sobota 4. dubna 2020

RC recenze: Rituál

Дяченко М. Ю., Дяченко С. С.: Ритуал: заказать книгу по низкой ...Rituál - Sergej Djačenko | Databáze knihAutor: Sergej Djačenko, Marina Djačenko
Počet stran: 296
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2019
Šero zhoustlo. 
Juta zvedla hlavu a na obloze nad sebou uviděla hnědé šupinaté břicho, k němuž se tiskly tlapy s roztaženými hákovitými drápy. Najednou se jí roztřásla kolena. 
"Juto, běž, zachraň se!" 
Zdálo se jí, že slyší Austinův hlas. 
Juta, která si rukama ještě stále přidržovala klobouk, prudce vystartovala z místa. Běžela a byla skálopevně přesvědčená, že se už nikdy v životě nezastaví. 


Kniha na motivy klasické pohádky, kdy je krásná princezna unesená drakem a statečný princ ji má přijít zachránit. Ale co když princezna není tak úplně hezká a milá, statečný princ se k záchranné výpravě nemá a drak princeznu unesl kvůli svému vlastnímu plánu? 

Jak už to tak bývá, když si spokojené městečko užívá královské slavnosti, tak se něco stane. To něco je strašlivý drak, který si přiletěl pro princeznu. V ten den se Jutě změnil život. Uvězněná v dračím doupěti musí čekat na zachránce. Ale přijde ji vůbec někdo zachránit?

Dragon inside me (On - Drakon) (2015) French Version - YouTube
zdroj

Knihu jsem si vybrala, protože jsem viděla filmové zpracování a dost si ho oblíbila. Takže jsem byla pochopitelně zvědavá i na knihu. A jak se mi nakonec líbila?

Dračí princ • ChciDraky.cz
zdroj
Na rovinu se musím přiznat, že filmové zpracování se mi líbilo mnohem více. Možná to bylo tím, že jsem nejprve viděla film nebo to mohlo být i tím, že jsem čekala něco trochu jiného, protože příběh byl od filmu opravdu dost rozdílný. A vzhledem k tomu, že patřím k těm lidem, co se věčně u filmů rozčilují, že se nedrží knižní předlohy, bylo tomu tak i tady, akorát opačně - kniha není podobná filmu. Společný mají asi akorát tak námět, ale zpracování je už úplně odlišné.
On - drakon - Miroslava | Perioda
zdroj
Na druhou stranu zase nechci, aby to vyznělo tak, že se Rituál četl špatně, to zase ne, ale prostě jsem se  při čtení nemohla ubránit srovnávání s filmem a pravděpodobně se tomu neubráním ani v recenzi.
Jedním z hlavních důvodů, proč jsem si oblíbila filmové zpracování příběhu, byl fakt, že na vás už od samého začátku dýchá okouzlující ruská atmosféra (nejsem schopná na film koukat, pokud není v originále s titulkami), která obklopuje kouzelný, romantický příběh s charismatickými postavami. V knize nás čeká naprostý opak.
Hlavní hrdinka je nesympatická, zahořklá a vznešenou princeznu nepřipomíná ani trochu.
Russian Fantasy Film About Dragons Sets Chinese Box Office on Fire ...
zdroj
Co se týče Armana, tak ten má s filmovou postavou také více méně společné jen jméno, což mi přišlo jako škoda, protože k filmovému Armanovi jsem měla mnohem blíže. Bylo totiž zajímavé sledovat, jak se sám se sebou pere, což tady v knize nebylo takové. Ale obávám se, že moc konkrétnější být nemohu kvůli případným spoilerům.
Ale abych nebyla pouze negativní, zkusím přestat srovnávat a zaměřit se přímo na knihu. Pokud bych neznala film, myslím, že by se mi kniha mohla docela líbit, protože byla celkem čtivá, tedy, pokud se dostanete přes pomalejší začátek.
Líbilo se mi, jak autoři do textu dokázali nenápadně propašovat postupnou proměnu hlavních hrdinů.
Moje filmové večery - On Drakon - Legenda o drakovi (r.2015 ...
zdroj
Ale celkově na mě kniha působila spíš překombinovaně, a to hlavně v samotném závěru, který byl useknutý. Zde se opravdu připravte na to, že budete zkoumat, zda vám někdo nevytrhl poslední stránky, protože konec je opravdu otevřený a záleží pouze na vaší fantazii, jak to asi mohlo dopadnout.
Závěrem bych chtěla říct, že já jsem hodně ovlivněná filmovým zpracováním, což asi z recenze je poznat a do knihy jsem šla s tím, že jsem neměla nejmenší tušení, že bude tak odlišná, a to právě bylo mým  největším problémem a způsobilo to to, že na knihu mám tento názor.
Ve výsledku to nebyla vůbec špatná kniha a vlastně šlo o doplnění dalšího pohledu, jak může být tento námět zpracovaný, takže jsem ráda, že jsem si ho mohla přečíst, jen už se k němu asi znovu nevrátím a raději si pustím film. 

Pokud jste jako první viděli film a nevadí vám, že knižní zpracování není zrovna podobné, tak se rozhodně do knihy pusťte. Je čtivá a určitě si u ní odpočinete a pobavíte se. Mně osobně v ní ale hodně chyběla právě ta ruská atmosféra, kterou mě film okouzlil.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 5/5

12 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. :) Já mám tenhle film také moc ráda (a taky jedině v originálním znění s titulky), proto mě mrzí, že kniha nedosahuje kvalit filmu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ono jak se to vezme, že kniha nedosahuje kvalit filmu - mně tam fakt hodně chyběla ta ruská atmosféra, takže už to pro mě nemělo to správné kouzlo, ale věřím, že někomu se zase kniha bude líbit víc :D

      Vymazat
  2. Film sa mi páčil práve vďaka tej ruskej atmosfére, takže je to naozaj škoda, že v knihe to nie je také výrazné. Každopádne niekedy si ju možno prečítam aj na ňu narazím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje řeč, tak jestli se do ní někdy pustíš, tak snad s ní budeš spokojenější, než já :)

      Vymazat
  3. Po přečtení prvních vět jsem si vzpomněl na Východ Modrého měsíce od Simona R. Greena. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec neznám, ale po vyhledání to vůbec nevypadá špatně, takže si píšu na seznam a děkuji za tip :)

      Vymazat
  4. Já kdysi náhodou narazila na film v televizi a byla jsem příjemně překvapená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film je strašně fajn a přišel mi lepší, než kniha :D

      Vymazat
  5. Pěkná recenze :) Já Rituál zrovna dočetla a musím říct,ž e film byl vážně lepší :) Tady se mi nelíbil i ten divně useknutý konec :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D já právě byla zvědavá, co na knihu řekneš, jestli budeš mít stejný názor (jak se nám často stávalo :D) Jinak přesně moje řeč :D

      Vymazat
  6. Práve som sa na 100% utvrdila v tom, že si knihu vážne nechcem prečítať :/ Asi by som ju nezvládla...síce chápem, že film sa iba inšpiroval knihou, no ten film bol taký nádherný a kniha mi príde teda dosť zlá, a to som ju ani nečítala :D Mne teda postačí nádherné ruské spracovanie s tou nezabudnuteľnou atmosférou :) Inak, aj ja si dokážem ten film najlepšie vychutnáť len v originály s titulkami...dabing to dosť kazí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to bylo taky hrozně líto, protože ta atmosféra z filmu tam opravdu moc chybí :( Já na to zkoušela koukat i v aj, ale prostě to nebylo ono :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)