čtvrtek 11. února 2016

RC recenze: Lev, čarodějnice a skříň

Autor: C. S. Lewis
Počet stran: 200
Série: Letopisy Narnie
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2015
Alan stál uprostřed hloučku tvorů, kteří ho v půlkruhu obstoupili. Byly tu Ženy ze stromů a Ženy z pramenů (v našem světě známé jako dryády a najády), které měly v rukou různé strunné nástroje, a ta hudba byla jejich dílem. Byli tu čtyři velcí kentauři. Koňská část jejich těla se podobala mohutným anglickým tažným koním a lidská část přísným, ale krásným obrům. Byl tu také jednorožec, býk s lidskou hlavou, pelikán, orel a velký pes. Těsně vedle Aslana stáli dva leopardi, z nichž jeden nesl jeho korunu a druhý zástavu. 


Narnii již několik let sužuje nadvláda Bílé čarodějnice, která v ní udržuje zimu, ale Vánoce nikdy nepřijdou. Na každém kroku číhají královniny špehové a všichni se bojí o své životy. Ale to by se mělo změnit s příchodem synů Adamových a dcer Eviných. 

Sourozenci Petr, Zuzana, Lucie a Edmund se odstěhovali do domu starého profesora, který skýtá mnohá tajemství, ale hlavně se v něm nachází místnost, ve které je pouze skříň se spoustou kožichů. Na první pohled obyčejná, ale při podrobnějším zkoumání byste zjistili, že je to průchod do nadpřirozené země Narnie, kterou právě sužuje kletba Bílé čarodějnice. A je pouze na sourozencích, zda ji dokáží podle proroctví zlomit. 
Po prvním dílu Letopisů Narnie jsem byla poněkud skeptická, protože mi Čarodějův synovec moc nesedl. Proto jsem se obávala, že ani Lev, čarodějnice a skříň u mě moc nepochodí. O to větší bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že se mi vlastně kniha dost líbí.

Ačkoli se styl, kterým je kniha napsaná, od předchozího dílu moc neliší, tentokrát mi vůbec nevadil. Možná to bylo tím, že jsem už dopředu věděla, o čem kniha bude, protože, což mě velmi potěšilo, se film více méně držel knižní předlohy.
zdroj
Děj ubíhá poměrně rychle a dobře se čte. Sice se všechny děti do Narnie dostanou až zhruba v polovině knihy, kde teprve začíná to opravdové dobrodružství, ale přesto se ani na začátku nudit nebudete.
Navíc je Narnie sympatický svět, ve kterém můžete využít svoji představivost naplno, jelikož se v ní nachází spousta tvorů.
Místy je sice trošku víc popisná, ale ani to mi tentokrát nevadilo. Jediná věc, která mi moc nevyhovovala byla ta přehnaná uctivost postav, ale to se vzhledem k tomu, v jaké době byl příběh napsaný, dá pochopit.
Co mě ale potěšilo bylo, že v jako správné knížce pro děti tu nesmí chybět ani ponaučení. Nikdy nechoďte pryč s cizími lidmi (nebo fauny), protože vás mohou unést a předat zlé královně. A druhé, nikdy si neberte žádné jídlo od cizích (a to ani od královen), obzvlášť když je vykouzlené, to už přímo zavání tím, že bude očarované.

Letopisy Narnie v podání čtyř sourozenců a velkého lva je velmi sympatická pohádka, která příjemně odsýpá a vy tak s ní můžete strávit příjemné odpoledne. A pravděpodobně čtení zakončíte stejnojmenným filmem, protože vás na něj přepadne velká chuť. Alespoň u mě to tak bylo. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

10 komentářů:

  1. Obálka je naozaj krásna, mám rada túto sériu :D Ja som túto knihu čítal ako prvú z celej série, Čarodejníkovho synovca paradoxne až ako poslednú, takže ma tento diel hneď oslovil :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je úžasná :D Aha, já se právě po přečtení Čarodějova synovce trošku obávala, ale naštěstí se mi kniha dost líbila :D

      Vymazat
  2. Já jsem viděla film, jen tedy první díl, ty ostatní ne, ale plánuju to napravit. A co se knížek týče, ty si chci někdy v budoucnu taktéž přečíst, ale trošku se bojím že nevím jak mě to chytne a jestli se mi to bude líbit. Teď už přeci jen čtu trochu jiný druh literatury a knihy na takovéto téma mě už moc nebaví... No uvidí se :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já viděla všechny filmy, ale knihy jsem nikdy nečetla, tak to teď napravuji :D Já naštěstí můžu číst ve svém věku i dětské knihy... Tak to vyzkoušíš a uvidíš, jestli tě chytnou :D

      Vymazat
  3. Mně Čarodějův synovec také vůbec nesedl, ale Lev, čarodějnice a skříň je mojí nejoblíbenější knihou z celé série, ještě Princ Kaspian není špatný, pak mi ale přijde, že to jde s celou sérii z kopce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla varována, že Čarodějův synovec je nejslabší z celé série, ale tento díl se mi líbil hodně :D. No, tak to jsem zvědavá, co na sérii budu říkat já :D

      Vymazat
  4. Já nečetla ani jeden díl. Viděla jsem všechny 3. díly a moc mě bavily. Knížky mě hodně lákají, ale asi se k tomu nedokopu.. :) Uvidí se :)
    Recenze je velmi pěkná :)

    http://lucytejchmanova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem filmy viděla několikrát, proto jsem si řekla, že bych se měla pustit i do knih :D
      Děkuji :)

      Vymazat
  5. Mám ráda film, přemýšlela jsem, jestli knihy číst nebo ne, ale asi se k tomu už nedonutím. Je fakt, že dvojka už mi trhá srdce, jak se posune čas a celkově to už ráda nemám, když se vše tak změní, proto pro mě má kouzlo první díl a tak to zůstane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám filmy také ráda, proto jsem byla zvědavá na knihy. Já jsem zvědavá, co budu říkat na další díly :D.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)