čtvrtek 25. srpna 2016

Recenze: End of Days

Autor: Susan Ee
Počet stran: 344
Série: Penryn a konec dní
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Skyscape




Rok vydání ČR: není
"Musím se zeptat," řekl Thermo. "Vím, že ostatní to zajímá také. Je to tvoje dcera muže?" kývl směrem ke mně. Pohlédla jsem na Raffeho. 
Jsem? 
Rafe nad tím chvilku přemýšlel, než odpověděl. "Je dcerou muže a cestuje se mnou, ale není mou dcerou muže." 
Co je tohle za odpověď?
"Oh. Takže je volná?" zeptal se Howler. 
Raffe mu věnoval chladný pohled.
"My všichni jsme totiž volní, víš?" řekl Hawk. 


Andělská apokalypsa jde do finále v závěrečném díle trilogie, který se u nás českého překladu zatím nedočkal. Penryn a Raffe stojí před další hromadou problémů a záchrana jak lidské, tak andělské rasy leží na jejich bedrech. 

Penryn a Raffemu se podařilo přežít několik životu nebezpečných situací a jsou na útěku. Oba potřebují najít doktora, se kterým se Penryn seznámila v minulém díle. Raffe doufá, že mu pomůže přišít jeho křídla zpět a Penryn zase očekává, že doktor dokáže napravit vše, co napáchal na její mladší sestře. Ale to by nebyla andělská apokalypsa, aby se vše nezkomplikovalo...

zdroj

Tuhle sérii jsem si zamilovala od prvního dílu, proto mě velmi zklamalo zjištění, že se závěrečný díl nedočkal českého překladu. A jelikož jsem byla opravdu zvědavá, jak to všechno dopadne, rozhodla jsem se do čtení pustit v aj. 

End of Days je teprve druhá kniha, kterou jsem přelouskala v angličtině a můžu říct, že tady mi ta angličtina připadala o něco složitější, než ta, která byla v Obsidianu, takže bych ji asi nedoporučovala úplným začátečníkům, kteří chtějí začít číst v aj, ale to může být pouze věc názoru.
Ale teď už k samotné knize. Kdo četl předchozí díly, už ví, co všechno může od autorky Susan Ee čekat. Ale i přes to, že to víte, stejně budete překvapeni, protože takový guláš, který bude stále dokonalý, může z knihy udělat jen málo kdo.
Na rovinu vám můžu garantovat, že v závěrečném dílu této andělské apokalypsy nebudete stačit valit oči, co všechno si na vás autorka připraví. Mně osobně nejvíce překvapil vznik sekty, ale víc už neprozradím, abych nespoilerovala.
Když už mluvím o tom guláši, který autorka vytvořila, nelze nezmínit, že díky němu se v knize neustále něco děje a vy nebudete mít jedinou chvilku na vydechnutí, protože hlavní hrdinové jdou hned z jedné akce do další (protože jim stále někdo kazí plány), a tak pořád dokola, až budete na konci knihy a nebudete vědět, kde vám hlava stojí.
zdroj
Při tom všem vás samozřejmě bude doprovázet Raffeho typický vtip, který dokáže vykouzlit úsměv na tváři úplně každému a jeho lehké špičkování s Penryn uvolňuje atmosféru. A úplně nejlepší na tom je, že chemie mezi hlavními postavami funguje úplně přirozeně a vy prostě budete chtít vidět tyhle dva spolu, i když romantická linka stále hraje až druhé housle příběhu.
Když se podívám na tenhle příběh v celkovém měřítku, tak tahle série má prostě všechno, co od dobrého příběhu můžete čekat. Spousta nekonečné akce, hromady zvratů, ať už těch předvídatelných i těch nečekaných, silná hlavní hrdinka a její drsňácká matka, co to chvílemi nemá v hlavě v pořádku, hodně vtipných hlášek a hlavně žádný milostný trojúhelník, nebo romantická linka v hlavní roli. Tohle je prostě jedna z těch sérií, co si musíte přečíst, proto mi nejde do hlavy, že ten poslední díl u nás také nevydaly...
No dobře, přiznám i bez mučení jednu chybičku na kráse, abych taky něco vytkla. Hlavně teď, při čtení v angličtině mi došlo, jak se autorka vyžívá v popisech. Můj názor je, že kratší popisy by příběhu neuškodily. Ale to je vážně jen malý detail na jinak dokonalé sérii.

Jak už jsem psala v recenzi, tohle je jedna ze sérií, kterou by si fanoušci dystopií a andělů měli přečíst (a nejenom oni). Zaručeně si každý, v tomto příběhu, najde něco, díky čemu si ji zamiluje. Já ji můžu jedině doporučit. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

8 komentářů:

  1. Najskôr som vôbec netušila čo je to za knihu a to sa vyjasnilo keď si napísala, že ide opäť o niečo čo sa u nás nedočkalo prekladu. Vyzerá to, že je to dosť škoda, kniha vyzerá zaujímavo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U tohohle je opravdu škoda, že se to u nás nepřeložilo, přeci jenom, předchozí dva díly byly naprosto skvělé :) A tohle zajímavé bylo :D

      Vymazat
  2. Ach jo, kéž bych jen nebyla tak líná číst v angličtině :D Budu se muset někdy pustit do The Bane Chronicles, když už jsem se odhodlala sehnat si to v aj, třeba se na tom rozečtu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla původně líná také, ale pak jsem zjistila, že mě to baví :D Tak držím palce, ať se k tomu odhodláš :D

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Koukám že mám co dohánět :) Taky mě zamrzelo, že se třetího dílu v češtině nedočkáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Mě štve, že nebudu mít doma v knihovně tuhle skvělou sérii komplet...

      Vymazat
  4. Velmi hezky popsané. Zajímalo by mě, kde jsi našla knihu v angličtině? Přečetla jsem oba díly a ráda bych se pustila i do toho v angličtině. Dá se kniha někde půjčit nebo stáhnout, nebo pouze koupit v knihkupectví?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já kupovala e-knihu v aj, jestli se dá někde stáhnout, tak to netuším :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)