středa 5. července 2023

RC recenze: Když se mnou půjdeš tajgou

Když se mnou půjdeš tajgouKdyž se mnou půjdeš tajgouAutor: Helena Drdlová
Počet stran: 240
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Moba

Rok vydání ČR: 2023
Stála před ním s mrtvým ptákem v ruce, a přece se nemohla pohnout. Bez úspěchu se pokoušela přečíst tajnou zprávu ukrytou v jeho postoji, v jeho  nervózním spěchu. Nemohla znát jejich skutečný důvod. Nevěděla nic o těžkostech, kterými si prošel v posledních dnech, kdy irkutský sovět rozhodl o dalším snížení přídělu portranvin a zasadil tak jeho rodině i uprostřed plodného sibiřského léta těžkou ránu. 

Střet dvou odlišných světů. Na jedné straně zuřící válka a touha po spravedlnosti a na straně druhé poklidný život v souladu s přírodou. Dokáží tyto dva světy najít společnou řeč?   

Ajgyr, mladá divoženka touží objevit svět. Při jedné z výprav ji ale lidé zajmou. Zachrání ji Alexej, mladík, který touží po revoluci. Když jí Alexej pomůže k útěku, získá v Ajgyr dlužnici, která mu pomáhá přejít Sibiř. Mají tak spoustu času dozvědět se o svých světech víc. Najdou ale i společnou řeč? 




Když se mnou půjdeš tajgou je knihou, ve které se střetávají dva světy, jenž mezi sebou vytvářejí zajímavý kontrast. Tím prvním je život v divočině, který je hodně spjatý s přírodou a je s lehkým náznakem nadpřirozena. Autorka hojně využívá popisů prostředí Sibiře a samotné divočiny, v níž divoženky žijí. Skrze jednu z nich - Ajgyr - poznáváme jejich zvyky, legendy i způsob života. Na můj vkus těch popisů bylo ale místy až moc, což hodně zpomalovalo děj. 
Jako protiklad je zde modernější svět, ve kterém zuří válka, kterou nám formou vzpomínek nebo rozhovorů s Ajgyr představuje Alexej. Tato část příběhu je spíše upozaděna, ale tvoří politické dokreslení situace. 
Abych pravdu řekla, sympatičtější postavou mi byla právě Ajgyr, která se snažila Alexejovi pomoci. 
Alexej mi přišel jako horká hlava, díky níž se hlavní dvojice neustále dostávala do problémů. 
Kromě dvou různých světů se ale můžete těšit i na budování důvěry a vztahů. Také se sem tam dočkáte i nějaké té akce, i když jí není zrovna mnoho. 
Autorka se primárně soustředí na vztah ústřední dvojice a popisy okolního světa. 

Pokud máte rádi popisy okolí a nepohrdnete vztahovou dějovou linkou na úkor té akční stránky příběhu, tak Když se mnou půjdeš tajgou je pro vás tou pravou knihou. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Moba
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. O knize slyším poprvé. Na jednu stranu zní anotace zajímavě, ale na druhou stranu nevím, jestli bych knihu chtěla číst. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)