pondělí 21. května 2018

RC recenze: Univerzita výjimečných: Odveta

Výsledek obrázku pro testing bookVýsledek obrázku pro OdvetaAutor: Joelle Charbonneau
Počet stran: 268
Série: Univerzita výjimečných
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2017
Vtom budovou otřáslo ohlušující zadunění. Podklouzla mi noha, když mi došlo, že to nebyl zvuk hromu, ale exploze. Ihned jsem se rozběhla nahoru, nedbala jsem na bolest, jež mi projela nohou. 
Zaslechla jsem křik. Všude bouchaly dveře, jak studenti, kteří byli tou dobou ve svých pokojích, vylézali na chodbu, aby se podívali, co se stalo.


Dalo by se říct, že Hunger Games verze 2.0 došly ke svému závěru. Stačí udělat pouze závěrečný krok a vražedné Testování bude u konce. Ale bude mít Cia dost odvahy na to, tento krok udělat? 

Občanská válka se blíží. Povstalci požadují zrušení Testování, ale někteří z Tosu se ho nechtějí vzdát, ba naopak, chtějí ho ještě rozšířit a ztížit. A právě mezi těmito stranami se nachází Cia Valeová, která má všechno rozhodnout. Stojí před posledním testem, který rozhodne o všem, dokonce i o jejím životě. Zvládne Cia projít svoji poslední zkouškou a zvládne ji vůbec přežít?

Výsledek obrázku pro univerzita výjimečných
zdroj

Na závěrečný díl Univerzity výjimečných jsem se dost těšila. zajímalo mě, jak to celé dopadne a co se stane s nejchytřejšími studenty. A jak se mi závěr série líbil?

Výsledek obrázku pro malencia vale fan art
zdroj
Již od první strany knihy se autorka ve čtenářích snaží vyvolat napětí a celkem se jí to i daří. I když je škoda, že na začátku trochu nezrekapitulovala děj předchozí knihy, protože při delší pauze mezi díly vám může dát trochu práce vzpomenout si, co se to vlastně ve dvojce dělo.
Autorka se hned pouští do nového problému, který musí hlavní hrdinka vyřešit a tentokrát má před sebou opravdu nelehký úkol. Bohužel už zde začíná realističnost příběhu značně pokulhávat.
Související obrázek
zdroj
Cia dostane zásadní úkol od vysoce postavené osoby, což převádí veškerou zodpovědnost na hlavní hrdinku, právě tahle událost určitě přivede nejednoho čtenáře k myšlence, že by si ta osoba určitě našla někoho kompetentnějšího ke splnění úkolu.
Ale v rámci příběhu musel jít tento úkol právě přes Ciu, která byla v závěrečném díle velmi nerozhodná a místo toho, aby už věděla co a jak, vzhledem k tomu, že už během Testování něco zažila, byla spíše čím dál víc ufňukanější.
Pokud tohle zvládnete překousnout, zjistíte, že závěrečný díl přeci jenom není tak úplně špatný. Je plný akce a téměř neustále se něco děje. Od nejrůznějších přestřelek až po pátrání po pravdě.
Související obrázek
zdroj
Také velkou část z vás určitě potěší zjištění, že se v příběhu tentokrát nedočkáme žádného milostného trojúhelníku.
Čeho se ale také nedočkáme, jsou nové postavy. Autorka celý příběh zvládne převážně s postavami, se kterými ho rozehrála. To samé platí i o některých informacích. Já osobně bych přivítala například více informací o povstalcích. Ale to jsou už jenom detaily.
Když do knihy půjdete s přiměřeným očekáváním, tak věřím, že vás zaujme. Závěr sice byl lehce odfláknutý, ale za to vám zamotá hlavu a díky lehce otevřenému konci můžete i dumat nad tím, jak to všechno mohlo pokračovat dál.

Pokud se vám líbilo Hunger Games, věřím, že ani Univerzitou výjimečných nepohrdnete. Je psaná na stejném principu a rozhodně má co nabídnout.

Recenze je psaná pro Zeedee.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 5/5

7 komentářů:

  1. Jako mám tuto sérii v povědomí, ale netuším, zda se k ní někdy dostanu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jinak funguje spolupráce se Zeedee, prosím? :)

      Vymazat
    2. Jestli tě bavilo HG, tak doporučuji vyzkoušet :)
      Spolupráce funguje klasicky - kniha za recenzi, akorát dost knih je většinou rozebraných, hlavně od CooBoo :D

      Vymazat
  2. Ostatní to hodně srovnávají s HG, ale jelikož já to nečetla ani neviděla, tak nemám podle čeho srovnávat a možná proto jsem byla z téhe série nadšená mnohem více než ostatní. Joelle je super spisovatelka a doufám, že se mi poštěstí ji zase někde potkat (jako třeba minulý rok na Humbooku). A taky mám rozhodně v plánu si přečíst její knihu Stačí jen chtít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl mi přišel HG dost podobný, ale nebylo to špatné čtení :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze :) Já byla z Odvety trochu zklamaná. První dva díly byly skvělé, ale v Odvětě Cia jen přemýšlela o tom jak provést svůj neproveditelný úkol a pak byl takový rychlý konec, že mi to přišlo krapet odfláknuté :D A zamotané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Já vím, právě díky tvému zklamání jsem od knihy nečekala tolik, takže ve výsledku mi nepřišla tak špatná :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)