sobota 4. listopadu 2017

RC recenze: Sníh nebo popel

Výsledek obrázku pro sníh nebo popelVýsledek obrázku pro snow like ashesAutor: Sara Raasch
Počet stran: 296
Série: Sníh nebo popel
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2017
Herod otevře dvířka a rychle po mně hmátne. Popadne mě za límec, vytáhne ven tak rychle, že se ani nestačím chytit mříží. Pak jsem nad klecí a letím vzduchem, až dopadnu do něčeho měkkého, něčeho zakrytého hedvábnými polštáři, přikrývkami a zatuchlou péřovou matrací. 
Herodova postel. 
Couvám, tisknu se ke stěně a snažím se postavit. Herod ke mně míří s divokým výrazem jako pes, který dostihl dlouho pronásledovanou kořist. Oči mu žhnou silou, kterou mu vnutil někdo jiný. 
Angra je tady. 

Vítejte ve světě, kde vládne magie a království jsou rozdělena na roční období. Kde chamtivé Jaro touží po absolutní moci a Zima bojuje o přežití. 

Již před šestnácti lety Jaro dobylo Zimní království a pouze hrstce Zimanů se podařilo uprchnout. Mezi nimi je i mladičká Meira, která celý svůj život prožila jako uprchlík a netouží po ničem jiném, než po obnově jejich království. K tomu ale Zimané potřebují najít svůj zdroj magie, který jim Jaro zničilo a ukrylo neznámo kam. Dokáže se Zima opět vzchopit i přesto, že jim každý hází klacky pod nohy?

Výsledek obrázku pro snow like ashes
zdroj

Sníh nebo popel jsem již nedočkavě vyhlížela i v angličtině. A zrovna v okamžiku, kdy už jsem to vážně nemohla vydržet a rozhodla se, že se do knihy pustím, oznámili její vydání v češtině. Nakonec jsem se rozhodla počkat, stálo to čekání za to?

Výsledek obrázku pro snow like ashes
zdroj
Pokud vás chytá mlsná na nějakou svým způsobem originální fantasy, jste na správné adrese.
Autorka S. Raash totiž dokázala stvořit zcela nový svět, ve kterém jsou lidé rozděleni do království, kde po celý rok panuje pouze jedno roční období.
Každé z ročních období má totiž svoji vlastní historii i určitá slovní spojení, například jedno z podzimních zní: "U zlatých listů", takže z propracovanosti knihy rozhodně zklamaní nebudete.
Dokonce se tu nemusíte ani obávat milostného trojúhelníku, který tentokrát není ústředním tématem knihy, ale dějově se o něj pouze okrajově opírá.
Avšak nečekejte ani velké magické bitvy, v začátku příběhu je kouzel velmi málo, ale postupem času pomalu prostupují dějové linky.
Související obrázek
zdroj
Co se týče předvídatelnosti, je velká pravděpodobnost toho, že většinu zvratů odhalíte dříve, než vás o nich autorka informuje, ale i přesto budete nedočkavě otáčet stránku za stránkou, abyste se konečně dozvěděli, jak to dopadne s lidem Zimanů.
V celkovém dojmu má prostě Sníh nebo popel všechno, co má správná fantasy mít.
Spousta akce a styl jakým je napsána vynahrazuje prozatím menší podíl přítomnosti magie, protože prostě nebudete schopni, odtrhnout se od textu. Lehké otření se o romantickou linku také nechybí a hlavně mocný nepřítel, který tyranizuje své okolí je také přesně na svém místě.
A ještě jako bonus máte na začátku knihy mapu, abyste se mohli lépe orientovat v putování našich hlavních hrdinů.
Takže ve výsledku není co knize vytknout. Příběh sice nijak zvlášť nepřekvapí, ale určitě potěší.

Pokud máte rádi tvrdohlavé hlavní hrdinky s chutí vrhnout se ihned do boje a klidně se obětovat pro dobro svého království, tak knihou Sníh nebo popel rozhodně nesáhnete vedle.

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Na knihu se určitě chystám, taky jsem ji hodně dlouho vyhlížela :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze, kniha vypadá vážně skvěle. Rozhodně bych si jí ráda přečetla... :))

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)