pondělí 20. července 2015

Recenze: Dcera kostí a dýmu

Daughter of Smoke & Bone (Daughter of Smoke and Bone, #1)Autor: Laini Taylor
Počet stran: 366
Série: Kost přání
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Knižní klub

Rok vydání ČR: 2012
Už jen jediný den.
A potom... 
Zavrčení, prudký dupot, a vtom ji zezadu kdosi drapl, čísi ruce ji tvrdě přirazily zády na širokou mužskou hruď, strhly jí šál do strany, a vzápětí na šíji ucítila zuby - zuby.
Žižlající.
Útočník ji ožižlával. 

Laini Taylor

Laine Taylorová s manželem Jimem di Bartolo, který se živí jako ilustrátor knih, a malou Clementine, žijí v Portlandu na severozápadě USA ve staré vilce z osmdesátých let 19. století.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/laini-taylor-33459)





Karou je studentka na pražské umělecké škole, jejíž skicák je pokreslený nejrůznějšími stvořeními, ale nikdo kromě Karou netuší, že je to její skutečná rodina. Sama neustále prochází portálem do Jinam a plní pochůzky pro svého adoptivního otce čaroděje. Jenže na jedné pochůzce se něco stane a Karouin život se rázem změní.


zdroj

Hlavním důvodem, proč jsem se do téhle knihy pustila, nebyly vychvalující recenze, nýbrž prostředí, které si Laine pro svůj příběh vybrala. Protože kdo z nás by odolal podívat se na to, jak se zahraniční autorka popere s Prahou? 

Celý příběh Dcery kostí a dýmu je originálně vymyšlený. Přiznám se, že jsem o chimérách ještě nic nečetla, tudíž pro mě to byla vítaná novinka, a když k tomu ještě autorka přidala, jako třešničku na dortu, svoji skvělou fantazii a popsala jaké nestvůry vymyslela, nemohla jsem si knihu vynachválit. Ale to ještě nebylo všechno, protože později se ukázalo, že Laini má i skvěle promyšlený druhý svět, ve kterém nám dokonce představuje různé legendy. A když k tomu přidáte i příjemný styl, kterým je příběh napsaný, dostanete materiál na hodně dobré čtení.
zdroj
Sice se v knize vyskytlo i několik částí, které byly spíš zdlouhavé, ale to bylo dáno tím, že celou dobu příběh uhání kupředu a najednou zabrzdí, protože autorka potřebovala něco dovysvětlit. Naštěstí, těchto částí bylo jenom pár, takže se to dalo překousnout bez větší újmy.
Dalším lákadlem, proč si tuhle knihu přečíst, může být i to, že je psána s pohledu obou hlavních postav, takže máte možnost nejenom porovnat, jak to vidí chiméry, či jejich druhá strana andělé, ale hlavně můžete nahlédnout do rozdílných světů, což poslouží k dokreslení příběhu.
Na druhou stranu mi ale na knize i pár věcí vadilo. Například to, jak se nadpřirozené bytosti odhalovaly před obyčejnými lidmi, což mimochodem nezpůsobilo téměř žádný poprask.
Další věcí, kterou autorka moc nezvládla, byla její česká jména, řekněme si upřímně, partu lidí se jmény: Kazimír, Světlana a Františka, už jen tak dneska nepotkáte.
Moc knize nepřidalo ani množství chyb a překlepů, které se v příběhu vyskytuje. Chápu, že někdy prostě něco uteče, ale hodně to při čtení ruší.

zdroj
Ale teď už přejděme k postavám. Karou mě zrovna moc neokouzlila. V příběhu se buď chovala až moc dětinsky nebo naopak příliš dospěle a já nedokázala přijít na to, jaká vlastně je.
Na druhou stranu Akivu jsem si oblíbila už od první chvíle, kdy působil výhružně a byl téměř bez emocí. Bohužel se ale v průběhu příběhu pomalu měnil a opět se tak zařadil mezi klasické postavy, které jsou podobné těm ostatním.

Celkově bych knihu označila za podařenou. Dcera kostí a dýmu má hodně co nabídnout a dokáže upoutat vaši pozornost od začátku až do konce. A navíc vás ještě naláká na další díl, jelikož konec první knihy je useknutý v celkem dost zásadní chvíli.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

8 komentářů:

  1. Prostredie Prahy bolo vážne skvelé :-) Karou som mala celkom rada, páčilo sa mi aj štúdium na umeleckej škole. Je pravda, že tie české mená boli trochu staromódne. Na druhej strany, preklepy a chyby ma mrzia, ja som v knihe na žiadne nenarazila, ale tak je pravda, že som knihu čítala v slovenčine :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se kniha docela líbila, i přes ta jména... Taky si říkám, že Knižní klub má chyby a překlepy celkem často. :D Tak aspoň, že slovenská verze je bez chyb :)

      Vymazat
  2. Tuhle knížku jsem si chtěla přečíst, ale když jsem pak zjistila, že autorka Prahu vykreslila skoro jako ze středověku a ta jména!, asi bych to nedokázala číst s vážnou tváří :D A zase chyby? Ach jo, co ten Knižní klub pořád vyvádí? :( Ale ještě uvidím, možná si to nakonec přečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji k přečtení doporučuji :D V tom popisu máš pravdu, ale jinak to byl dobrý příběh :D Přesně moje řeč s těmi chybami :D Tak uvidíš, jestli ji nakonec vyzkoušíš :D

      Vymazat
  3. Tahle kniha mě moc neláká, i když je super, že si "cizí" autoři také vzpomněli na Prahu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se docela líbila a myslím, že stojí za přečtení :)

      Vymazat
  4. Taky mě moc neláká, už jenom ten název. :) Ale moc se mi líbí, že se tam objevuje Praha, to mám v knížkách opravdu ráda, protože (většinou) tohle město úplně miluju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten název je potom v příběhu docela vysvětlen, takže má svůj smysl :D. A na tu Prahu jsem byla taky hodně zvědavá :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)