pondělí 4. dubna 2016

RC recenze: Vzestup a pád

Autor: Eliot Schrefer
Počet stran: 176
Série: Spirit Animals
Díl v sérii: šestý
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2016
Hladina laguny se začala chvět a vzápětí se z houští na protější straně elegantně vyplížil Cabaro. Byl štíhlý a dlouhý - téměř o polovinu delší než Brigan, dokonce i s břidlicovým slonem. S každým dalším krokem Cabaro urazil neuvěřitelnou vzdálenost. Kdyby se pohyboval plnou rychlostí, žádný tvor v celém Erdasu by před ním neunikl. Nebylo divu, že dokázal udržet svůj talisman v bezpečí po takovou dobu. 


Erdasu hrozí zánik. Boje o talismany mezi Zelenopláštníky a Dobyvateli vrcholí. Kdo získá poslední talisman mocného lva Cabara? Podaří se ho získat alespoň jedné straně? 

Našim hrdinům zbývá nalézt zlatý talisman lva Cabara, který žije hluboko v poušti a nesnáší lidi. Žádný člověk ještě nikdy nevkročil na jeho území, proto se úkol zdá téměř nemožný. Ale i přesto, že jsou Zelenopláštníci oslabeni, se pokusí klíčový talisman ukořistit. Podaří se jim to? Zachrání Erdas před nezvladatelným chaosem?

zdroj

Série Spirit Animals se pomalu blíží do finále a napětí vrcholí. Proto není divu, že jsem se na nový díl tolik těšila a co o něm můžu říct?

Vzestup a pád začíná pozvolna, ale rychle nabírá rychlost a už v polovině knihy chvátá a vydrží si udržet svižné tempo až do konce.
Zavedený scénář v podobě sbírání talismanů Velkých strážců se maličko pozměnil a čtenáři získají nadhled i na další příběh, který se týká toho, jak probíhá zajetí u Dobyvatelů. Záměrně nepovím o koho se jedná, kdybyste náhodou nečetli předchozí díl.
zdroj
Druhá stránka příběhu již probíhá tradičně, kdy se Zelenopláštníci pokoušejí o získání talismanu. Ale přeci jenom to není vše, co kniha Vzestup a pád nabízí.
Jelikož už se série blíží ke konci, dostane se čtenářům velkého přídavku, který spočívá v několika překvapivých zvratech, spousty akce a naprosto nečekaného konce, už kvůli kterému se vyplatí celou sérii přelouskat. Jenom upozorním, že po dočtení na vás vyskočí několik nepříjemných otázek, které vám nedají spát.
Kromě toho se dočkáme i několika nových postav, ale i staří přátelé se připomenou, aby nám přiblížili některé ze zvyků Zelenopláštníků.
Jediné, co bych vytkla je opět chování Mej-lin. Ve třetím dílu této série se její chování ke svému spirituálnímu zvířeti zlepšilo, ale autoři se nejspíš moc nedohodli ohledně dalšího postupu, jelikož mi připadá, že tu změnu všichni ignorují.

Kniha je napsaná velmi svižně a děje se toho v ní tolik, že nebudete mít chuť příběh odkládat dokud ho nedočtete a jediné čeho budete schopni, je otáčení stránek, abyste konečně zjistili, jak to všechno dopadne. Ano, i takhle může být dětská kniha napínavá.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 5/5

2 komentáře:

  1. Mě samotnou tahle série už dlouhou dobu láká... začala jsem uvažovat, že pár knížek koupím bráchovi a budu číst s ním :D
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)