neděle 8. prosince 2019

RC recenze: Stoprocentní matky


Výsledek obrázku pro the perfect mother molloy aimeeStoprocentní matkyAutor: Aimee Molloy
Počet stran: 352
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Leda

Rok vydání ČR: 2019
Kdybych se nepřihlásila do toho jejich spolku. Kdyby vybraly jiné datum nebo místo, někoho jiného než Almu, aby ho ten večer hlídala. Kdyby se nestalo to s tím telefonem. 
Kdo mohl tušit, že se to, co v ten den prohlásila Nell - s hlavou zakloněnou k obloze a obličejem ztraceným ve slunci -, doopravdy vyplní: Takovéhle vedro přivolává neštěstí. 


Nejprve to vypadá jako pohodový večer - dámská jízda bez dětí. Nikdo netuší, že se vše může během chvilky změnit a z nevinné večerní zábavy se tak stane noční můra pro jednu z nich. 

Zdánlivě normální skupina mladých matek, jejichž děti se narodily v květnu, se schází dvakrát týdně v brooklynském parku. Na jeden večer si domluví dámskou jízdu, kde mají všechny vypnout. To ale ještě netuší, že právě ten večer se všechno změní. Po návratu domů totiž čeká Winnie, svobodnou matku šestitýdenního Midase, šeredné překvapení. Midas zmizel neznámo kam. Žije? Vrátí se domů? A kdo v tom má prsty?

Výsledek obrázku pro the perfect mother
zdroj

Tahle kniha mě zaujala svojí anotací a dost jsem se těšila, až se do ní pustím. Proto není divu, že jsem ji přelouskala během chvilky. A jak se mi líbila?

Výsledek obrázku pro stoprocentní matky
zdroj
Jak už název napovídá, máme před sebou thriller s hlavním motivem mateřství a sama za sebe musím říct, že nás čeká opravdu jízda.
Autorčin styl psaní je hodně poutavý, proto budete knihu jen těžko odkládat. V příběhu se pomalu stupňuje napětí a jeden zvrat hned střídá další, díky čemuž čtení pěkně utíká. Prakticky si v knize nevšimnete žádného hluchého místa, kde byste se museli do čtení nutit.
Výsledek obrázku pro zakrvácený nůž
zdroj
Pomalu dávkované informace nás spolu s hlavními hrdinkami vedou po stopách malého Midase, pouze tak daleko, abychom zjistili, že jsme opět vedle, jak ta jedle. Kniha je totiž tak znamenitě zamotaná, že nebudete vědět, koho podezřívat dříve.
Ačkoli napětí prostupuje skrze každou stránku a příběh se nedá takřka odložit, bohužel si musím postěžovat na jeden fakt, a to na nepřehlednost. Na začátku knihy je sice vypsaný přehled postav, ale já si je přesto neustále pletla. Navíc kapitoly jsou psané z různých pohledů postav, ale nejsou nijak označené, čí pohled právě sledujeme. Ale to má i svůj důvod, proto to není tak závažné, aby to nějak více ubíralo kvalitě knihy, ale přeci jenom zmínit jsem to musela.
Výsledek obrázku pro kočárek procházka
zdroj
Jinak nic dalšího již vytknout nemůžu. Kromě těchto menších zmatků, než jsem se zorientovala o kom to vlastně čtu, musím uznat, že se jedná o velmi zdařilé čtení. Sice na některé ze svých otázek pravděpodobně nedostanete odpověď, ale to už k příběhům patří.
Poslední poznámka patří zakončení knihy, které mi přišlo trošku uspěchané, ale přijatelné, takže to mi zase tak nevadilo.

Stoprocentní matky jsou velmi vydařenou knihou, do které se začtete od první stránky a nebudete ji moct odložit, dokud ji nedočtete, takže můj verdikt je - určitě si tento příběh nenechte ujít.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Leda, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 3,5/5

2 komentáře:

  1. Zní to moc dobře. :) Určitě bych tuto knihu ráda zkusila.

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)