úterý 16. srpna 2016

RC recenze: Nalehko

Autor: Clara Bensen
Počet stran: 216
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Metafora




Rok vydání ČR: 2016
"Mohl byste nám ukázat, jak se dostaneme k Eiffelově rozhledně?" zeptal se Jeff. Pronesl to s kamennou tváří a jižanským zahuhňáním, jako by měl zevnitř za tváří nacpaný žvanec žvýkajícího tabáku. Aniž by čekal na odpověď, rozevřel na pultu autopůjčovny podlepenou mapu Athén. "Už jsme byli na Akropoli a dole po silnici v Place a Monastiriki. A na dalších místech, ale ta zatracená věž není nikde vidět." 
Zaměstnance půjčovny, pána středního věku, to vyvedlo z míry. Odkašlal si, urovnal si sako a zahleděl se do monitoru počítače. "Pane, musím vás s lítostí informovat, že Eiffelova věž je... v Paříži, což je odsud 2 953 kilometrů. Chtěl byste si najmout auto na delší dobu?" 
"Zatraceně," zahučel Jeff, "býval bych přísahal, že je někde tady." Pohlédl na mě. "Miláčku, vadilo by ti, kdybychom si Polsko nechali až na příští výlet?"


Jaké to je, když najdete spřízněnou duši na seznamce a po pár rande se rozhodnete na jednadvacet dní odcestovat do světa poněkud nalehko? Pouze s kabelkou a tím, co máte na sobě, aniž byste věděli, kde budete přespávat? 

Clara si nedávno prošla životní krizí a v rámci změny svého života si udělala profil na seznamce, kde potkala trochu šíleného profesora Jeffa a hned si padnou do oka.
Netrvá dlouho a Jeff Claře nabídne, aby s ním odcestovala do Istanbulu. Háček je v tom, že to má být naprosto spontánní cesta. Nemají žádný plán, žádná zavazadla a nevědí, kde který den složí hlavu. Je možné takovou cestu úspěšně absolvovat? A co víc, vrátí se dvojice spolu nebo tento jejich experiment zahubí vztah hned v počátku?

zdroj

Kniha Nalehko mě zaujala hlavně svojí anotací, která naláká na, pro mě, nepředstavitelnou cestu dvou lidí. A co na ní říkám po přečtení. 

Upřímně říkám, že jsem příběh čekala o něco vtipnější. Najde se tam sice několik situací, které vám polechtají bránici, ale já si myslela, že podobnými vtípky bude celá kniha prošpikovaná, ale bohužel se tak nestalo.
To bylo jediné, z čeho jsem byla mírně zklamaná. Dobrá zpráva je, že teď už budu jenom více méně vychvalovat.
zdroj
Zaujal mě autorčin styl psaní, kdy střídá Clařiny vzpomínky, díky kterým ji lépe poznáme a současnost, kdy dvojice cestuje po světě a potlouká se po zajímavých místech. A jelikož se jedná o takový netradiční cestopis, určitě pro vás nebude překvapením spousta popisů různých destinací a památek, díky kterým budete mít sto chutí popadnout baťůžek a také někam vyrazit.
Překvapil mě celý koncept cestování "nalehko". Já osobně si nedokážu představit, že bych vyrazila do ciziny pouze v jedněch šatech a kabelkou (paradoxně jsem to já, kdo z rodiny vždycky na dovolenou táhne největší zavazadlo), takže mě poněkud zarazilo, že si na to Clara ani jednou nepostěžovala. U Jeffa to chápu, jelikož je na takové dobrodružství zvyklý, ale když se člověk sebere z navyklého prostředí "luxusu", tak mi připadá nepravděpodobné, že by si ihned zvykl na nedostatek prostředků, které se staly každodenní všedností.
zdroj
Co ale knize nemůžu upřít je fakt, že při jejím čtení získáte nový pohled na svobodu. Budete závidět hlavním postavám, že se oprostili od materialismu, nestresují se zda stihnou vše, co si naplánovali - protože nemají žádný plán. Prostě si užívají volnost, kterou jim cestování nalehko umožňuje.
A tím přecházím k jednomu menšímu varování. Pokud od knihy čekáte lehké oddechové čtení, pravděpodobně budete překvapeni, protože se v příběhu nachází spousta filosofických myšlenek, které vás donutí se zamyslet. A to není všechno, hned v patách jim je složitý vztah hlavních hrdinů, který dodává knize na realističnosti.
Jak už jsem naznačila, v knize nejde pouze o cestování - i když se tak příběh chvílemi tváří - takže je velká pravděpodobnost, že si tam každý čtenář najde něco, co se mu bude líbit, třeba netradiční postavu Jeffa.

Kniha Nalehko je velmi čtivá a představuje novou filosofii cestování, která nebude jen tak pro každého, ale příběhem je ideálním čtivem na léto a pěknou inspirací dobrodruhům, kteří se chtějí vydat na nějaký ten výlet.

Za poskytnutí recenzní knihy mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 4/5

13 komentářů:

  1. Tato kniha je teď takový boom a vidím, že vůbec není špatná. Rozhodně se po ní podívám. Škoda jen, že tam není tolik těch vtipných situací, protože námět k tomu vlastně přímo vybízí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na ní narážela všude, ale rozhodně nebyla špatná :) Víc vtipu bych také uvítala, ale jinak jsem zklamaná nebyla :D

      Vymazat
  2. Pokud bych někdy neměla co číst, po knize se podívám. Vypadá docela fajn :)
    Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že je to celkem dobrá volba :D
      Děkuji :)

      Vymazat
  3. Na tuhle knížku narážím asi podruhé nebo potřetí a musím říct, že mě zaujala. Takže až budu mít hlavu připravenou na trochu přemýšlení (a to jen tak nebude), dám jí šanci :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, rozhodně dokáže zaujmout :) Tak pak se poděl o názor :)

      Vymazat
  4. Řekla bych, že ideální četba na prázdniny, ne? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem na Nalehko četla spoustu recenzí a kniha mě hodně zaujala, tak uvidím, zda si ji pořídím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha vůbec není špatná, jestli se pro ní rozhodneš, tak přeji, aby se ti líbila :)

      Vymazat
  6. Krásná recenze a další kniha do mého seznamu přání, který je už teď enormně velký! :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak to přeji, ať se ke knize dostaneš nejdříve, ale to prokletí enormně velkých seznamu přání moc dobře znám :D

      Vymazat
  7. Původně jsem do knihy jít nechtěla, ale po Tvé recenzi? Docela dost jsi mě nalákala :D Snad ji najdu v knihovně :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)