úterý 4. května 2021

RC recenze: Strážce ztracených měst: Věčnoplamen

Výsledek obrázku pro Keeper of the Lost CitiesStrážce ztracených měst: VěčnoplamenAutor: Shannon Messenger
Počet stran: 512
Série: Strážce ztracených měst
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2021
Zrcadlo vyklouzlo Sophii z rukou a tlumeně břinklo o koberec vystlaný okvětními lístky. Ani jedna strana zrcadla se při nárazu nerozbila. Zato Sophie se uvnitř roztříštila na kusy. Na tváři jí dál pohrával nepřirozený úsměv, zatímco naslouchala zbytku příběhu a zoufale se v něm snažila objevit sebemenší detail nebo náznak něčeho, co by tu děsivou možnost vyloučilo. Ale ke konci už Sophie věděla své. 
Celou tu dobu. Během všech těch promarněných, beznadějných dní. Svého únosce měla celou dobu přímo před nosem. Sledoval ji. Čekal. Ukrýval se, a přitom byl všem na očích. 

Stará parta elfích dětí opět čelí novému nebezpečí, které tentokrát číhá téměř na každém rohu. Důvěra v Radu postupně klesá a stejně tak i obliba Sophie. Podaří se mladé elfce zachránit její svět nebo ho naopak uvrhne do války?  

Sophie Fosterová je opět na nohou a Rada po ní žádá další nelehký úkol. Tentokrát má opravit mysl odsouzeného Pyrokinetika, což má fatální následky. Mezi elfy nastane chaos a terčem nenávisti se stane právě Sophie. Podaří se jí uklidnit následky činů, které neúmyslně způsobila? 

Zdroj

Již třetí díl Strážců ztracených měst vyšel v češtině a já byla zvědavá, jak bude příběh pokračovat. A co na něj říkám po jeho přečtení?  

Zdroj
Opět se vracíme k mladé Sophii do světa elfů. A hned na úvod mohu říct, že se jedná o zatím nejlepší díl. Nevím, jestli jsem si už zvykla na autorčin styl psaní nebo zda byl třetí díl opravdu tak dobrý. No, možná kombinace obojího... Ale teď už ke knize. 
Stejně jako předchozí díly je i tento primárně určený pro mladší čtenáře. To znamená že se nemusíte bát žádného krveprolití, vulgarismů či nevhodných scén. Ba naopak. Příběh je vystavěný hlavně na přátelství, důvěře a přátelském pošťuchování mezi hlavními hrdiny. 
Kromě toho je příběh také plný nejrůznější akce a téměř neustále se něco děje. Moc hluchých míst, při kterých byste se nudili v knize nenajdete. 
Určitě vás zaujme i autorčina velká fantazie, se kterou vykresluje veškeré elfí vynálezy, nadpřirozené postavy či zvířata a prostředí, ve kterém se nacházejí.
Zdroj
Jediné, s čím byste mohli mít trošku problém, je přehršel postav, ve kterých je občas těžké se zorientovat, a které neustále přibývají. 
Také úplně nevymizel nešvar v podobě chování k samotné Sophii, kdy ji téměř nikdo nebere jako dítě a na její bedra je naložen celý osud elfího světa, který je momentálně na pokraji zhroucení. 
Celkově se ale jedná o velmi čtivou knížku a ačkoliv není zrovna nejtenčí, budete ji mít přelouskanou raz dva. A i když se jedná o knihu pro mládež, věřím, že lehce zaujme i dospělé.  

Ačkoli je kniha určená spíše mladším čtenářům, tak i ti odrostlejšího věku se u ní budou dobře bavit. Strážce ztracených měst: Věčnoplamen je čtivý, plný akce a škádlivého humoru. Za mě se jedná o zatím nejlepší díl série. Takže pokud nevíte do čeho se právě pustit - Strážce ztracených měst by mohl být tou správnou volbou.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 5/5



8 komentářů:

  1. Perfektní díl. Celá série je super. Líbí se mi moc a doporučuji pro milovníky fantasy :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dokonce nejlepší díl série? To nebývá moc časté, aby bylo pokračování lepší než první díl. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá to na fajn sériu pre mládež :)

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám, že se jedná o docela dlouhou sérii. :D

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)