni Šívu, kterou kalif nechal oběsit.
Podaří se Šeherezádě okouzlit Chálida natolik, aby ji nechal naživu? A vykoná Šeherezáda svoji pomstu či propadne kalifovu kouzlu? A proč Chálid vlastně zabíjí svoje manželky? Odpovědi na otázky se dozvíte v Pomstě a rozbřesku.

Zakázané přání

Znáte klasický příběh o Aladinovi a kouzelné lampě? Něco podobného totiž stvořila i Jessica Khoury.
Stovky let byla džinka Zahra uvězněna uvnitř kouzelné lampy, dokud ji nenašel Aladin a nevypustil ji do světa, kde jsou kouzla zapovězena. Aby přežila, musí se skrývat a čekat, dokud její nový pán nevysloví svá tři přání.
Jakmile se však naskytne příležitost vysvobodit se, Zahra se musí rozhodnout, co je pro ni důležitější, její svoboda či láska?

Šepotání

A posledním re-tellingem, který bude v tomto článku představen není nic jiného, než série Šepotání od autorky A. G. Howard.
O Alence z Říše divů jste již určitě slyšeli, ale znáte i Alyssu, která je jejím potomkem?
Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu a při svém útěku se dostane trhlinou v zrcadle právě do Říše divů, jež je mnohem ponurejší, než jak ji zná z knížek. Do nového světa s sebou však stáhne i svého nejlepšího kamaráda Zacha, jak se s nastálou situací poperou?

20 komentářů:

  1. Skvělé tipy - až na Zakázané přání jsem všechny četla :) Já teď čtu Divokou píseň od Victorie Schwab a mám pocit,že je to retelling Romea a Julie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Zakázané přání jsem docela dost zvědavá, jen ho někde sehnat :D Divokou píseň mám taky v plánu :D

      Vymazat
  2. Zatím mám zvládnuté jen Měsíční kroniky. To ostatní mám v očku, ale v pozadí :-P

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá článek :) Retellingy mě baví, Dvůr trnů a růží a Pomsta a rozbřesk byli vynikající :) Teď se konečně snad dostanu i k Měsíčním kronikám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mně také :D Měsíční kroniky rozhodně neodkládej :)

      Vymazat
  4. Sarah J. Maas zbožňuju, ale od Dvoru trnů a růží jsem přeci jen čekala trošku víc, nicméně lhala bych, kdybych řekla, že se mi ta knížka nelíbila. Cinder jsem dočetla zrovna včera, momentálně mám poněkud smíšené pocity, takže jsem zvědavá, co se z toho všeho v dalších dílech urobí. A na Pomstu a rozbřesk se strašně těším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně zase moc nechytil Skleněný trůn, za to Dvůr se mi líbil mnohem víc. Já Měsíční kroniky zbožňuji a Pomsta se mi kupodivu také líbila :D

      Vymazat
  5. O Šepotání ještě přemýšlím :) Jinak Měsíční kroniky jsou prostě dokonalost sama :)

    OdpovědětVymazat
  6. Retellingy čtu hrozně ráda. :)
    Z tvého seznamu mám doma všechny, kromě Měsíčních kronik, na které se ale chystám. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Četla jsem všechny a neuvěřitelně se mi líbily! I když zatím vede asi Pomsta a rozbřesk! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě vedou Měsíční kroniky, i když Pomsta byla taky super :D

      Vymazat
  8. Tak to já bych si moc nepočetla .D Pohádky trochu jinak si představuju něco ve stylu Tolkiena :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D já re-tellingy zbožňuju, takže jsem si početla parádně :D

      Vymazat
  9. Re-tellingy rozprávok sú teraz naozaj rozšírené. Na Dvor tŕňov a ruží sa chystám, Mesačné kroniky mám rozčítané a sú naozaj výborné. A séria Šepotaní sa mi tiež páčila :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím s těmi kronikami :D A Dvůr také moc dlouho neodkládej :)

      Vymazat
  10. První dvě série mě hodně zaujaly a už je mám v to-read listu :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obě doporučuji, pěkné čtení, až se k nim dostaneš :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)