čtvrtek 18. února 2016

RC recenze: Zrádné vody

Autor: Tui T. Sutherland
Počet stran: 168
Série: Spirit Animals
Díl v sérii: pátý
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2016
"Jenom bych chtěl, aby už přestalo pršet. Víš, nasadil bych si albatrosí náhrdelník a zvedl ruku k nebi a puf, modrá obloha je zpátky." 
"Mezi Velkými strážci žádný albatros není," poučila ho Mej-lin. 
"Já vím," odvětil. "No dobře, mí skvělí učitelé se k tomu možná nikdy nedostali, ale já to myslel metafyzicky." 
"Metaforicky," opravila ho. "Ale stejně se tam nehodí ani jedno z těch slov." 


Další pátrání po talismanu zavede naše hrdiny do Ostrovní země, kde se má nacházet další z Velkých strážců a tentokrát se máme opravdu na co těšit, protože součástí příběhu je i jedno velké odhalení... 

Tentokrát se skupina našich hrdinů vydává na širé moře, kde mají v plánu najít dalšího Velkého strážce, kterým není nikdo jiný, než chobotnice Mulop. Skupina věří, že tentokrát to bude jinak, protože je k sobě Mulop sám volá. Ale obejde se celé předávání talismanu bez boje tak, jak si Conor, Abeke, Mej-lin a Rolan plánují?

zdroj
V sérii Spirit Animals jsme toho už spoustu zažili a když teď na řadu přichází pátý díl, určitě vás napadne myšlenka, zda vás ještě kniha dokáže nějak překvapit. No, na tuhle otázku vám můžu klidně odpovědět. Ano, události pátého dílu nejspíš čekat nebudete...

Už podle názvu knihy můžete odhadnout, že se děj bude odehrávat převážně na vodě. Zda si myslíte, že tím budete o něco ochuzeni, tak vás musím vyvést z omylu. Můžete se těšit na svoji pravidelnou dávku akčních scén a prožívat, spolu s hlavními hrdiny, nová dobrodružství.
zdroj
Trochu mě sice překvapilo chování Mej-lin, jelikož jsem byla přesvědčená, že se od třetího dílu série změnila, ale tady mi připadalo, že se opět vrátila do starých kolejí.
Také jsem si kvůli obálce myslela, že se Zrádné vody budou věnovat hlavně Abeke a jejímu vztahu s Urazou. Jelikož mám tuto dvojci dost ráda, těšila jsem se, co nového se dozvím, ale bohužel ničeho speciálního jsem se nedočkala. Naštěstí se mi dostalo jiné kompenzace v podobě zvratů v příběhu.
Skupina přátel se v tomto díle nejednou rozdělí a vy tak můžete sledovat Tárika, Mej-lin a Rolana za jejich poutí na zakázaný ostrov, o kterém ani místní domorodci nechtějí mluvit. Ale zároveň vám neuteče ani nic z toho, kdy zbytek skupiny navštíví jiný ostrov, který je neméně nebezpečný.
Začátek příběhu je sice dost podobný předchozím dílům, ale ve Zrádných vodách se dozvíte i mnoho nového. Například nám jsou odhaleny nové skutečnosti o Velkých strážcích, také se dozvíte, kolik talismanů je ještě možné najít, ale co je nejdůležitější, v závěru příběhu nás čeká velké odhalení, které určitě nejednoho z vás překvapí.
Po dočtení knihy můžu říct, že Tui T. Sutherland rozhodně ví, jak nalákat na pokračování a podle toho závěru si myslím, že se máme opravdu na co těšit. Já jsem rozhodně zvědavá, jak to bude se skupinou a samotnou záchranou Erdasu vypadat dál.

Spirit Animals pokračuje stále nastaveným tempem. Pokud se vám líbily předchozí díly, rozhodně byste si neměli nechat ujít ani tento. Velkou pozornost si zaslouží už kvůli tomu konci, který navnadí na pokračování.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

10 komentářů:

  1. Ty už jsi dočetla pátý díl a já si zatím nesehnala ani ten první.. :D Jsem hrozná! :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ono když už je máš doma, tak se čtou rychle :D Ale to určitě doženeš :D

      Vymazat
  2. Je super, že si séria drží svoju úroveň a aj tento diel je dobrý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, jenom už to někoho nemusí moc bavit, jelikož se příběhy v podstatě opakují :)

      Vymazat
  3. Spirit Animals by som si niekedy chcela prečítať. Pekná recenzia. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky už mám přečteno, jen na recenzi jsem byla zatím líná :D Ta tvoje je moc hezká! ;)
    Tenhle díl byl super, moc se mi líbil a byl fakt hodně šokující, i když můj nejoblíbenější zatím stále zůstává ten čtvrtý (protože Rolan, ňuf! :D).
    Akorát ta Mej-lin mě fakt štvala. Ve třetím díle se změnila, ale najednou se vrátila do starých kolejí. Zrovna na jejím chování je vidět, že každý díl píše jiný autor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to znám... strašně dlouho mi trvalo dokopat se k recenzi na Feraly :D Mně se dost líbil třetí díl, hlavně kvůli tomu, že se tam Mej-lin změnila, ale pravda je, že tady se autoři asi trošku nedohodli...

      Vymazat
  5. Opatřím bráchovi, tohle to baví :D

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)