pátek 15. dubna 2016

Recenze: Všechno, úplně všechno

Autor: Nicola Yoon
Počet stran: 296
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Jota




Rok vydání ČR: 2015
Přitisknu otevřenou dlaň na okenní sklo a jsem skoro tak zadýchaná, jako bych ten atletický kousek udělala sama. Přejedu očima od něj ke zdi, pak na parapet a pak se znovu zadívám na něj. Už se nekrčí. Zírá na mě. Naše oči se setkají. Hlavou mi prolétne myšlenka, co asi v mém okně vidí - divnou holku v bílém, která na něj upřeně zírá. Usměje se na mě a jeho tvář už vůbec není ztuhlá a přísná. Pokouším se mu úsměv oplatit, ale jsem tak zmatená, že místo toho se na něj spíš ušklíbnu. 


Příběh o mladé dívce, která celý život žije v izolaci, protože trpí vážnou nemocí, která jí nedovoluje opustit byt. Příběh, který vás chytne a nepustí, ale hlavně donutí, se zamyslet. 

Madeline Whittierová trpí vzácnou nemocí, kvůli které nesmí opustit svůj byt. Neustále je pod dohledem pečovatelky, která se stará o její zdravotní stav. Madeline si ale na tento život nikdy nestěžovala, byla se svým osudem smířená a svůj život žila skrze knihy a filmy.
Ale všechno se to změnilo dnem, kdy se do vedlejšího domu nastěhovala nová rodina, jejímž členem byl i Olly. Záhadný kluk, který v Madeline zažehne touhu žít. 

zdroj

Abych pravdu řekla, vůbec jsem neměla v plánu tuhle knížku číst. Obálka mě zrovna moc nenadchla a po zběžném přelétnutí očima jsem došla k závěru, že na mě kniha bude až příliš romantická. Ale pak jsem na ní narazila v knihovně a rozhodla se jí dát šanci. A na konec musím říct, že jsem byla velmi mile překvapená. 

Ano, příběh sice je romantický, ale ne tím způsobem, jakým jsem myslela že bude. Navíc hlavním tématem této knihy je nemoc hrdinky a způsob jejího života, který vás rozhodně donutí se zamyslet, protože život uvidíte jejíma očima. Já osobně bych to nevydržela. Celý dosavadní život prožít v jedné místnosti a stýkat se pořád se stejnými lidmi...
zdroj
Ale právě tím, že je Madeline se svým životem smířená, se nám čtenářům otevírá možnost přečíst si o zajímavém pohledu na svět, který je výborně zpracovaný. Všechny Madelininy myšlenky a úvahy budete hltat jedním dechem. Obzvláště povedeným shledávám Madelinin osobní slovník, který definuje určitá slova dost netradičně. Například slib: -u, m. Lež, kterou chcete dodržet.
Celý příběh také doprovází spousta krásných ilustrací, v jednu chvíli si můžete prohlédnout zdravotní záznamy hlavní hrdinky a v tu druhou už koukáte na její rozvrh či netradiční recenze knih.
zdroj
Bohužel se nemůžu ubránit názoru, že právě i ty ilustrace dost napomáhají tomu, že děj působí až moc zrychleně. To samé platí i o krátkých kapitolách, které mnohdy mají jenom jeden odstavec. Podle mého názoru je to škoda, protože autorka mohla na několika místech zpomalit a nechat čtenáře, aby si vychutnal její dílo. Takhle knihu otevřete a ani se nenadějete a máte ji přečtenou. Troufnu si říct, že vám to zabere jedno odpoledne.
Když už mluvím o těch zrychlených věcech, zařadila bych mezi to i rychlé vzplanutí lásky mezi hlavními postavami, které mi trochu vadilo.
Na druhou stranu vám tohle všechno autorka kompenzuje Madelininým objevováním života, takže ve výsledku můžu tuhle autorčinu prvotinu prohlásit za velmi vydařenou, i když trochu předvídatelnou.

Pokud jste na tom jako já a stojíte si za tím, že když vás kniha neokouzlí obálkou, tak do ní nejdete, rozhodně vám doporučuji tento názor u knihy Všechno, úplně všechno přehodnotit, protože tento příběh má velký potenciál, který vás pravděpodobně chytne a vy ho jen tak neodložíte, dokud nebudete mít přečteno. Takže pokud máte chuť na něco netradičního, pusťte se právě do téhle knihy. 

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 2/5

18 komentářů:

  1. Me knizka prave obalkou zaujala a proto jsem si ji poridila a nelitovala jsem:) pribeh to melo super, az na to jak ty rikas, ze bylo vsechno zrychlene, ale i tak semi to hezky cetlo a celkove to bylo fajnove ^^ hodnotila bych ji stejne:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně tedy spíš odradila, ale po jejím přečtení také nelituji, byla docela zajímavá :D

      Vymazat
  2. Obálkou mě teda kniha určitě neokouzlila, ale po přečtení Tvé recenze ji zařadím na svůj čtecí seznam. Díky za doporučení.

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě také ne, ale nakonec mě přemohla zvědavost a nakonec přečtení nelituji :D

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Teď jsi mě přesvědčila, že bych se pro tuhle knihu opravdu měla vypravit do knihovny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Určitě se do ní pusť, moc času nezabere :D

      Vymazat
  4. Soudě podle recenze pevně věřím, že pro někoho, kdo má tento žánr, může tato knížka představovat parádní četbu - pro by bohužel ale nejspíš nebyla.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to původně myslela také, ale nakonec jsem byla spokojená :D

      Vymazat
  5. Pěkná recenze, původně jsrm knížku v plánu neměla, ale nakonec si ji nejspíš přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D přesně to byl i můj případ, ale pak jsem se pro přečtení rozhodla a nelituji :D

      Vymazat
  6. Faajn... další kniha, která se prostě MUSÍ zapsat na můj wishlist (škoda jen té obálky... originál je hezčí) :D
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Námet vyzerá veľmi príjemne, i keď s hodnotením obálky úplne súhlasím, mne sa teda vôbec nepáči :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupodivu se mi kniha dost líbila... až na tu obálku :D

      Vymazat
  8. To je výborná recenze, myslím, že se po knize poohlédnu! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Naše česká obálka se mi tedy vůbec nelíbí, ale ta originální je moc krásná!
    A podle tvé recenze... Už vím, co si musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak to mně také ne :D Určitě se do ní pusť, je to milé překvapení :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)