neděle 19. července 2015

RC recenze: Temné bratrstvo

The Grim Company (The Grim Company, #1)Autor: Luke Scull
Počet stran: 448
Série: Temné bratrstvo
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2014
"Nechtěl jsem se tě nijak dotknout," řekl. "Nikdy jsem neměl hlavu na jména, a paměť je navíc s věkem pořád děravější. A krom toho, když je ti tolik co mně, přijdou ti skoro všichni jako holky a kluci." 
Zdálo se, že Saša nad tím chvíli uvažuje. "A kolik vám vlastně je?" 
"To nevím jistě. Prvního chlapa jsem zabil tak před čtyřiceti rokama. Tehdá mně mohlo bejt kolik, devět? Takže čítám, že mně bude dobře přes padesát." 

Luke ScullLuke Scull se narodil v Bristolu a nyní žije se svou ženou ve Warminsteru. Živí se jako designér počítačových her a pro společnosti Ossian Studios a BioWare pracoval na několika uznávaných titulech.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/luke-scull-68517)



Bohové jsou mrtví a jejich vrazi vládnou světu tvrdou rukou. I přesto, že i za byť sebemenší projev vzdoru následuje trest smrti, se lidé bouří. A aby toho nebylo málo, zásoby kouzel pomalu docházejí a zemi zaplavují různí démoni a netvoři.
Do toho všeho začíná válka mezi říšemi a naděje na lepší časy téměř umírá. Naštěstí se ale najdou i tací, kteří chtějí změnit svět k lepšímu. Otázkou však zůstává, zda se jim to podaří.

zdroj
Temné bratrstvo mě nalákalo hlavě svojí obálkou, která přímo vybízí ke čtení. A jak praví popisek v pravém rohu, že bychom si tento debut neměli nechat ujít, rozhodla jsem se poslechnout a do knihy se pustit. 

Jak jsem hned ze začátku zjistila, Temné bratrstvo není odpočinkové čtení a rozhodně se vyplatí dávat pozor na to, co čtete. Jelikož hned v úvodu příběhu jsem byla dost zmatená. Autor nás totiž bez okolků hodí přímo do děje a je na vás, co z toho pochopíte. Vůbec vám to neulehčí ani fakt, že postav se tam vyskytuje opravdu mnoho a každá má více jmen a nejlépe i nějakou přezdívku, z čehož vám v hlavě vznikne guláš a vy se budete vracet o pár stránek zpět, abyste se ujistili, jestli se opravdu jedná o tu postavu, kterou myslíte.
zdroj
To samé se týká i nového světa, který si Luke vymyslel. Chvilku mi trvalo, než jsem se v něm zorientovala a přišla na pravidla, jenž v něm platí. Co ale autorovi nemůžu upřít, je jeho fantazie, kterou na stvoření nového světa využil.
Také si musíte dát pozor, aby vás začátek neodradil, protože musím přiznat, že je trošku pomalejší, ale vyplatí se vytrvat, jelikož po asi šedesáti stránkách se již začtete a ani nevíte jak.
Poslední věc, jenž mě po chvíli trochu zarazila byla určitá jednotvárnost, která v příběhu nastala. Spočívala v tom, že hlavní postavy někam putovaly, po určité době se strhl boj, načež opět vyrazily na cestu a to se neustále opakovalo. Dle mého názoru tomu chyběla "šťáva", která by mě udržela v napětí.
Co mi naopak vyrazilo dech a co nesmím zapomenout zmínit, jsou souboje, které autor popsal naprosto dokonale a každý z vás je určitě ocení. Proto mě tolik zklamal popis toho nejdůležitějšího souboje, který byl odbyt pouze pár větami.

zdroj
Jak už jsem výše naznačila, postav se v příběhu vyskytovalo opravdu hodně a byly celkem dobře propracované. Sice se mezi nimi občas objevil nějaký ten strojenější rozhovor, ale je to autorův debut, takže to můžeme odpustit.
Jako první tu máme hrdinu Davara Cola, který mi lezl na nervy už od začátku. Měl přehnaně velké sebevědomí a řekněme si upřímně, že by mu kapka skromnosti neuškodila.
Ani Sašu jsem si zrovna neoblíbila. Celkově její chování mi nesedlo.
Koho jsem si ale opravdu zamilovala, byla dvojice horalů. Kayne je osobnost, kterou rozhodně chcete mít po svém boku, když jdete na nějakou podobnou výpravu. Jeho společník Jerek by také nebyl k zahození, jelikož jeho bojové dovednosti jsou na vysoké úrovni, stejně tak i jeho mrzoutství, které by dost výrazně zhoršovalo příjemnost cesty.

Celkově Temné bratrstvo není nejlepší knihou, kterou jsem četla, ale není ani nejhorší. Nějaké části byly zvládnuté lépe, ale hodně mi vadila ta nepřehlednost. Ale je na každém, aby si udělal vlastní názor. 
A málem bych zapomněla malé varování nakonec, nedoporučuji jako čtivo pro mladší děti, ať už kvůli popisu výše zmíněných bojových scén nebo kvůli vulgárnějšímu jazyku. 

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

2 komentáře:

  1. Kniha vyzerá dobre čo sa obálky týka. Čo sa týka obsahu, má ako vidím nejaké tie nedostatky, nápad neznie zle, ale už v anotácii som nadobudla pocit, že toho v knihe bude skutočne veľa, veľa zápletiek a tak rôzne.
    Dobrá recenzia, možno po knihe niekedy siahnem, ak s ak nej dostanem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, obálka je nádherná :). S těmi nedostatky to nebylo až tak zlé, jenom mi vadilo, že jsem se nemohla zorientovat.
      Ano, zápletek tam bylo mnoho :D. Děkuji a sáhni po ní, vždycky je nejlepší udělat si vlastní názor :D.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)