sobota 26. srpna 2017

RC recenze: V mlze

Výsledek obrázku pro Alex and Smilla - MissingVýsledek obrázku pro v mlze knihaAutor: Caroline Eriksson
Počet stran: 240
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Leda

Rok vydání ČR: 2016
"Co se to tu děje?" 
Když neodpovím, obrátí se ke kolegovi, muži s ustupujícím čelem a mohutným břichem. Policista s rukama v bok postoupí o krok dopředu. 
"Volal nám jeden starší muž. Šlo o sekyru. Jakási žena si tady nedaleko měla počínat zmateně a výhružně. Mohli byste nám nějak pomoct to objasnit?" 
Šlo o sekyru. Musím se snažit, abych pohledem nezabloudila k vyboulení pod krajem koberce. 


Pokud hledáte knihu, která vám dokonale zamotá hlavu, zahraje na nervy a vtáhne vás do tajuplného, na první pohled zmateného příběhu, tak jste tu správně. A kniha V mlze je pro vás přesně to pravé ořechové, co potřebujete. 

Greta, Alex a čtyřletá Smilla tráví prázdninový výlet v chatě poblíž jezera Maran, o kterém se tradují nejrůznější mýty a záhady. Jednoho dne se rozhodnou vyrazit přes jezero na opuštěný ostrov. Greta se však rozhodne zůstat v lodi, tak se na souš vypraví pouze Smilla a Alex.
Po nějaké době si Greta uvědomí, že se ti dva už nevrátí, ale stejně se je vydává na ostrov hledat. Podaří se je Gretě najít nebo se jim stalo něco příšerného?
A aby toho nebylo málo, Gretu pronásledují vzpomínky z dětství a nebezpečně si pohrávají s tím, jak vnímá realitu.

Související obrázek
zdroj

Obálka knihy V mlze slibuje tajuplný příběh, u kterého je velká pravděpodobnost, že vám z něj naskočí husí kůže a poleze mráz po zádech. Dokáže to ale splnit?

Ačkoliv se vám V mlze může ze začátku zdát divné, zmatené a já nevím co ještě, dám vám jednu radu: Setrvejte a knihu neodkládejte.
Začátek příběhu je velmi prapodivný a já se při něm chytala za hlavu se slovy: "Jak já jenom tohle dočtu?" Ale věřte mi, když říkám, že se to s každou přečtenou kapitolou zlepšuje.
Výsledek obrázku pro mlha ostrov
zdroj
Příběh pomalu začíná dávat smysl a pro vás bude čím dál těžší se od něj odtrhnout, protože vás bude hnát touha po zjištění, co se vlastně stalo a proč se hlavní hrdinka chová tak nesmyslně.
On je vlastně příběh V mlze velmi propracovaný a promyšlený. Autorka si s ním pěkně vyhrála a právě to vám zamotá hlavu.
A přestože je kniha napsaná velmi jednoduchým stylem, chvíli vám bude trvat, než ji pochopíte.
Jak už jsem říkala, vše se pomalu vysvětluje a kousky skládačky do sebe začínají zapadat a ve výsledku se z toho všeho vylíhne knížka, od které se nedá odtrhnout, která naprosto pohltí a uchvátí.
Související obrázek
zdroj
Jediným kazem na jinak skvělém příběhu může být samotné vysvětlení zmizení. Nechápejte mě špatně, závěr knihy se mi líbil, ale když došlo k samotnému rozuzlení, nedostavil se žádný "wow" efekt, ale spíše naopak. Nemohla jsem uvěřit tomu, že je to všechno, po tom, co autorka od začátku knihy předváděla.
Také hlavní hrdinka není zrovna dvakrát sympatická a její chování se zdálo naprosto nelogické.
Na druhou stranu vás při čtení pohltí jistá fascinace tím, dozvědět se, co ještě Greta vyvede. Začíná bláznit, někdo si s ní hraje? Nebo co se to vlastně děje?
Abyste zjistili odpovědi na tyto otázky (a mnohé další) musíte si V mlze přečíst.

Až na ten podivný začátek mohu tuto knihu jedině doporučit. Je plná tajností, vzpomínek z minulosti a záhad, které budete v průběhu čtení postupně odhalovat.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Leda.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

12 komentářů:

  1. Musím uznat, že kniha vůbec nevypadá špatně.. :D Píšu si ji na svůj seznam knih k přečtení, který už je i tak pěkně nekonečný.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Mě kniha pěkně zamotala hlavu a moc mě teda nenadchla :p

    OdpovědětVymazat
  3. Povedená recenze :) O knize jsem slyšela, ale moc jsem jí nevěnovala pozornost :) Ted jsi mě docela nalákala s tím zamotáním hlavy :D

    OdpovědětVymazat
  4. O knihe som ešte nepočula, na druhej strane ma láka pomerne prepracovaný príbeh, ktorý sa postupne odhaľuje a oz začiatku je to také zmätené, takéto knihy ma celkom bavia. Vďaka za super recenziu a tip na čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se do ní pusť, je výborná, ale nesedne každému :) Také děkuji :)

      Vymazat
  5. Knihu jsem četla jako, víceméně, horkou novinku a moc se mi líbila. Bavila mě i přes to, že jsem později četla spíše negativní recenze.

    OdpovědětVymazat
  6. Četla jsem a musím říci, že hned na začátku jsem chtěla halví hrdinku utopit, nakopat, oběsit a já nevím co ještě. Byla opravdu strašná a pár facek by ji zaručeně probralo. Musím ale zase uznat, že v knize se najde pár moomnetů, kdy člověk stojí s otevřenou pusou a nápady by v knize byly. Bohužel závěr už byl na mě moc překombinovaný, i tak se ke knize ráda v létě opět vrátím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem úplně stejné pocity :D Podle mého názoru byl závěr celkem ubohý, vzhledem k celé knize.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)