sobota 24. listopadu 2018

RC recenze: Hra na lháře

Výsledek obrázku pro ruth ware booksVýsledek obrázku pro hra na lhářeAutor: Ruth Ware
Počet stran: 408
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Leda

Rok vydání ČR: 2018
Potřebuju tě. 
Nemusím se ptát, co tahle zpráva znamená, protože to vím, stejně jako vím, kdo mi ji poslal, i když přišla z čísla, které jsem nepoznala. 
Kate. 
Kate Atagonová. 
Už jen zvuk jejího jména mi ji opět živě přivolává - vůni jejího mýdla, pihy na kořeni nosu, skořicovou barvu na olivové. Kate. Fatima. Thea. A já. 


Hra s jednoduchými pravidly. Vyslov lež. Na svém výmyslu trvej. Nenech se načapat. Nikdy si nelžeme navzájem. Poznej, kdy s lhaním přestat. To je Hra na lháře. 

Tři mladé ženy dostanou jednoduchou textovku - "Potřebuji tě." I když jde o neznámé číslo, hned vědí o koho jde a začnou balit kufry, aby se rozjely své kamarádce na pomoc a tudíž i na výlet do své minulosti.
Isa, Fatima, Thea a Kate. Jako mladé se bavily tím, že všem okolo sebe vykládaly nejrůznější lži. Ale co se stane, když jedna z těch lží vyleze na povrch a začne je pronásledovat? Podaří se jim z ní nějak vybruslit? A zjistí nakonec celou pravdu? 

Výsledek obrázku pro hra na lháře
zdroj

Ruth Ware se řadí mezi mé nejoblíbenější autory, proto není divu, že jsem se na její novou knihu neskutečně těšila. A dopadlo to přesně podle mého očekávání. Ráno jsem knihu rozečetla a odpoledne bylo dočteno. A co na příběh říkám?

Výsledek obrázku pro mlýn u vody
zdroj
Na začátku knihy nás čeká lehké nastínění děje, které čtenáře připraví na to, o čem bude hlavní zápletka. Ale neodhaluje zase tolik, abychom hned věděli, která bije. Právě naopak.
Po většinu knihy máte velký prostor pro dedukce, co se vlastně stalo a co se teprve dít bude.
Během čtení příběhu zkoumáme dvě časové linky. Tou první je současnost, kde sledujeme počínání hlavních hrdinek, které se snaží vypořádat se s událostí, jež se jim před časem stala.
Tou druhou je právě linka z minulosti, která se pozvolna odkrývá.
Musím říct, že autorka měla rozhodně zajímavý nápad, i když ho mohla trochu víc propracovat. Také nelze nezmínit, že ve Hře na lháře narazíte na určité věci, které už budete znát z předchozích knih Ruth Ware. Například jde o přátelství, která přetrvávají roky a nic je nepoznamenalo, ženské hlavní hrdinky a naprosto dokonalé obálky, ale to už odbočuji. Takže zpět k ději.
Výsledek obrázku pro temný les a pláž
zdroj
I když je kniha místy předvídatelná, přesto je velmi čtivá a vy budete mít velké problémy s tím, ji na chvilku odložit, protože styl psaní této autorky je naprosto strhující.
Co se týče hlavních hrdinek, musím uznat, že jejich chování je někdy vyloženě na facku a celkem často se nejspíš budete ptát, proč se vlastně takhle chovají?
Ale to je jen detail na jinak výborné knize.

Takže pokud máte chuť na tajemný příběh, který vás pohltí, rozhodně sáhněte po této skvělé autorce a jejích knihách, protože je velká pravděpodobnost, že si je zamilujete tak, jako já.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Leda, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

6 komentářů:

  1. Tak to tedy vypadá moc dobře. Se mi takto rychle bude plnit seznam s tím, co si chci přečíst. :D Jinak pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to dobré bylo :D Jo, s těmi seznamy to mám naprosto stejně :D
      Děkuji :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :)Na první pohled mě zaujala zvláštně řešená obálka. :) Kniha ale není zrovna můj žánr. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Zrovna jsem ji ulovila v knihovně a jsem na ni natěšená :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)