neděle 9. července 2023

RC recenze: Šest rudých jeřábů

Six Crimson Cranes,Šest rudých jeřábůAutor: Elizabeth Lim
Počet stran: 384
Série: Šest rudých jeřábů
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2023
"Ostatní mají pravdu. Jsem dědečkův nejoblíbenější vnuk a teď se na mě nese jeho hněv. A to všechno kvůli člověku. Jeho hlas zjihl. "Asi mi na tobě opravdu záleží." 
Zčervenaly mi tváře, především jsem ale cítila úlevu. Kdyby tam byl se mnou, byla bych svého dračího kamaráda objala, jenže to nešlo. 

Neuvážená zvědavost dovedla Shiori ke kletbě, která postihla nejenom ji, ale celou rodinu. Podaří se jí kletbu zlomit? 

Princezna Kiaty má tajemství, a to takové, že dokáže ovládat magii. Jenže magie je v její zemi zakázaná. Shiorino chování však brzy upoutá pozornost její nevlastní matky. Raikama má ale vlastní magii, kterou použije k tomu, aby Shiori a její bratry proklela. Shiori tak nesmí promluvit jediné slovo, jinak její bratři zemřou. Podaří se jí zlomit kletbu a vrátit se zpět do království? 


Máte rádi retellingy?  

Já mám retellingy moc ráda, a když jsem se dozvěděla, že Šest rudých jeřábů je asijským převyprávěním mé oblíbené pohádky Sedmero krkavců, věděla jsem, že tuhle si nenechám ujít. A hned v úvodu mohu říct, že tahle kniha mě nezklamala.
Autorka má velmi čtivý styl psaní, takže vám řádky budou ubíhat neskutečnou rychlostí. To platí hlavně o začátku, kdy se Elizabeth Lim podařilo, díky tak akorát dávkovaným popisům, vytvořit jedinečnou atmosféru, která vás bude stránkami provázet.
Zhruba v polovině knihy ale tempo začíná zpomalovat a místy Šest rudých jeřábů působí trošku zdlouhavě. To vám ale vynahrazuje hlavní hrdinka Shiori, kterou si oblíbíte od samého začátku. Shiori totiž není žádnou sobeckou princezničkou, která by čekala na záchranu od rytíře na bílém koni. Ba právě naopak, nebojí se vyhrnout rukávy a pro dobro svých blízkých snést nemalou bolest. A to ani nemluvím o tom, jak autorka zvládla popis toho, jak se postupně Shiori mění.
Jak se kniha blíží ke konci, tempo příběhu opět začíná nabírat na obrátkách a vy se nebudete moci odtrhnout, protože se toho v jednom momentu děje opravdu hodně. A po přečtení závěru budete nutně potřebovat další díl.
A na co se tedy můžete těšit? Na hromadu vztahů, ať už těch romantických či přátelských, to vše okořeněné špetkou magie. Nějaké té akce se také dočkáte a to i v podání démonů. Nesmím zapomenout ani na popichování s dračím chlapcem.
Sama za sebe bych uvítala, kdyby kniha byla o chlup strašidelnější, protože to Sedmero krkavců s I. Chýlkovou si neskutečně užívám, ale chápu, že je to kniha pro děti, takže moc hororových prvků se zde vyskytovat nemůže. 

Šest rudých jeřábů bych doporučila v podstatě všem. Pokud jste ale navíc milovníci retellingů nebo Sedmera krkavců, tak tahle kniha je nutnost. Sympatická hlavní hrdinka a autorčin čtivý styl vyprávění bohatě vynahrazuje slabší část v polovině knihy. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Mě na knize odradila ta asijská tematika, ale co tak koukám, recenze jsou z velké většiny pozivitní. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)