čtvrtek 13. října 2016

RC recenze: Křišťálový meč

Výsledek obrázku pro křišťálový mečVýsledek obrázku pro křišťálový mečAutor: Victoria Aveyard
Počet stran: 416
Série: Rudá královna
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2016
"Nikdo se nerodí zlý, stejně jako se nikdo nerodí osamělý. Lidé se takovými teprve stávají, vlivem vlastních voleb i okolností. To druhé nemůžeš nijak ovlivnit, ale to první... Mare, mám o tebe velký strach. Prošla sis utrpením, jaké by nikoho nemělo potkat. Viděla jsi a napáchala jsi hrůzné věci a to tě změní. Moc se obávám, co by se z tebe mohlo stát, pokud dáš příležitost špatné volbě." 
To já taky. 


Na bedra Mare Barrowové dopadla velká zodpovědnost. Stala se ikonou vzbouřenců a postrachem Stříbrných a trnem v oknu nového krále. Dokáže si s tím vším poradit? 

Mare Barrowové se podařilo uprchnout ze spárů Mavena, který ji zradil a označil za obyčejnou podvodnici. Ale Mare se jen tak lehce nevzdává, obzvlášť po zjištění, že není sama z Rudých, kteří mají speciální schopnosti. A zatímco po ní pase svět Stříbrných, ona se vydává hledat další novokrevné, aby stvořila svoji vlastní armádu...

Výsledek obrázku pro křišťálový meč
zdroj

Já se přiznám, že z Rudé královny jsem nebyla příliš nadšená, proto není překvapením, že ani pokračování mě nijak zvlášť neoslnilo.

Výsledek obrázku pro glass sword review
zdroj
Příběh Křišťálového meče začíná přesně v místě, kde Rudá královna skončila. Díky tomu se čtenář ihned ocitne uprostřed děje, dočká se i několika potyček a už od samého začátku má o zábavu postaráno.
Ale jelikož autorka nijak nezrekapitulovala děj prvního dílu a vy jste měli mezi jejich čtením velkou pauzu, může se stát, že budete chvíli tápat, co se vlastně stalo a kdo je kdo.
Ačkoli se tímto začátkem kniha celkem dobře vyšlápla, brzy se objeví prokletí druhých dílů, které jsou často označovány jako vycpávkové. Autorka se začne soustředit na jednu věc, kolem které se pak točí polovina knihy a kromě několika mála obměn, budete stále dokola číst to samé, což brzy může začít nudit.
Kromě toho také nastává útlum akční části příběhu a Victoria Aveyard přesune svoji pozornost k psychice hlavní hrdinky, které se v tomto díle věnuje opravdu hodně.
Výsledek obrázku pro glass sword review
zdroj
Na druhou stranu je ale i velmi dobře zvládnutá, protože reálně zobrazuje, co by se s člověkem mohlo stát, když je na jeho bedra z čistajasna naložená obrovská moc a ještě větší zodpovědnost.
Koho ale psychika postav moc nebere, ten možná bude mít se čtením tohoto dílu menší problémy, protože už nezbývá moc věcí, na kterých by si mohl spravit chuť. Snad jen na autorčině fantasii, kterou vložila do vymýšlení schopností pro novokrevné či samotný závěr, který vám vyrazí dech.
Několik posledních stránek totiž vynahrazuje celý prostředek knihy. Je akční, plný zvratů (i těch nečekaných) a opět samozřejmě končí v tom nejlepším, takže se budete dožadovat dalšího dílu, abyste zjistili, jak se celá válka mezi Rudými a Stříbrnými vyvíjí.

Křišťálový meč je zaměřený spíše na psychiku hlavní hrdinky, proto se může příběh zdát o něco nezáživnější, než byla jednička. Ale nenechte se mýlit, nějaké té akce se dočkáte i zde.

8 komentářů:

  1. Jéé ja akurát čítam Červenú kráľovnú, teda je to skôr re-reading, čítala som ju v češtine :D Rada by som sa dostala aj k tomuto pokračovaniu, som zvedavá aké bude, ale pravdepodobne asi nie nejako extra skvelé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přeji pěkné čtení :D No, já nebyla moc odvázaná ani z jedničky, takže moji recenzi ber s rezervou :)

      Vymazat
  2. Já už se na ni těším. I první díl byl jen spíš průměr, ale byl hodně dobře napsaný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím, ale přesto mě tahle série zatím moc neoslovila.

      Vymazat
  3. Naprosto souhlasím, vycpávka a Mare byla na zabití :D
    Jinak má mít tahle série čtyři díly, ne tři ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Mně ze začátku nepřipadala na zabití, ale pak se to trošku zvrtlo :)
      A jo, máš pravdu, a já bych přísahala, že autorka na goodreads psala, že je to trilogie (Aha, tak už vím, ona to psala u prvního dílu, že je to trilogie) :D

      Vymazat
  4. Bohužel jsem na sérii ještě neměla čas, ale plánuji to změnit! :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)