středa 10. srpna 2016

RC recenze: Ohnivý dotyk

Autor: Patricia Briggs
Počet stran: 272
Série: Mercedes Thompson
Díl v sérii: devátý
Nakladatelství: Fantom Print

Rok vydání ČR: 2016
"A tenhle malý poklad," Izzyina matka vytáhla další lahvičku, "patří k mým oblíbeným. Zaručí vám zlepšení vašeho milostného života, a když ne, vrátíme vám peníze. Má váš manžel někdy problém udržet ho nahoře?" Natáhla prst, nechala ho klesnout dolů a zvedla obočí. 
Ticho v patře bylo ohlušující. 
"Hm. Ne," odvětila jsem. Snažila jsem se odolat, fakt jsem se snažila. A asi bych to i zvládla, kdyby Darryl neplácl: "Dobrá práce, chlape - chvíli jsem si o tebe dělal starosti." Jenže on to udělal. A Adam se zasmál, což celou věc zpečetilo. 


Před Mercy stojí další obtížné rozhodnutí. Mocný člověk v těle dítěte žádá o azyl a ochranu před fae. Fae zase požadují jeho vydání a k tomu, aby získali co chtějí, se nebojí použít smrtící prostředky. Na čí stranu se Mercy spolu se smečkou postaví? 

Mercy Thompson se stala slavnou manželkou alfy vlkodlaků, proto se na ní obrací i policie s žádostmi o pomoc. A zrovna jedna taková přišla i na začátku devátého dílu - na jednom mostě v Tri-Cities se objevil troll a hraje si s auty. Mercy neváhá a s celou smečkou se vrhne do nebezpečí, aby zakročila, ale brzy se ukáže, že to vše byl jen začátek, protože hned vzápětí je postavena před obtížnou volbu, která by mohla vyvolat válku s fae. Jak se Mercy rozhodne?

zdroj

Sérii Mercedes Thompson jsem si ihned zamilovala a vždycky netrpělivě očekávám další díl. V posledních letech sice kvalita trošku upadala, proto jsem k Ohnivému dotyku přistupovala poněkud opatrně a hle, byla jsem nadmíru překvapená.

zdroj
Pokud jste četli předchozí díly série, tak už víte, že Patricia Briggs prostě psát umí a volba jejích knih je ve většině případů sázka na jistotu. Stejně jako všechna její díla je i Ohnivý dotyk velmi zdařilým příběhem. Autorka totiž chytla druhý dech a kvalita této série opět stoupá.
Hned v úvodu příběhu vás čeká autorčin typický vtip, který vás příjemně navnadí na čtení a už nepustí, dokud knihu nedočtete, protože Mercy pro nějakou tu dobrou hlášku nikdy nejde daleko.
Dalším velkým lákadlem této knihy je téměř neustálá přítomnost nějaké akce. Sice občas narazíte na nějaké to klidné místo, kde si můžete vydechnout, ale vaše pozornost moc nepoleví, protože se budete muset soustředit na informace, jež získáte z různých příběhů, které postavy v knize vyprávějí. Ale najde se i pár popisných odstavců, které vás donutí těšit se na chvíli, kdy se zase něco začne dít.
Velkou změnou oproti předešlým dílům je fakt, že se děj zase posunul o něco kupředu.
Sice i devátý díl běží podle zaběhlého scénáře, kdy se Mercy do něčeho namočí, ale tentokrát to má na děj série vliv a čtenáře tak nabudí na pokračování.
zdroj
Bohužel to má i stinnou stránku, a to, že se v tomto díle nedočkáme oblíbených vedlejších postav, jako je třeba Samuel či upír Stefan, protože je Ohnivý dotyk zaměřen výhradně na fae a jejich problémy s Pod Kopcem, i když mě mrzelo, že zrovna tato část, týkající se přímo Pod Kopcem, byla poněkud odbytá.
Mercy se tam jenom na moment mihne a celá záležitost zabere pouze několik stránek.
Na druhou stranu se něco dozvíme o Šedých pánech, kteří doposud byli velmi tajemní a také zjistíme, že Baba Jaga není zase tak hrozná, jak nám od dětství v pohádkách tvrdili, ba naopak, je překvapivě sympatická a v Ohnivém dotyku si ji pravděpodobně velmi oblíbíte.

Jak už je u této série zvykem, je i tento díl velmi čtivý a zábavný. Spolu s Mercy se ponoříte do dalšího dobrodružství, které vám zase o něco víc přiblíží tajemné fae a odhalí úzké vztahy smečky.
Co k tomu říct víc? Tahle série je moje srdcovka a kdo ji ještě nečetl, měl by to rychle napravit, protože se ochuzuje o bezvadnou urban fantasy.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 


HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 5/5

6 komentářů:

  1. Pořád nevím, jestli něco od P. Briggs číst. I když podle Tvé recenze to vypadá velmi dobře :).

    OdpovědětVymazat
  2. Kamarádka tuhle sérii čte a strašně si ji vychvaluje - pořád mě nutí si ji taky přečíst, ale i přes všechny kladné ohlasy pořád nějak nevím :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ji také strašně vychvaluji, tak neváhej a pusť se do ní :D

      Vymazat
  3. O tejto sérii som už veľa počula a aj tento diel vyzerá super :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)