pátek 15. července 2016

Rabování knihovny (33)

Pro změnu jsem navštívila menší knihovnu u nás, kde se mi stala velká nespravedlnost. No posuďte sami, už se vám někdy stalo, že si v pátek všimnete, že v knihovně leží kniha, kterou byste si rádi přečetli - v mém případě Proč jsme se rozešli - a víte, že se tam dostanete nejdříve v úterý. Proto každý den kontrolujete, zda tam kniha stále je. Poslední kontrola proběhne v úterý těsně před tím, než se pro knihu vydáte celí natěšení, že tam stále je a jen co přijdete do knihovny, tak zjistíte, že vám ji někdo vyfoukl? Jak říkám, nespravedlnost... :D.

Ale spravila jsem si chuť na druhé knize, pro kterou jsem tam mířila, a tou je Demelza. Abych pravdu řekla, první díl Poldarka jsem čekala lepší, vzhledem k tomu, jak je všude vychvalovaný. Nechápejte mě špatně, nebyla to žádná hrůza, jenom jsem čekala něco víc. Ale dvojku si stejně přečtu... taky aby ne, když už jsem si ji půjčila.

Demelza - Dáma z chatrčeRoss Poldark se vrátil po ukončení války za nezávislost z Ameriky do rodného Cornwallu, ale stále víc se vzdaluje elegantní a distingované společnosti, z níž vzešel. Po otcově smrti a ztrátě milované ženy se ožení s chudou a zavrhovanou dívkou Demelzou, které se ze soucitu ujal a zaměstnal ji ve svém domě jako služebnou. Tento nerovný sňatek však ještě víc zjitří jeho rozpory s lidmi, jež kdysi považoval za své přátele. Mladičká Demelza však musí svádět ještě tvrdší a bolestnější boj než Ross – snaží se přizpůsobit světu svého muže, jehož oddaně miluje, vzdoruje nevraživosti lidí, kteří jejímu soužití s Rossem nepřejí, a snaží se zajistit své místo na slunci nejen pro sebe, ale i pro jejich dítě, jež přichází na svět. Zároveň stojí při svém manželovi v jeho snaze uvést do pořádku rodový majetek, především měděný důl, a zajistit místním lidem jejich práva, což je v oblasti sužované bídou a propastnými společenskými rozdíly přetěžký úkol. Demelza se s nasazením sil mění za pomoci Rossovy sestřenice Verity ze služebné v paní domu, ale zjišťuje, že překročit hranici mezi společenskými třídami není vůbec snadné. Čeká ji ještě mnoho bouřlivých let, která prověří pevnost jejího vztahu s Rossem, a během nichž se budou muset utkat s nepřítelem odhodlaným způsobit jim hrozivé problémy…

14 komentářů:

  1. Poldarka jsem neplánovala číst ani předtím, stačí mi seriál, ale jsem ráda, že se k tomu nakonec nenechala překecat, když říkáš, že jsi čekala víc :) Na historické knihy moc nejsem.
    Přeju, aby se ti druhý díl líbil víc! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jo, nebylo to úplně špatné čtení, ale ani nic moc extra :D
      Díky :) snad bude :D

      Vymazat
  2. To znám, vyhlížím knížku, je v knihovně a v okamžiku, kdy jsem v knihovně i já, kniha ji opouští s někým jiným. K naštvání! Teď ti to ale poskytlo super možnost si ji zarezervovat a to se hodí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Trošku jsem zuřila, protože to mám do knihovny cca 15 min a za tu chvilku mi ji stihli vyfouknout... :D

      Vymazat
  3. Mám doma první díl, a moc od něj nečekám. Někde jsem slyšela, že se udržuje v takové stagnující rovině, nic výrazného. Ale stejně si ji ráda přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je správný přístup, protože je to přesně tak, jak říkáš :) Tak pěkné čtení :)

      Vymazat
  4. O sérii Polodrak som už dosť počula a rada by som sa k nej dostala, zaujala ma :-) Musím si ju dať na zoznam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přeji, aby se ti dostala do rukou a líbila se ti :).

      Vymazat
  5. Akorát Poldarka čtu a musím říct, že místy mě to moc nebere, ale jsou zde i části co jsou zajímavé a na pár stránek se tak hezky začtu, jenže pak to na chvíli zase upadne a tak se to střídá pořád dokola.
    Zatím jsem ji nedočetla, tak uvidím jak to bude dál.
    Ale mám v plánu si přečíst i druhý díl:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně takhle to bylo i u mě :) ale pro ten druhý díl jsem se nakonec rozhodla :D

      Vymazat
  6. O knížce jsem zatím neslyšela a nejspíš se do ní ani pouštět nebudu. Anotace zní zajímavě, ale knížka by mě asi moc nebavila. :/
    Děkuju za připomenutí, že jsem už dlouho nebyla v knihovně, hned v úterý to budu muset napravit. :D

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není zač, knihovna se musí pravidelně navštěvovat :D Já si chtěla tuhle knihu přečíst dřív než zkouknu seriál :D

      Vymazat
  7. Škoda, že jsi s Poldarka nebyla nadšená jako já :/ Doufám, že se Ti Demelza bude líbit více :)
    Jinak naštěstí se mi tvoje příhoda ještě nikdy nestala, protože naše vesnická knihovna nemá tento systém :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem ke všem těm pozitivním ohlasům, jsem čekala něco víc... :) tak třeba dvojka se mi bude líbit víc :D
      To máš kliku, já byla vážně naštvaná :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)