pátek 26. února 2016

RC recenze: Nahlížení: Podivný začátek

NahlíženíNahlíženíAutor: Dana Zahoříková
Počet stran: 280
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Grada
Rok vydání ČR: 2016
"Á, tak se na to nadělení podíváme," vytáhla ředitelka z obálky sněhobílý kus papíru a nasadila si na nos brýle. "Vaším osudem a celoživotním povoláním je..." 
Meg si zaryla prsty do dlaní a mimoděk zavřela oči. 
"... no tohle, Bellová, to se na to podívejme. Ať mě husa kopne! Tak vy budete nahlížečka!"
"Cože? Nahlížečka?" otevřela Meg překvapeně oči. 
"Ano, přesně tak, nahlížečka. A nejspíš ne moc dobrá, jinak byste už dávno věděla, že máte být dávno ta tam, a místo toho tady sedíte jako pecka a zdržujete," zaškaredila se paní Snoochová a Meg by v tu chvíli přísahala, že zahlédla tu legendární kuřecí kost, jak si v tom hubeném svraštělém krku poskočila nahoru a dolů. 


Ve Slepenci je váš osud určen bílou obálkou, jejíž obsah určuje vaše doživotní povolání. Chyby dělá jen minimálně a rozhodnutí nejde nijak změnit. A právě na takovou obálku čeká i Meg Bellová. Co bude jejím osudem? 

Příběh o dívce Meg, které osud určí, že bude nahlížečkou. Měla by dokázat číst myšlenky a pomocí tohoto talentu usvědčovat vrahy a kriminálníky. Brzy ale zjišťuje, že její talent není nikterak obyčejný a ona dokáže zachytit poslední myšlenky mrtvých. A to zrovna ve chvíli, kdy si nějaký vrah vezme na mušku zrovna nahlížeče. Podaří se Meg a jí podobným odhalit viníka dřív, než jejich společenství zanikne?

zdroj

Poměrně neznámá kniha od české autorky, která láká svojí anotací a zajímavou obálkou. Já se nechala zlákat, ale jak se mi kniha líbila?

zdroj
Příběh této knihy je napsaný celkem jednoduchým stylem, nenudí zbytečnými popisy a děj utíká plynule. Autorka si zakládá na specifickém humoru, kterým je protkán téměř každý řádek příběhu. Ovšem problém nastává ve chvíli, kdy zrovna nejste fanoušci tohoto stylu. Pak vám nezbývá nic jiného, než se soustředit na detektivní zápletku, která hraje v Podivném začátku jednu z hlavních rolí. Pokud si myslíte, že tou druhou významnou stránkou příběhu je nahlížení, tak vás zklamu. Samotné nahlížení je totiž zmíněno pouze okrajově a o schopnosti jako takové se dozvíme pouze základ. A to první opravdové zmínky se objeví až kolem sedmdesáté stránky, kdy hlavní hrdinka dostane jednu krátkou lekci a tím celé učení končí a ona může jít vesele řešit jeden z nejtěžších případů. Bohužel tuto část příběhu považuji za nedotaženou, což je škoda, jelikož se zde autorce nabízelo mnoho možností, jak si se schopnostmi vyhrát.
Naopak čeho se v knize nachází hodně, jsou scény, které pro děj nejsou nijak podstatné a kdyby se z příběhu vyškrtly, pravděpodobně to vůbec nepoznáte, jedním z příkladů je například návštěva kamarádky u Meg.
Poslední věcí, kterou bych příběhu vytkla je občasné nelogické chování postav, u kterého se čtenář nejspíš několikrát chytí za hlavu.
Naopak, velmi podařené bylo rozdělení světa, kdy každý má svůj určený ostud a tím i své místo. Autorka nám představí některá zajímavá povolání a podivnosti lidí, jež je vykonávají.

Pokud vám nevadí jednodušší děj, sem tam nějaká ta nelogičnost a případná orientace na detektivní zápletku, vyzkoušejte knihu už kvůli světu, který nabízí. Třeba zrovna Podivný začátek bude pro vás tou pravou knihou.  

Recenze je také umístěna na kulturním portálu Kukátko
http://www.kukatko.cz/clanky/recenze-mechanicky-andel-lovci-stinu-tentokrat-v-londyne/

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4/5

16 komentářů:

  1. Super recenze. Kniha mě ale nijak zvlášť neláká, takže ji asi vynechám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Mě lákala, ale bylo to úplně jiné, než jsem čekala :D

      Vymazat
  2. :) Jé dnes mi přesně tato kniha přišla jako recenzní výtisk :) Uvidím, jak s ní budu spokojena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přeji pěkné čtení a ať se ti kniha líbí :D

      Vymazat
  3. Anotace má cosi do sebe. Připisuji si knihu na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ale ve výsledku to bylo úplně něco jiného, než jsem očekávala.

      Vymazat
  4. O knihe ani autorke som ešte nepočula, takže som rada, že som sa dozvedela niečo nové a o to viac, keď ide o českú autorku. Kniha vyzerá pomerne dobre, škoda niektorých tých chybičiek krásy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je dost neznámá. Přesně tak, škoda, že tam nebylo víc o nahlížení :D

      Vymazat
  5. Pěkná recenze, jako vždy, i když se musím přiznat, že kniha mě moc nezaujala..

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze :) Možná ten jednodušší děj překousnu..no uvidíme :) Zvědavá jsem na ni pořád :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Tak to přeji pěkné čtení a ať se ti kniha líbí :D

      Vymazat
  7. Skvělá recenze! :)
    Kniha mě docela zaujala,ale mrzí mě,že tam není moc toho nahlížení :/

    OdpovědětVymazat
  8. Super recenze, nad touhle knihou jsem uvažovala a myslela jsem si, že půjde o něco krapet jinýho...asi do ní nepůjdu. :)

    ChicByJane.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)