středa 5. října 2016

RC recenze: Pomsta & Rozbřesk

Výsledek obrázku pro The Wrath and the dawnVýsledek obrázku pro Pomsta a rozbřeskAutor: Renée Ahdieh
Počet stran: 400
Série: Pomsta a Rozbřesk
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2016
Došli do krytého přístěnku, kde stál a čekal další voják spolu s postarší ženou. V rukou držela dlouhý kus bílého lněného oblečení, který se třepotal v téměř mrtvém vánku. 
Rubáš. 
A v rukou vojáka... 
Dlouhý kus hedvábného provazu. 
Slzy pokračovaly ve své poslední cestě dolů po její tváři, ale Šeherezáda odmítala vypustit jedinou hlásku. Přikročila k vojákovi. Jeho ruce byly mohutné a silné. 


Každý rozbřesk znamená smrt jedné mladé dívky. A teď přišla na řadu Šeherezáda, která je rozhodnutá tohle všechno změnit. Renée Ahdieh rozjíždí příběh v re-tellingu Tisíce a jedné noci, kdy se jediný příběh může postavit do cesty smrti. 

V zemi Chorásán vládne krutý král, který si každou noc bere za manželku jednu z mladých dívek a každé ráno ji popraví. To vše se ale rozhodne změnit Šeherezáda, která se přihlásí dobrovolně a je odhodlaná uskutečnit svůj plán a pomstít tak smrt své nejlepší kamarádky. Podaří se ji ukončit Chálidovu krutovládu nebo skončí popravená, jako ty ostatní?

Výsledek obrázku pro The Wrath and the dawn review
zdroj

V poslední době jsem si dost oblíbila re-tellingy a abych byla upřímná, tak na Pomstu & Rozbřesk jsem se hodně těšila. Splnila nakonec moje očekávání?

Výsledek obrázku pro The Wrath and the dawn review
zdroj
Příběh Pomsty a Rozbřesku hází čtenáře přímo do dění, aniž by ho zdržoval zdlouhavými úvody. Možná proto zprvu příběh působí dost zmateně a vy se tak pravděpodobně nebudete příliš orientovat. Své k tomu přidávají nám neznámá arabská jména a různá orientální označení (k jejich lepšímu porozumění slouží slovníček pojmů v závěru knihy).
Ačkoli tyhle prvky ze začátku působí spíše jako matoucí, potom slouží k perfektnímu dokreslení orientální atmosféry, která vás bude doprovázet po celou dobu čtení a do detailu vám ji pomohou vykreslit i delší popisy, které autorka ve svém příběhu používá.
Ti, co aspoň trochu znají příběh Tisíce a jedné noci určitě nepřekvapí, že celé knize dominuje spíše romantická dějová linka s jemným nádechem fantasy.
Výsledek obrázku pro The Wrath and the dawn review
zdroj
Přestože původní předloha slibuje spoustu vyprávěných příběhů, kniha se této části věnuje jen okrajově a dál si už žije vlastním životem. Renée Ahdieh pojala Pomstu a Rozbřesk vcelku originálním způsobem, a i když se jedná o jednoduchý příběh s mnohdy předvídatelnými zvraty, je velmi čtivý a tajemno navozuje tím, že důležité informace dávkuje po malých částech, takže v průběhu čtení je stále co objevovat.
Kniha samotná se ale netočí jenom kolem Šeherezády, ale také představuje osudy jejího otce, či bývalé lásky.
A jelikož je Pomsta a Rozbřesk prvním dílem, není takovým překvapením, že se nedočkáme uzavřeného konce, ale můžeme se těšit na zajímavý závěr, který naláká na pokračování.

Ačkoliv Pomsta a Rozbřesk zrovna nepřetéká akcí či nečekanými zvraty a je určená spíše dívkám, které nepohrdnou romanticky laděnému příběhu, přesto se jedná o knihu, která stojí za povšimnutí a každý milovník re-tellingů by po ní měl sáhnout.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

14 komentářů:

  1. Sakra... Já původně chtěla tuhle knížku vynechat, ale neděláš mi to lehký :D

    OdpovědětVymazat
  2. Včera mi přišla, už se na ní těším! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Páči sa obálka i námet, prerobené rozprávky sú teraz dosť moderné. Rada by som si prečítala túto knihu, celkom si ma navnadila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se do knihy pusť, když na ní někde narazíš, myslím, že nebudeš litovat :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze! :)
    Ze začátku jsem ji strašně chtěla, ale s odstupem nad ní přemýšlím a už si nejsem tak jistá :/ Tak uvidím, jak to nakonec dopadne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Já doporučuji pustit se do ní, četla se úplně sama :)

      Vymazat
  5. Přemýšlím o ní, ale asi si ji pořídím až trošku déle. Teď je těch retellingů všude nějak plno :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu, ale moc dlouho to neodkládej, byla super :)

      Vymazat
  6. Nevím, jak moc jsem romanticky laděná :D Ještě uvidím, jestli se na knihu vrhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nejsem tak úplně romanticky laděná (sice tady v té knize romantická linka hrála hlavní roli) ale kniha mě dostala :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)