pondělí 8. ledna 2018

RC recenze: Elementum

Výsledek obrázku pro elementum knihaVýsledek obrázku pro elementum knihaAutor: Jiří Dittrich
Počet stran: 520
Série: Elementum
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Epocha

Rok vydání ČR: 2016
Ze skalky tekl malý vodopád do ještě menšího potůčku, který se pak ztrácel v zemi. Abby z něj vytáhla pomocí své síly plátek vody a koukla směrem k trávě. 
Ustoupil jsem a čekal, co hodlá udělat. Ale Abby jen volně hodila rukou a voda vznášející se před ní se uvolnila z její moci a volně dopadla na zem. 
Nějak jsem nechápal, proč to udělala, ale když se otočila zpět ke mně a domýšlivě se usmála, pochopil jsem. 
"Chci, abys každou kapičku vody, která je teď na zemi, zvedl a všechny je zformuloval do tvaru, jaký jsem vytáhla z vodopádu." 

Prvotina mladého českého autora s pěknou obálkou láká čtenáře na nadpřirozený příběh plný živlové magie a boje dobra se zlem. 

Alexandr Summers dlouho nemusel řešit nic jiného, než obyčejné problémy, jako je maturita. To se však jednoho dne změní. Ten den se mu obrátí život na ruby. Do Alexova života se připlete tajemný cizinec, který mu poví pravdu o jeho původu a schopnostech.
Toho dne začíná Alexovo velké dobrodružství, kdy se vydává do nového světa plného živlové magie a smrtelného nebezpečí...

Výsledek obrázku pro elementum kniha
zdroj

Kniha Elementum mě zaujala především svojí obálkou, která mi přijde nesmírně povedená. A když jsem se dozvěděla, že ji napsal začínající český autor, nemohla jsem jí odolat. A jak se mi ve výsledku líbila?

Výsledek obrázku pro živly
zdroj
O knize Elementum by se dalo říct, že je rozdělena do třech částí. Tou první je seznámení s hlavním hrdinou a lehké navození děje. Pak se příběh pozvolna přesouvá do další části, kdy hlavní hrdina poznává nový svět a snaží se naučit ovládat své schopnosti.
Je možné, že od této části budete čekat trochu víc, než dostanete, jelikož samotné učení ovládání živlů je sice zprvu zajímavé, ale postupem času se začne opakovat a začne působit poněkud zdlouhavě. Nepomůže tomu ani autorova záliba v popisech, byť si dokáže pěkně pohrát se slovy.
Zkrátka řečeno, nedočkáte se nějaké větší akce.
V poslední části se schyluje k závěrečnému boji, který ale také nebyl úplně podle mých představ.
Související obrázek
zdroj
Po celou dobu sledujeme pouze počínání hlavního hrdiny a tak čtenáři uteče spousta věcí, co se děje okolo.
Bohužel také musím poukázat na pár nedomyšleností v příběhu, ale vzhledem k tomu, že se jedná o autorovu prvotinu, lze to lehce odpustit. Například hlavní hrdina, který sotva objevil svoje schopnosti, se vrhne do souboje, aby ochránil svoje mnohem zkušenější spolubojovníky a všem okolo to přijde normální. Nebo to, že nikdo nebyl schopen najít úhlavního nepřítele, i když některé jejich schopnosti by to dokázaly.
Výsledek obrázku pro země fantasy
zdroj
Poslední věc, která mi tak úplně nesedla, byl samotný hlavní hrdina, který byl svým způsobem dokonalý a byl napsán tak, že neměl žádnou charakterovou chybu, což se těžko představuje.
Čím si mě ale naopak autor získal, byla jeho fantasie, kterou vložil do stvořeného světa a ovládání elementů.
Ve výsledku nešlo o špatnou knihu, jen mně osobně by nevadilo, kdyby byla trochu proškrtaná a obsahovala nějakou výraznější akci. 

Kniha Elementum je takovým lepším průměrem. Nijak nepřekvapí, ale ani neurazí. Spíš je to takový rozjezd série a s tím je třeba počítat, když se pouštíte do čtení.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Epocha.
Knihu můžete zakoupit třeba ZDE.

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 5/5

4 komentáře:

  1. Povedená recenze :) Knihu jsem četla a také se mi docela líbila :) Jen je pravda, že ten hrdina je poněkud zázračně dokonalý :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vyzerá aj napriek niekoľkým chybičkám dobre a pútavo :-) Ak by som sa k nej niekedy dostala rada si ju prečítam. A súhlasím, obálka vyzerá naozaj dobre :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to nebylo špatné čtení :) Tak to přeji, ať se k ní brzy dostaneš :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)