neděle 21. ledna 2018

RC recenze: A zrodí se píseň

Výsledek obrázku pro The song risingVýsledek obrázku pro a zrodí se píseňAutor: Samantha Shannon
Počet stran: 424
Série: Kostičas
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2017
"Ty chceš Scionu vyhlásit válku? Za těchhle okolností?" zaburácel Pohanský filozof, jehož pravé oko obludně zvětšoval monokl. "Sněm nepřirozených je administrativní orgán, který řídí zločinecké aktivity ctihodných jasnovidců. Rozhodně to není orgán, který by někomu mohl vyhlásit válku." 
Začala jsem v duchu obdivovat Hektora, že je všechny nezabil. 
"To oni vyhlásili válku nám," řekla jsem a přidala na hlase, "a to v den, kdy pověsili na šibenici prvního vidoucího. Vyhlásili nám válku v den, kdy poprvé prolili krev na Lychgate!" Ozvaly se souhlasné výkřiky. "Vy jste londýnští jasnovidci a já nedopustím, aby vás režim vyhladil. Vezmeme si své ulice zpátky. Vybojujeme si svobodu. Udělali z nás zloděje - je načase ukrást, co nám patří!" 


Konečně nastal ten čas, kdy se na českém trhu objevila dlouho očekávaná kniha, a to pokračování Kostičasu! Pod taktovkou Samanthy Shannon ožívá nový svět plný vidoucích, kteří žijí pod útlakem Scionské kotvy. Jak tento spor dopadne?  

Paige se pevně chopila své nové role, ale zdá se, jako by se jí všechno rozpadalo pod rukama. Podsvětí se proti ní bouří, Scion přitvrzuje ve svém boji a Refájci chtějí vidět výsledky. Paige sice dělá co může, ale nová situace si žádá netradiční řešení, proto se nová Kmotryně vydává mimo Londýn, kde doufá, že najde klíč ke zničení celého Scionu. Podaří se jí to však nebo je Scion mnohem silnější nepřítel, než si hodlala připustit?

Hned na začátek se přiznám, že příběh Kostičasu jsem si zamilovala po přečtení několika prvních stránek prvního dílu. Není proto divu, že jsem netrpělivě očekávala příchod dalšího dílu, ale byl opravdu takový, jak jsem si ho představovala?

Výsledek obrázku pro the bone season fan art
zdroj
A zrodí se píseň začíná přesně tam, co předchozí díl skončil a já se musím přiznat, že jsem trochu tápala. Vidořád jsem přečetla v době jeho vydání, od čehož již uplynul jistý čas. Proto mi chvíli trvalo, než jsem si vzpomněla, co se vlastně dělo, kdo je kdo a jaký pojem znamená co. V tom posledním mi hodně pomohl slovníček pojmů, který naleznete v závěru knihy - opravdu užitečná věc.
A ačkoli druhý díl skončil opravdu napínavě, že byste nejradši příběh vůbec neopouštěli, trojka v tomto směru trochu pokulhává. Ne, že by se v ní nic nedělo nebo že by chyběla akce, to opravdu ne. A zrodí se píseň je plná nečekaných událostí, plánování, nových objevů a spoustou akce, jen už to tolik nevtáhne čtenáře do děje a místy budete mít pocit, že ten neustálý příval informací působí poněkud zdlouhavě.
V knize není nouze ani o nečekané zvraty. Hlavní hrdinka Paige je v tomto ohledu originální. Téměř nikdy neudělá to, co od ní ostatní čekají, proto bude i vás neustále překvapovat svými rozhodnutími.
Související obrázek
zdroj
A stejně tomu tak je i s celým tímto dílem. A zrodí se píseň se ubírá nečekaným směrem. Autorka nás seznamuje se světem mimo Londýn, blíže prozkoumáme Scion a představí nám i jiné odbojové skupiny.
Takže pokud se smíříte s tím, že třetí díl je spíš takový poznávací a lehce si připravuje půdu pro další pokračování, pravděpodobně nebudete zklamaní a čtení si užijete. Přeci jenom, Samantha Shannon psát umí a vždy dokáže něčím překvapit. A to nemluvím o tom, že pod jejími prsty vznikl zbrusu nový svět, který je promyšlený i do nejmenších detailů a její postavy jsou tak skvěle napsány, že by nejeden čtenář uvěřil, že jsou jako živé.

První dva díly téhle série vás chytnou a nepustí. A zrodí se píseň je proti nim trošku pomalejší. Informace se na vás neustále valí a kniha občas působí trošku zdlouhavěji, než by se mi líbilo, ale přesto to bylo super čtení, které potěší. Žádný fanoušek této série a autorky, by si ho neměl nechat ujít, protože má rozhodně co nabídnout.  

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5

6 komentářů:

  1. U nás túto sériu po prvom dieli prestali vydávať a veľmi ma to mrzí, budem musieť siahnuť po českej verzii, pretože hoci som zatiaľ čítala iba jednotku kniha sa mi veľmi páčila :-) Už sa teda teším na dvojku aj túto trojku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je velká škoda, protože je vážně fajn :) Rozhodně se do čtení pusť :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, kniha (respektiva série) vypadá skvěle. Už nějakou dobu se na ní chystám. Tak snad nezklame. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Téhle sérii jsem nikdy na chuť nepřišla, nicméně recenze je opravdu povedená! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně osobně se tedy kniha líbila :) Autorka stvořila skvělý svět :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)