čtvrtek 18. února 2016

RC recenze: Pod křídly vran

Pod křídly vranAutor: Jacob Grey
Počet stran: 255
Série: Feralové
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host
Rok vydání ČR: 2016
"Někoho jsem včera večer viděl," prozradil Krák. Nechtěl Lydii vystrašit, ale ani to před ní nedokázal utajit. 
"Hned co jsem odešel. Myslím, že to byla ta žena, co utekla z vězení. Běžela od vašeho domu." 
"Byla tady?" řekla Lydie. "Proč jsi nám to neřekl?" 
"Já... nechtěl jsem vás rušit," odpověděl Krák. "Tvůj táta mi zrovna řekl, abych šel pryč." 
Lydie stiskla rty. "Myslíš, že měla co do činění s tím hadem?" 
"Možná," odtušil Krák. "Takového hada jsem v Blackstoneu nikdy neviděl." 


Vyrůstat pod ochrannými křídly vran není vždy jednoduché, ale Krák nikdy nic jiného nepoznal. Žije s nimi, dělí se o jídlo a také s nimi mluví. A teď se s jejich pomocí chystá postavit jednomu z nejnebezpečnějších nepřátel. Podaří se Krákovi zabránit v návratu Mistra Snovače? 

Třináctiletý kluk jménem Krák žije v opuštěném parku, kde si postavil hnízdo. Společnost mu dělají pouze tři vrány, se kterými dokáže rozmlouvat.
Krák si také oblíbil pozorování jedné rodiny a při jednom takovém sledování se stane svědkem úprku nebezpečných zločinů z vězení. Krák brzy zjišťuje, že nejsou obyčejní, ale že to jsou feralové - lidé, kteří umí mluvit se zvířaty - a mají jen jediný cíl. Osvobodit Mistra Snovače ze Země mrtvých, čemuž musí mladý hrdina zabránit...

zdroj

Feralové. Kniha, jejíž obálka přímo vybízí ke četní. Řekněte sami, odolali byste? Já tedy ne... ale jak se mi líbil příběh ukrývající se za nádhernou obálkou?

Pod křídly vran skrývá vskutku originální příběh, který láká na mluvící zvířata a klasický boj dobra se zlem. Stejně jako mezi obyčejnými lidmi, tak i mezi feraly se nachází několik jedinců, kteří usilují jen o vlastní cíle, bez ohledu na to, komu svým počínáním ublíží. A přesně tady přichází chvíle pro našeho hlavního hrdinu, kdy nám autor příběhu tvrdí, že osud světa může ležet na bedrech teprve třináctiletého chlapce a někteří dospělí ho s klidem v srdci ponoukají, aby šel do boje proti nepříteli, kterého se sami bojí.
zdroj
Stejně jako u dalších knih, kde hlavní roli hrají děti, tak i v příběhu Pod křídly vran se setkáte s několika velmi nereálnými scénami. Ale když se jedná o žánr fantasy, je to omluvitelné.
Na to, že se jedná o knihu určenou dětem, se v knize objeví i několik ošklivých úmrtí. Ale zase nečekejte nějaké velké krveprolití, jenom pokud budete touto knihou obdarovávat vaši ratolest, tak na to myslete. Pod křídly vran není vhodným dárkem ani pro čtenáře, kteří příliš neholdují hmyzu. Všelijakých takových potvůrek se v příběhu vyskytuje opravdu hodně, až budete mít pocit, že po vás neustále něco leze, alespoň u mě tomu tak bylo.
Kniha celkově dost staví na vztazích mezi feraly a jejich zvířaty, představuje nám, jak je mohou lidé ovládat a jak využívat jejich pomoci. Jenom je škoda, že tento aspekt příběhu nebyl víc přiblížen a autor se nevěnoval prozkoumávání schopností více do hloubky.
Jelikož se jedná o knihu pro děti, je děj i styl, kterým je příběh prezentován celkem jednoduchý, ale i přesto se v knize najdou okamžiky, které vás nejspíš překvapí a některé vám vykouzlí úsměv na tváři.

I přes jednodušší děj si knihu můžou oblíbit i čtenáři, kteří již z dětských let vyrostli. A pokud vám nevadí pocit všudepřítomného hmyzu a máte rádi knihy, kde hrají velkou roli zvířata, tak Pod křídly vran je přesně pro vás. 

Recenze je také umístěna na kulturním portálu Kukátko
http://www.kukatko.cz/clanky/recenze-mechanicky-andel-lovci-stinu-tentokrat-v-londyne/

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 5/5

10 komentářů:

  1. Ještě jsem ji nečetla, ale čeká na mě doma. Snad se k ní brzy dostanu a bude mě bavit, trochu se toho bojím :D Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zvědavá, co na ní řekneš :D Přeji, aby se ti kniha líbila :D Děkuji :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Knihu jsem už několikrát viděla i u jiných,ale nakonec jsem dospěla k tomu,že je to na mě až moc fantasy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D No, nebyla to špatná kniha, ale rozhodně jsem už od Hostu četla lepší :D

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Zrovna dneska jsem ji okukovala v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle knihu mám už dlouho zálusk, snad od té doby, co vyšla! Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji taky dost chtěla :D hlavně kvůli obálce :D Děkuji :D

      Vymazat
  5. Tahle knížka mě zaujala už poprvé, když jsem se s ní setkala, ale doteď jsem ještě pořád váhala, jestli se do ní pustit nebo ne. No ale po téhle recenzi myslím, že si jí na svůj seznam plánované četby nejspíš definitivně připíšu a snad se k ní později i pročtu :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to držím palce, aby ses ke knize dostala a aby se ti líbila :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)