neděle 24. listopadu 2019

RC recenze: Šamanova pomsta

Shaman's Revenge (The Way of the Shaman #6)Šamanova pomstaAutor: Vasilij Michajlovič Mahaněnko
Počet stran: 352
Série: Cesta šamana
Díl v sérii: šestý
Nakladatelství: Fantom Print

Rok vydání ČR: 2019
"Dobrá, musíme si promluvit. Já tomu pořád ještě nerozumím - na začátku jsi byl neviditelný, ale to je schopnost lupičů. Kde teď vlastně jsi? Zaskočím k tobě." 
"Mno..." pronesl Plinto a můj svět se otočil, otřásl a téměř rozsypal. Nevzpomínal jsem si na jedinou chvíli, kdy by lupič nedokázal vtipně a ironicky odpovědět na normální otázku. Pokud se se mnou nemůže potkat a je jasné, že nebojuje, znamená to jediné... "No dobrá, skoč ke mně. Tady máš souřadnice." 
Souřadnice jsem rychle zkopíroval do políčka v kouzlu Skok a teleportoval se. Čekal jsem, že buď lupiče vůbec nenajdu, nebo v jiném portálu bude právě mizet ženský kotník... 
"Jestli o tomhle někomu řekneš," ozval se Plintův hlas, jakmile jsem se objevil vedle něj, "můžeš zapomenout na to, že se známe. To myslím naprosto vážně. Jsi první hráč, kterému jsem to ukázal. Vítej v mojí dílně. Jo a zavři pusu, než ti do ní něco vletí." 


Po událostech předchozího dílu se Mahan vrací zpět do sedla a je připraven se pomstít těm, kteří ho obrali téměř o všechno. Podaří se mu jeho pomstu vykonat? 

Mahan zaplatil svůj dluh společnosti a může se vrátit do reality. Ale jak se zdá, opustit Barlionu není tak jednoduché. Mahana pronásledují myšlenky na pomstu a osnuje plán, jak zničit ty, kteří mu v předchozím díle ublížili. A jak se zdá, všechny cesty nevedou do Říma, nýbrž do Barliony, protože právě to je to místo, kde jim může zasadit největší ránu. Mahan se proto vrací do virtuálního světa, kde se chystá zrealizovat krutou pomstu. Jak se mu to podaří? To se dočtete v Šamanově pomstě.

Výsledek obrázku pro cesta šamana
zdroj

Po velkém zvratu Mahan pokračuje ve své Cestě šamana. Tentokrát však s jediným cílem, a to pomstít se. Povede se mu to ale?

Výsledek obrázku pro mág
zdroj
Vzhledem k tomu, že se jedná již o několikátý díl Cesty šamana, určitě víte, co vás čeká. Nebo to alespoň tušíte.
Autor většinu knih vypráví jednoduše a vtipně, proto čtení příjemně utíká a čtenářům ani nevadí fakt, že našemu šamanovi vše prochází téměř bez problémů a unikátní předměty a úkoly mu padají rovnou do klína bez většího přičinění.
Ale připravte se na to, že v Šamanově pomstě vykročíme z jednotvárnosti a dočkáme se nejrůznějších novinek.
Nelíbilo se vám například zakončení předchozího dílu a chcete vysvětlení? Nalistujte si závěr knihy, kde naleznete bonusovou povídku z pohledu Anastarie, která vrhne trochu světla na to, co se vlastně stalo. Zvažte ale, jestli vám to stojí za částečné poodhalení děje, protože autor v bonusové povídce lehce naznačuje, že vše nemusí být tak, jak to vypadá. Ale ani se nemusíte bát, že byste si vyspoilerovali celý šestý díl, to zase ne.
Související obrázek
zdroj
Co se týče samotné povídky, tak ji berte opravdu jen jako doplněk, protože ona samotná nijak neohromí, ale ani neurazí.
Ale zpět ke klasickému příběhu. I zde nás totiž čeká několik novinek. Tou největší je asi trošku pozměněný styl, kterým autor doposud psal. Jak už jsem řekla, byli jsme zvyklí na jednoduché, sympatické a vtipné vyprávění, ale v Šamanově pomstě se Mahaněnko přesunul k zamotávání děje a různému kombinování. Otázkou však je, jestli nezačal překombinovávat až moc. Lehce se totiž může stát, že čtenář najednou nebude vědět, kde mu hlava stojí, kterým postavám může věřit a komu ne.
Také se lehce změnilo Mahanovo chování, což je ale vzhledem k předchozím událostem pochopitelné, i když mi to k němu moc nesedělo.
Výsledek obrázku pro drak
zdroj
Další výraznou novinkou šestého dílu jsou i části z reality, kam se spolu s Mahanem podíváme. Sice se děj stále odehrává převážně ve virtuálním světě Barliony, ale i tak jde o příjemné zpestření.
Každopádně nic z autorových novinek nemění nic na faktu, že se stále jedná o velmi čtivý příběh, který vás k sobě připoutá na několik hodin a přestože se ve všech dílech potkáte se stále se opakujícím vzorcem, kdy se Mahan do něčeho náhodou zaplete a vytříská z toho velkou slávu, jedná se o skvělou sérii vhodnou zvláště pro milovníky RPG.

Ani další díl z Cesty šamana rozhodně nezklame a je prostě nutností pro ty, co četli předchozí díl. Autor po všechny díly drží laťku celkem vysoko, proto pokud jste ještě tuhle sérii nezačali číst, měli byste to rozhodně napravit.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 


HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze. Šamanovou pomstu jsem četla a mám stejný názor. A už se nemůžu dočkat dalšího dílu!

    OdpovědětVymazat
  2. mam na seznamu, tak snad se k tomu dostanu, dost me to laka :-D

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)