sobota 6. února 2016

RC recenze: Svět za světem

Autor: Mary Poisson King
Počet stran: 502
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: XYZ

Rok vydání ČR: 2012
"Tohle nejsem já," šeptla jsem. 
"Ale jste, Claire. Tady ano." 
"A když se vzbudím..." 
"Žádný strach, probudíte se opět jako stará dobrá Claire Adamsová s krátkými vlasy a konfekční velikostí čtyřicet dva." 
Znovu jsem se prohlédla od hlavy až k patě a nevnímala, že mě stále pozoruje. Pokud tu byl už během mé přeměny, musel asi vidět i horší věci než jen jednu rozcuchanou... upírku. Bože, hrozné slovo! Ale co, budu si muset zvykat. 


Svět za světem. Jeden nadpřirozený, druhý obyčejný. Jeden snový druhý skutečný. Ale oba mají svá pravidla. A v obou existuje někdo, kdo ty pravidla porušuje...

Claire Adamsová je obyčejná žena žijící v Londýně s manželem a dvěma dětmi. Tedy obyčejná jen do té doby, než potká tajemného muže, který ji požádá o svolení k návštěvě v jejím snu. Claire ho považuje za blázna, proto, aby se ho zbavila, na jeho požadavek kývne. Když se ale pak tajemný muž v jejím snu přeci jenom objeví a zavede Claire do druhého, paralelního světa, začíná hlavní hrdinka věřit i nemožnému... 
Svět za světem napsala jedna moje známá, která přispívala stejný povídkový web, jako já. Měla jsem z ní obrovskou radost a chtěla si její dílo přečíst, ale jak už to u mě bývá, než se k nějaké knize dostanu, trvá mi to strašně dlouho. Ale teď jsem se, díky nakladatelství XYZ, konečně odhodlala. A co na knihu po jejím přečtení říkám? Na to se pojďme podívat.

Svět za světem má rozhodně co nabídnout. Na pěti stech stránkách se rozkládá originální příběh, který potěší jak milovníky nadpřirozena, tak ty, co si libují v rodinných dramatech.
zdroj
Jelikož Claire musí pendlovat mezi novým světem, kde se rychle zorientuje a chytí příležitost, jak se říká za pačesy. Tak také musí v reálném světě řešit své problémy s manželem. Což působí zajímavým kontrastem. Jen škoda, že reálný svět pouze dokresluje příběh a je poněkud v pozadí.
Co se týče snového světa, líbilo se mi, jak ho má autorka vymyšlený. Každý v něm má své místo a hraje určitou roli. A i přesto, že se moc neliší od světa skutečného, stejně má své kouzlo, které vás uchvátí.
Bohužel mi na knize i několik věcí nesedělo. Například v příběhu nám autorka popsala hodně postav a já se v nich vůbec nemohla zorientovat. Pokaždé, když Claire někoho v druhém světě potkala, já se marně snažila vybavit si, co je zač.
zdroj
Také děj se ubírá celkem pomalu. Sice si toho ze začátku nevšimnete, protože se budete seznamovat se snovým světem a spolu s hlavní postavou zkoumat, jak to tam všechno funguje, ale najednou se ocitnete zhruba na sté stránce a zjistíte, že se vlastně ještě pořádně nic nestalo.
A poslední věc, která mi v příběhu moc nesedla byl fakt, že se všichni mohli kvůli hlavní hrdince přetrhnout. Najednou ji téměř všichni chlapi, co měli v příběhu nějakou větší roli, chtěli. Neříkám, že je to nereálné, ale hodně nepravděpodobné. Navíc mi ani nepřišlo, že by byla hlavní hrdinka až tak moc výjimečná. Ano, je hodně zvláštní - čím, to se dočtete v knize - ale přesto mi připadalo, že všechna ta pozornost, kterou jí věnovali, byla až přehnaná.
Ale když opomenu ty chybičky, tak to není špatné čtení. Na dlouhé večery je to ideální, protože aspoň můžete usínat s pocitem, že možná... možná se něco takového stane i vám.

Svět za světem představuje celkem originální příběh, který vás na chvíli zabaví. Sice občas obsahuje nějakou tu kostrbatější větičku, ale to se dá odpustit vzhledem k tomu, že se jedná o autorčinu prvotinu. Navíc svět snů je u nás zatím dost neprobádanou krajinou, tak neváhejte a pusťte se do jeho zkoumání. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství XYZ, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

10 komentářů:

  1. Skvělá recenze! :)
    Po knize pokukuji,tak snad se brzo odhodlám :-D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Za zkoušku nic nedáš, tak se do ní pusť :)

      Vymazat
  2. O knize jsem neslyšela, ale páni, vypadá docela dobře. Asi se po ní poohlédnu. :) Super recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem na knihu koukala, děkuji za recenzi! :).

    OdpovědětVymazat
  4. O knize slyším u tebe poprvé!
    Ale zaujala mě :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vďaka za tip na dobrú knihu, vyzerá zaujímavo a dobre :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)