pondělí 10. července 2023

RC recenze: Zprávu nelze doručit

Autor: Dante Medema
Počet stran: 328
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Jota




Rok vydání ČR: 2023

Měla jsem ji popadnout za ramena, podívat se jí do očí a říct, že mě neoklame, protože kamarádka nenechá odjet kamarádku uprostřed noci. Jedna druhé nedovolí odejít s vágní výmluvou ohledně něčeho, co jí očividně trápí. 
Ale neudělala jsem to. 
A už vždycky, vždycky s tím budu muset žít. 
Tragická nehoda nejlepší kamarádky a tajemství, která vyplouvají na povrch po její smrti. Kam jela? Jaké tajemství měla? A kvůli komu zemřela? 

Bailey a Vanessa jsou nejlepší kamarádky, které o sobě vědí všechno a užívají si života. Vše se ale změní v jednu osudnou noc, kdy se Vanessa zřítí i s autem z útesu. Jenže místo její nehody se nenachází na trase k jejímu domu. První otázky se tak derou na povrch. Kam jela? Proč neříkala Bailey všechno, když ona se jí plně svěřovala? Na tyto otázky už Bailey nedostane odpověď... ledaže by vytvořila chatbota, který by se ze zpráv od Vanessy naučil napodobovat její povahu. Podaří se Bailey zjistit, co Vanessa tajila a proč vlastně umřela? 


Téhle knihy jsem si všimla hlavně kvůli zajímavé obálce a když jsem ještě zjistila, že v ní bude umělá inteligence, tak jsem nemohla odolat. A jak se mi líbila? 
 
Tak tohle se mi hodně líbilo a je velká pravděpodobnost, že vám se to bude líbit taky. 
Při tragické nehodě Bailey přijde o nejlepší kamarádku, takže na čtenáře čeká pořádná dávka emocí. 
Jenže kolem Vanessininy smrti vyvstává víc otázek, než odpovědí, takže Bailey nezbude nic jiného, než pátrat. A zde dostává slovo umělá inteligence, která ozvláštňuje celý příběh. 
Autorka píše velmi čtivě, takže vám stránky budou mizet pod rukama, ani nebudete vědět jak. Svoji roli v tom hrají i velmi krátké kapitoly, dělení knihy do týdnů i poutavé ilustrace hor na začátku každé kapitoly. To vše doplňují ještě chaty ať už se spolužáky nebo právě s umělou inteligencí. 
Ale nemusíte se bát, že by vás kniha pouze emočně rozložila, spíš právě naopak. Kniha Zprávu nelze doručit má totiž hodně co nabídnout. Ať už jde o vedlejší dějové linky jako vyrovnávání se se smutkem nebo nevěrou, tak hlavním tahounem celého příběhu jsou zde tajemství. A autorka je umí sakra dobře dávkovat, takže nebudete schopni knihu odložit, dokud je všechna neodhalíte. Dante Medema totiž nad celou knihou udržuje tajemnou atmosféru, která bude vaším pohonem ke čtení. 
Na příběhu také oceňuji to, že autorka do knihy nenásilnou formou zakomponovala homosexuální vztah. Sice mně to přišlo poněkud zbytečné, ale aspoň to zde nepůsobí jako pěst na oko. 
Co se hlavní postavy týče, tak jsem si k Bailey moc vztah vytvořit nedokázala, protože jsem občas nerozuměla jejímu jednání. Někdy se totiž chovala, jako by ona jediná měla právo pro Vanessu truchlit. Na druhou stranu, co všechno byla ochotná udělat pro to, aby zjistila, kde je pravda, to bych si já asi netroufla. A ačkoliv jsem si k ní cestu tak úplně nenašla, tentokrát mi to nevadilo a knihu jsem si maximálně užila.  

Velmi čtivá kniha plná emocí a tajemství si vás získá nejen svými dějovými linkami, ale i nádherným zpracováním. Čte se jedním dechem a já ji můžu jen doporučit. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Škoda, že moc nejde vcítit se do hlavní postavy. Já osobně si příběh užiju víc, když to jde. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)