pátek 22. dubna 2016

RC recenze: Lock & Mori: Tak trochu jiný Sherlock Holmes

Lock & Mori: Tak trochu jiný Sherlock HolmesAutor: Heather W. Petty
Počet stran: 240
Série: Lock & Mori
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2016
"Zrovna jsem přišla z divadla." Místo dalšího vysvětlování jsem do prostoru mezi námi mávla scénářem, i když jsem si nebyla jistá, proč jsem cítila potřebu mu vůbec něco vysvětlovat. "Je to známkované představení, hrajeme..." 
"Oscara Wilda. Řekl bych, že naše školní divadlo nikoho jiného nehraje." 
Chystala jsem se potvrdit, že skutečně nacvičujeme hru Oscara Wilda, ale chlapec se svým hádáním zjevně ještě neskončil. 
"A ty alternuješ, i když bys radši hrála. Na dramaťák chodíš z jiného důvodu než z lásky k tomuhle druhu umění." 


Další z variací na Sherlocka Holmese, ale tentokrát trochu jinak. Sám mistr Holmes je pubertální chlapec a jeho nemesis je zde mladá dívka. A co vznikne, když se sejdou dva takto geniální lidé? No přeci začnou řešit vraždu. 

Hlavní hrdinka James "Mori" Moriartyová se při požárním cvičení setkává se Sherlockem Holmesem, nejprve ji připadá jako podivín, když ale na něho narazí později v parku, kde právě bylo nalezeno tělo a spolu se Sherlockem je svědkem policejní neschopnosti, rozhodnou se vzít věci do vlastních rukou a celou vraždu prošetřit.
Mori se nejprve zdráhá, ale následně se objeví jisté okolnosti, kvůli kterým už nedokáže dát od případu ruce pryč. Podaří se jim odhalit vraha a vyřešit všechna Moriina tajemství?

zdroj

Sherlocka Holmese přímo zbožňuji, proto jen tak neodmítám jeho variace. A tak trochu jiný příběh zní skvěle, proto jsem neodolala a do příběhu se pustila, ale je jiný Sherlock Holmes stejně dobrý jako ten původní?

Ačkoli se jedná o trochu jiného Sherlocka Holmese, naleznete tu známé rysy, jako je například Baker Street, paní Hudsonová a dokonce se tam mihne i Watson, ale ten v příběhu nezastává žádnou důležitou roli. Kromě těchto drobných podobností, které poukazují pouze na to, že se autorka snažila přiblížit hlavní postavu k té originální, nemá příběh s originálem nic moc společného.
Postava Sherlocka je v knize spíše vedlejší a v záři reflektorů se hřeje Mori se svými osobními problémy, a že jich není málo.
zdroj
To samé se děje i s detektivní zápletkou, která je docela předvídatelná, ale která se po několika desítkách stránkách přesouvá do pozadí a čtenáře spíš upoutá část příběhu, jež se týká Moriiny matky a jejího tajemství.
Zklamáním však bylo, že se autorce tak úplně nepovedlo vystihnout podstatu Sherlocka, ani vztah hlavních postav nebyl tak úplně uvěřitelný a celá jejich romance působila uměle. To, že se jednou viděli a hned bez sebe nemohli být, by se dalo vysvětlit láskou na první pohled, ale v průběhu jejich příběhu se na vás nepřenese jediná emoce, díky které byste tomu vztahu uvěřili.
Také se připravte, že během čtení narazíte na várku nelogičností a sem tam i na nějakou tu nedomyšlenost příběhu.
Ale co Lock & Mori ztrácí jinde, dohání na čtivosti. Autorka má totiž sympatický styl psaní a vás při čtení pohání touha zjistit, jak to všechno dopadne a zda se podaří objevit tajemství Moriiny matky.
Své tomu přidává i volba zápletky, ve které se autorka věnuje bití dětí a nečekaně sympatický Mycroft.

Pokud od knihy nebudete mít příliš velká očekávání a půjdete do ní s tím, že je to příjemná oddechovka se zajímavým tématem, pravděpodobně se vám bude líbit, i když větší úspěch bude slavit u mladších čtenářů.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 4/5

8 komentářů:

  1. V dohledné době se na knihu z nedostatku času nechystám, ale nevypadá vůbec špatně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ani moc špatná nebyla, když jsem do ní šla s nízkým očekáváním :D

      Vymazat
  2. O knihe som počula, avšak ja mám radšej klasickejšieho Sherlocka. Navyše po prečítaní tejto recenzie už viem, že v knihe je hneď niekoľko nedostatkov, takže neviem, či sa k nej dostanem. Ďakujem za peknú recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně nevadí ani tyhle variace :D Ale myslím, že za vyzkoušení pořád stojí :D

      Vymazat
  3. Skvělá recenze!:) Vypadá to dobře:)

    OdpovědětVymazat
  4. Já tenhle typ knih příliš nevyhledávám, nedávno jsme četla Jackabyho, který bývá většinou velice kladně hodnocen, a příliš mě nebavil ani on.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jackabyho mám doma a ještě jsem se k němu nedostala, to už vážně musím napravit :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)