sobota 15. prosince 2018

RC recenze: Kodex lovce stínů

Výsledek obrázku pro The Shadowhunter's Codex (2013)Výsledek obrázku pro kodex lovce stínůAutor: Cassandra Clare, Joshua Lewis
Počet stran: 280
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Slovart




Rok vydání ČR: 2018
Vlkodlaci útočí na lidi ze strachu, nebo když jsou vlkodlaky teprve krátce a nedokážou se ovládat. 
Jestliže dotyčného vlkodlaka osobně znáš, nesnaž se ho oslovovat lidským jménem a uklidňovat vyprávěním všeho, co jste spolu zažili. V žádném případě se ho také nepokoušej ovládat příkazy běžně užívanými na psy ("sedni", "lehni", "zůstaň" a podobně. 


Plánujete zazářit v kariéře lovce stínů? V tom případě nesmíte podcenit úvodní zaškolení. A právě proto tu je Kodex lovce stínů - příručka pro začátečníky, která obsahuje vše, co potřebujete vědět, než se pustíte do boje se zlem. 

Kodex lovce stínů je neocenitelným pomocníkem ve válce proti démonům. Nového lovce stínů provede úplnými základy a dopřeje mu veškeré informace, které by se mu mohly hodit. Nejenom, že získá přehled o základních zbraních, podsvěťanech a démonech, ale také se zároveň dozví i něco málo o historii.

Související obrázek
zdroj

Ze všeho nejdříve se musím přiznat, že Nástroje smrti mám dost ráda (ačkoli se mi ještě nepodařilo dočíst sérii), ale za skalního fanouška se nepovažuji. Přesto, když mi dorazil Kodex lovce stínů, hodně jsem se těšila, až se do něj pustím. A co na něj říkám? 

 Kodex lovce stínů – 3
zdroj
Nejprve jedno upozornění. Od knihy opravdu nečekejte víc, než příručku, která se vás pokusí o něco více zasvětit do světa lovce stínů.
A ještě jedno upozornění hned na začátek. Doporučuji tuto knihu číst až po Nástrojích smrti, jinak se můžete dočíst nechtěné spoilery.
Ale teď už ke Kodexu.
Kniha se dělí na několik kategorií, jako je například zbrojnice či bestiář a postupně vás seznamuje s různými podskupinami. Některé pasáže jsou popsány vcelku vtipně. A pokud zrovna ne, text je doplněný o poznámky ústřední trojice - Clary, Jace a Simona, kteří se buď dohadují a nebo si text přebírají svým vlastním způsobem.
 Kodex lovce stínů – 8
zdroj
Zde musím říct, že písmo Clary se mi četlo opravdu obtížně, takže bych uvítala jiný font. Také mi moc nevyhovovaly její poznámky na boku knížky, kdy jsem ji musela všelijak otáčet, abych to vůbec přečetla. Ale je možné, že tohle je pouze moje výtka, jelikož čtu většinou v noci a řekněme si upřímně, když člověk musí luštit písmo a ještě knihu otáčet, je možné, že ho to trochu podráždí.
Ale jedeme dál. Kodex je také plný obrázků, což se hodí obzvláště v případě bestiáře, kdy si můžete na vlastní oči (bez pomoci Zraku) prohlédnout, jak vlastně někteří démoni vypadají.
Uvítala jsem, že kreseb je tam opravdu hodně, což mi dost zpříjemňovalo čtení.
Jako celek se kniha vůbec nečetla špatně a je zajímavá. Pravdou je, že kdo nezná Nástroje smrti, pravděpodobně mu tento kodex nic moc neřekne. A ti, co předchozí sérii této autorky znají, dostanou doplňující informace k příběhu a hlavně si znovu užijí ústřední trojici postav.

Tahle kniha je naprosto ideální pro každého fanouška Nástrojů smrti. Informace v ní jsou podávány přehledně a vtipně. Navíc nádherným kresbám a trefným poznámkám Clary, Simona a Jace se jen těžko odolává. Takže pokud se chcete dozvědět něco více o světě lovců stínů, sáhněte po Kodexu.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart
Knihu můžete zakoupit ZDE.
Výsledek obrázku pro booklab logo

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

2 komentáře:

Za každý váš komentář děkujeme :)