úterý 11. srpna 2015

Recenze: Město mrtvých

Autor: Jiří Pavlovský
Počet stran: 144
Série: Kladivo na čaroděje
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Epocha

Rok vydání ČR: 2012
"Nejsem hacker," řekl mladík, když si utíral mastné ruce do trička s nápisem Joss Whedon is my master now. Bylo to černé tričko velikosti XXL a šestnáctiletý kluk ho vyplňoval opravdu povedeně. Popotáhl si kraťasy. 
"Počkej," uklidnil ho Vincenc. "To jsou známý, před nima můžeš mluvit." 
"Můžu? Tak fajn. Takže poslouchejte: Nejsem hacker!"
"Ale vždyť jsi pořád připojený k počítači..." 
"Protože na něm hraju!"
"Říkal jsi přece, že jsi na netu..."
"Jo, hraju tam Wowko!" 



Jiří PavlovskýJiří Pavlovský, narozen v roce 1968 v Praze, spisovatel, komiksový (a filmový) publicista, překladatel a vydavatel.
Spolu s dalšími členy literární skupiny Rigor Mortis patří k autorské generaci (mj. Štěpán Kopřiva a Jiří Kulhánek), která v polovině devadesátých let vnesla do české fantastiky svěží vítr v podobě nekorektních, cynických a akčních příběhů. Sám i ve spolupráci s dalšími autory publikoval řadu povídek, z nichž mnohé získaly žánrová ocenění: Noční návštěva a Dobro vítězí (Cena Karla Čapka), Eskorta (Cena Akademie SFFH) aj. Jakožto samostatný titul mu v rámci sci-fi série Mark Stone vyšel román Zatykač na Stonea.
Kladivo na čaroděje pak Jiří Pavlovský nejen vymyslel a napsal jeho první dva díly, ale rovněž na něj dohlíží a do série hodlá přispívat i v budoucnu.

Kladivo na čaroděje pokračuje. Skupina našich hrdinů se nachází v pěkné kaši a jediný způsob, jak z ní vyváznout živí je, vydírání mocnějšího nepřítele. Jenže to nejprve musíte mít něco v ruce, proto se Felixova skupina vydává do tajemného města, kde mají v plánu navštívit hřbitov a promluvit si s jednou mrtvolou.
Ale nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá a naše skupina se pořádně zapotí, než se jim podaří splnit jejich cíl.

zdroj


Po skvělém prvním díle jsem se nemohla dočkat, až se konečně pustím do toho druhého. A musím říct, že nezklamal ani ten. 

Pokračování Kladiva na čaroděje začíná přesně tam, kde Magie pro každého skončila, takže nás už od začátku čeká plno akce a sledování, jak se hlavní hrdinové dostávají ze šlamastiky, do které se minule dostaly.
zdroj
Co je ale oproti minulému dílu novinkou, je zaměření pouze na jednu zápletku, tudíž už na nás nejsou házeny informace ze všech stran, které mnohdy zamotávaly děj a příběh se tak stává čtivější. Možná tomu pomohlo i mírné zkrácení knihy, což ale neubralo na její našlapanosti. Protože hlavní hrdinové hláškují od první, až do poslední stránky a vůbec nezáleží na situaci, ve které se právě nacházejí. Žertovat o vlastní smrti či výbušnosti bomby, kterou zrovna převáží? No, proč ne.
Nesmím zapomenou pochválit ani autorovy přechody od vtipného k nechutnému. V jedné chvíli si hrdinové dělají srandu ze svých nesnází a hned vzápětí už uřezávají hlavy či "sklízí" nemrtvé.
Čím ale autor nasadil korunku je jeho pojetí upírů, tedy konkrétně jednoho. Zaručuji vám, že takhle jste si je určitě nepředstavovali.

V druhém díle Kladiva na čaroděje nám autor trochu víc přiblížil schopnosti hlavních hrdinů. Pomalu tak zjišťujeme, že to, co nám předvedli v prvním díle je pouze slabý odvar toho, co dokážou v Městu mrtvých.
Bohužel tak trochu klesl na hodnotě samozvaný šéf týmu Felix Jonáš, protože v porovnání s ostatními zrovna velkou mocí nedisponuje.
Ale jinak jsem s jejich celkovým zpracováním nadmíru spokojená. Každá z postav má co nabídnout a většinu z nich si rozhodně oblíbíte, protože díky svému vtipu působí sympaticky.

Město mrtvých je  našlapaný příběh, u kterého prostě nemáte možnost se nudit. Vtipné hlášky vás polechtají na bránici a vaše zvrácené já se dosytosti vyžije v popisech soubojů. Takže pokud hledáte knihu, která vás na jeden den zabaví, tohle je přesně ona. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Chci teď dát šanci i českým autorům, takže i na tuhle sérii se chystám :) Po knížce se určitě podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Tak tuhle sérii si rozhodně napiš na seznam, protože je skvělá! :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)