úterý 23. února 2016

Recenze: Hůl prokletí


Autor: Asa Larsson, Ingela Korsell, Henrik Jonsson
Počet stran: 135
Série: Pax
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2015
"Ozve se tep času a vstoupí temnota," říká Estrid. "Teď to začíná. Ale tenhle plevel..." zakývá impem sem a tam, "vytrhnu z kořenů já." 
Potom impovi zakroutí krkem. Ozve se zvuk, jako když člověk zlomí malou větvičku. Mrtvé tělo hodí Estrid do klece. A ruce si otře o zelenou pracovní kombinézu. 


Pax. Hororová série pro mladé čtenáře z pera švédských autorů, která začíná rozhodně originálně, a to větou: "Umřete! Všichni!". No, jestli tohle neukazuje na zajímavý příběh, tak už nevím co. 

V městečnku Mariefred se začínají dít podivné věci. K životu se probouzí nadpřirozeno a do města přijíždějí dva bratři. Dvanáctiletý Alrik a devítiletý Viggo se přistěhují do pěstounské rodiny a brzy se ukáže, že se právě oni dva mají stát pomocníky starších strážců knihovny. A jak už to tak bývá, první malér na sebe nenechá dlouho čekat. A tím problém je právě Hůl prokletí... 
Na sérii Pax jsem byla hodně dlouho zvědavá, a když jsem na ní narazila v knihovně, řekla jsem si, že bych se do ní konečně měla pustit, takže jsem neváhala a přinesla si domů první dva díly. A co na ně říkám?

Hned po otevření knihy na vás čeká obrázkový seznam hlavních postav, abyste si mohli udělat první přehled. Ne, že by to ze začátku nějak výrazně pomohlo, protože autoři vás hodí rovnou do děje a vy se budete v příběhu jen tak plácat, jelikož vám nic nebude dávat smysl. Najednou je na vás vychrleno několik informací, některé z nich odkazují i na souvislosti, které se udály dříve a vy tak nemáte nejmenší šanci pochopit, o co vlastně jde. Ale na to by vás měla připravit hned druhá ilustrace v knize, kde jsou vyobrazeni autoři, kteří vás před tímto varují.
zdroj
A aby vám orientaci ještě trochu usnadnili, tak vám i připravili mapu města Mariefred, která vám ze začátku opět nebude vůbec nápomocná. Naštěstí se po několika stránkách zorientujete a můžete si skládat celý příběh do souvislostí. Já si sice ještě stále nepamatuji, který z bratrů je starší a který ten mladší, protože mi občas připadalo, že si prohazují role, ale to může být jenom můj názor, ale zpět ke knize.
zdroj
Právě ten zmatený začátek vás trošku může odradit od příběhu, ale když vydržíte, čeká vás odměna. Já si nejprve říkala, co na téhle knize všichni vidí a než jsem se nadála, byla jsem za polovinou knihy. Jistě, velkou zásluhu na tom má fakt, že má kniha pouhých 130 stránek a spoustu obrázků, ale tímto sdělením jsem chtěla poukázat na to, že pokud se v příběhu zorientujete, pravděpodobně se rychle začtete. A i kdyby vás kniha nebavila, moc času tím neztratíte, já ji přelouskala za hodinu. Ale to už jsem zase trošku odbočila.
Hůl prokletí je psaná jednoduchým a trošku zrychleným stylem, opírá se o severskou mytologii a nabízí zajímavý příběh, který se netýká pouze fantasy, ale vykresluje i vztah dvou bratrů, kteří neměli zrovna jednoduché dětství.
Pokud se do knihy chystáte pustit, doporučuji vám sehnat si předem i druhý díl, protože Hůl prokletí je ukázkovou definicí otevřeného konce.

Kdyby nebylo toho zmateného začátku, byla bych s knihou nadmíru spokojená, takhle se budu muset smířit s pouhou spokojeností a těšením se na další díl. Jelikož jsem slyšela, že hororová stránka příběhu se díl od dílu zvětšuje, tak doufám, že se pak nebudu bát chodit spát :).
Jestli vám nevadí jednoduchý styl psaní s (prozatím) jemným nádechem hororu, či sem tam nějaká ta ilustrace například koňské hlavy nabodnuté na holi, vřele doporučuji přečtení tohoto příběhu. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,3/5

Obálka: 3/5

8 komentářů:

  1. O sérii som asi ešte nepočula, takže ďakujem za tip :-) Pomerne ma to zaujalo, i keď vzhľadom na zoznam kníh, ktoré si chcem prečítať sa k tomuto zrejme tak skoro nedostanem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne? Mně přišla docela známá :D Vůbec není čas, podle mého názoru rozhodně stojí za přečtení :D

      Vymazat
  2. Jenom 130 stránek? No, zmínky o zrychleném textu a severské mytologii mě zaujaly a vzhledem k tomu, že mám ráda rázný děj, možná bych byla autorům schopná odpustit trochu pomotaný začátek. A ilustrace jsou krásné :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, a taky hodně obrázků, takže ve výsledku to je ještě trochu míň stránek :D Ano, ty ilustrace jsou nádherné :D

      Vymazat
  3. Moc hezky napsaná recenze, která na knihu dokáže nalákat :)
    hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, podle mě, přečtení této knihy nikomu neublíží :D
      Pěkný večer :)

      Vymazat
  4. Zrovna dneska jsem na tuhle knihu narazila v knihovně! :D

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)